Schmuck: Nemzeti minimumra van szükség az idősekért

2017. október 27. 17:29
Nem bánik megfelelően a nyugdíjasokkal a kormány mondta – Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese.

A kormány nem bánik megfelelően a nyugdíjasokkal – jelentette ki Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese pénteken Szegeden.

Az idősek tisztes megélhetéséért, a tisztes idős korért nemzeti minimumprogramra van szükség, amely a pénzbeli ellátások emelése mellett rögzítené a nyugdíjasok életkörülményének javítása érdekében tett lépéseket is – mondta a politikus a párt nyugdíjasok számára szervezett országos fórumsorozatának első állomása előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az LMP öt pontból álló javaslatcsomagot nyújtott be a parlamentnek – közölte. Ennek alapján az alaptörvényben kell rögzíteni a nyugdíj, mint alkotmányos jog védelmét, méltányos nyugdíjemeléssel csökkenteni kell az ellátások közötti különbséget, az öregségi nyugdíjminimumot 28 500 forintról 50 ezerre kell emelni, felül kell vizsgálni a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, valamint megszüntetni a közszférában a kettős juttatás tilalmát és a „kényszernyugdíjazás” intézményét – mondta.

A politikus szerint a nyugdíjasok a rendszerváltás veszteseivé váltak. Ma Magyarországon 2,6 millióan kapnak nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, közülük 1,2 millió ember juttatása 100 ezer forint alatti. Az idősek helyzetén a Fidesz nem tudott érdemben javítani: bár a kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzését vállalta, ez az ígérete nem teljesült – mondta a frakcióvezető-helyettes.

Az LMP szerint nem jó megoldás, hogy a nyugdíjasok Erzsébet utalvány formájában kapnak juttatást az év végén. A forgalmazó cég ezen 2 milliárd forint haszonra tesz szert, az utalványokat pedig postán kapják meg az érintettek, akár külföldön is, esetenként ugyanakkor költséggel, mint maga a juttatás 10 ezer forintos értéke – közölte Schmuck Erzsébet.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tombol a gerontofília.

Mindig mondták, hogy két szülő fel tud nevelni öt gyermeket, de öt gyermek nem tud gondoskodni két szülőjéről. De családonként két-három gyerek segítene a helyzeten, egyébként marad a hetvenéves nyugdíjkorhatár.

Válaszok:
Morgen | 2017. október 27. 18:25

Lumpék mindent megígérnének, mindenkiről gondoskodnának, csak végrehajthassák a Soros tervet, előtte Cohn Bendit volt,aki irányította őket, most dzsordzsi bácsi jobban fizet!
A világ összes kölcsönét felvennék, csak végre bejuthassanak
a húsos fazék mellé. Már a DK is kollaboránsnak nevezi őket.

Ma esélye sincs arra a szülőnek, hogy bárki is rá nyissa az ajtót, sajnos, egyre gyakrabban fordul elő. Ha megbetegszik, vagy elromlik valami, magára marad az idős szülő, legfeljebb a szomszédai jóindulatát veheti igénybe.
A szocialista kalitkákkal indult a folyamat, a fiatalok a városokba költöztek (most már akár szerte Európába) és az öregek már szó szerint nem fértek be a gyerekek lakásába. Mindkét szülőnek dolgoznia kellett, éhbérért, anyagilag is lehetetlen lett volna vállalni a sokszor nyugdíjjal sem rendelkező, hosszú évekig keményen dolgozó, öt-hat gyereket felnevelő szülőket.
Manapság meg a bulika és a tüntike és az előnyök megszerzése miatt felesleges a "hülye öreg".
Az évét nem tudom, mikor láttam olyan filmet, ahol békében, egymásnak örülve élnének együtt nagy családok.

Válaszok:
Senye Péter | 2017. október 27. 19:12

"esetenként ugyanakkor költséggel, mint maga a juttatás 10 ezer forintos értéke"

elmesz mar a picsaba, tudod kit nazz hulyenek, egy sima levelet elkuldeni sehova se kerul tizezer forintba, meg Timbuktuba se.

Részleges megoldás lehet háromgenerációs lakások építése, ahol kezdetben a szülők élhetnének együtt néhány gyermekükkel. Később egyik gyermekük maradhat ott családjával. Így nem kellene 'magukhoz venni' szüleiket.
Az elnéptelenedő falvakban maradó öreg szülék helyzetén segíthetne a fiatalabbakat ott tartó némi iparosítás és jobb ellátás.

Válaszok:
Morgen | 2017. október 27. 20:27

Gondolom, ismered a vidéket. Abszolút oligarchikus felépítésű falvak vannak, pár "nagygazda" "önkormányoz", a lakosságnak rendeznek néha egy fesztiválnak nevezett csörömpölést,aztán szép lassan felvásárolják őket.

Válaszok:
Senye Péter | 2017. október 28. 8:44

Erzsi néni úgy tesz, mint aki látott már elhagyatott öreget.

Az én ismereteimet még felületesnek is túlzás mondani. Ahol 'előfordulok' még nagygazdák sincsenek, csak egy kft.

Válaszok:
Morgen | 2017. október 29. 14:35

Biztosan hallottál már az Alföld "aranyháromszögéről".

Válaszok:
Senye Péter | 2017. október 30. 8:32

Valami rémlik. De utána kell néznem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés