Ukrán-román meccs

Nem hagyja sérülni Porosenko az ukrajnai románok jogait

2017. október 18. 17:19

A nagy port kavaró ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban folytatott telefonbeszélgetést Klaus Iohannis román, illetve Petro Porosenko ukrán államfő. Románia aggódik a 400 ezer ukrajnai román helyzete miatt.

Kijev azon lesz, hogy az új oktatási törvény ne sértse az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, és e tekintetben tiszteletben tartja majd azt az álláspontot, amelyet a Velencei Bizottság fog kialakítani a jogszabályról – biztosította Petro Porosenko ukrán elnök Klaus Iohannis román államfőt. A román elnöki hivatal szerdai közleménye szerint a két államfő telefonon beszélt egymással, Porosenko kezdeményezésére.

A román államfő kifejezte meggyőződését, hogy az új törvény 7. cikkelye jelenlegi formájában jelentősen korlátozza a kisebbségek, köztük az Ukrajnában élő románok jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Hozzátette: Románia elvárja, hogy Ukrajna – a kétoldalú kötelezettségvállalásaival összhangban – tartsa tiszteletben a mérvadó nemzetközi kisebbségvédelmi előírásokat. A román elnök ugyanakkor megerősítette: országa következetesen támogatja Ukrajna európai integrációját és területi épségét.

Porosenko elmondta: megérti a román fél aggodalmát, és kifejezte elkötelezettségét az oktatási törvény körüli problémák megoldása tekintetében, oly módon, hogy az ott élő, anyanyelvükön tanuló románok oktatási jogai ne sérüljenek. Beszámolt arról, hogy a törvényt véleményezésre küldte a Velencei Bizottsághoz, és megígérte, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi szaktestületének álláspontját Kijev tiszteletben fogja tartani.

Iohannis rámutatott: az eredetileg októberre tervezett ukrajnai látogatását az oktatási törvény elfogadása miatt halasztotta el, és erre nem kerülhet sor mindaddig, amíg Kijev nem talál megfelelő megoldást a jogszabály által előidézett problémákra.

Múlt héten Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter személyesen is felkereste a román fővárost, és azzal próbálta megnyugtatni az ukrajnai nemzettársaikért aggódó román politikusokat, hogy egyetlen román iskolát sem fognak bezárni Ukrajnában.

A szeptember végén hatályba lépett törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen 2020 szeptemberétől életbe lépő része kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik. Az 5. osztálytól felfelé minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.

A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/119407

Ajánljuk még a témában