Itt a teljes lista: Clinton őket hibáztatja a vereségéért

2017. október 17. 08:02

Clinton szerint sok fehér nő megengedte, hogy a férfiak mondják meg nekik, kire szavazzanak.

Hillary Clinton, a 2016-os amerikai elnökválasztás demokrata jelöltje vasárnap a CNN műsorvezetőjének, Fareed Zakariának adott interjút, melyben ismét kitért vereségének okaira. Ennek kapcsán a Newsweek összeszedte, Clinton eddig mi mindent és ki mindenkit tett felelőssé kudarcáért.

Clinton többször kijelentette, hogy vereségének egyik fő oka a szexizmus. Vasárnap elmondta, hogy a kampány során azért nem hangoztatta a nőjogok terén elért eredményeit, mert tartott attól, hogy ezt közönsége nem fogadná jól, memoárjában pedig azt írta, hogy a szexizmus és a nőgyűlölet segítette hatalomra Trumpot, ezt a „vérlázítóan szexista jelöltet”. Clinton külön kitér azokra a fehér nőkre, akik engedték, hogy a férfiak mondják meg nekik, kire szavazzanak.

Clinton Barack Obama volt elnököt is bírálja, mondván, sokat tehetett volna azzal, ha televíziós beszédben tájékoztatja az állampolgárokat az amerikai demokráciát érő orosz támadásról, így több amerikai ébredt volna rá a fenyegetésre. Bernie Sanderst azért vádolja, mely a demokrata előválasztások során maradandó károsodást ejtett az imidzsén, és megosztotta a Demokrata Pártot. James Comey, a CIA volt vezetőjének a felelőssége pedig abban áll Clinton szerint, hogy a választás előtt néhány nappal, október 28-én ismét megnyitotta a Clinton privát e-mailszerverével kapcsolatos vizsgálatot. „Ha a választás október 27-én tartják, most én lennék az elnök” – nyilatkozta Clinton. Jill Stein zöld párti elnökjelölt sem ússza meg a kritikát, aki szerinte több államban döntő módon osztotta meg a szavazatokat.

A volt elnökjelölt a médiát is támadja: szerinte a The New York Times túl nagy felületet adott az e-mailbotránynak, és a kábeltelevíziók is megnehezítették a dolgát. A választókat is hibáztatja, hogy túl könnyen bevették Trumpt kampánystílusát. „Hagyományos elnöki kampányt folytattam gondosan kidolgozott programmal, míg Trump egy valóságshow-szerű kampánnyal tüzelte az amerikaiak dühét” – véli. Clinton kampánycsapatának két tagja ugyanakkor állítja: Clinton őket is hibáztatta, amiért nem voltak képesek eljuttatni az üzenetet a választókhoz.

A felelősök között van természetesen Oroszország is, mely meghekkelte és kiszivárogtatta a Demokrata Nemzeti Bizottság e-mailjeit, Putyin pedig azért támogatta Trumpot, mert nem kedveli az erős nőket. Clinton támadja az elektori rendszert is, mely az ő szavazattöbbsége ellenére Trumpnak juttatta a győzelmet, és melyet szerinte el kell törölni. Clinton ugyanakkor belátja, hogy a kampány során nem kellett volna szánalmasnak nevezni Trump választóit, és privát szerverről küldözgetni e-maileket „hülyeség” volt.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/119314

Ajánljuk még a témában