Nemi esélyegyenlőség az Orbán-kormány idején

2017. október 12. 21:41

Az Orbán-kormány azzal, hogy teljesen kiszorította a nőket a döntéshozatalból, azt üzente: a nők nem alkalmasak a vezetésre.

„Az Orbán-kormány alatt az utolsók közé csúsztunk a nemek esélyegyenlősége terén Európában. A 28 uniós tagállamra kiterjedő európai esélyegyenlőségi felmérés szerint nem álltunk még ilyen rosszul a nemek esélyegyenlősége terén. Görögország kivételével az összes tagállam jobban teljesít nálunk, a nők döntéshozatalban való részvétele terén pedig sereghajtók vagyunk. Az LMP szerint sürgősen változtatni kell azon, hogy a döntéseket férfiak hozzák Magyarországon, a nők pedig semmilyen beleszólást nem kapnak. 

2010-hez képest három hellyel lejjebb csúsztunk a nemek esélyegyenlősége alapján felállított uniós listán, ezzel pedig Görögországot előzve az utolsó előtti helyen állunk. Minden téren a 28 uniós ország átlaga alatt teljesítünk, legyen az munka, jövedelmi helyzet, tudás, magánéletre jutó idő, egészségi állapot, vagy a hatalomhoz való hozzáférés. 

Döntéshozatal szempontjából abszolút sereghajtók vagyunk, és az Orbán-kormány alatt értük el a mélypontot: ma nincs női tagja a kormánynak, az államtitkárok közt is csak 14 százalékos a nők aránya, a vezető állami pozíciók ötödét sem töltik be nők a minisztériumokban, parlamenti arányuk pedig mindössze 10 százalék.

Az Orbán-kormány azzal, hogy teljesen kiszorította a nőket a döntéshozatalból, azt üzente: a nők nem alkalmasak a vezetésre. Az LMP szerint azonban a nők mindenre alkalmasak: egy országot vezetni éppúgy, mint gyermeket nevelni. Ha az LMP kormányra kerül, ezt be is bizonyítjuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/119114

Ajánljuk még a témában