Ógörög kisokos kezdő államépítőknek

2017. szeptember 27. 13:02

Szabadi Dorina
Mindset
Az is bűnös és kártékony az állam számára, aki magatartásával közvetetten bebetonozza és csendesen elfogadja, valamint támogatja a kártékony vezetést.

„Az is bűnös, aki ugyan nem vezető, de a vezető körében mozog, és felismeri, ha a vezetés rossz útra tér. Azonban erről nem szól senkinek, nem állítja meg a vezetőt, nem hívja fel a figyelmet a hibára – más szóval, az is bűnös és

KÁRTÉKONY AZ ÁLLAM SZÁMÁRA, AKI PASSZÍV

magatartásával közvetetten bebetonozza és csendesen elfogadja, valamint támogatja a kártékony vezetést. Az erről szóló sorok olvasása közben két dolog jutott eszembe, a kommunizmus és a korrupció. Az a fajta magatartás, ami csendben tűri a rossz vezetést, sőt, maga is besúgóvá válik és a törvény szabadszellemű kovácsává, erősen a magyarországi fekete autós évekre emlékeztet; ami pedig nemcsak, hogy a többiek kárára, de saját érdekeink és javaink gyarapítását szolgálja –  tehát már nem csak passzívan, de aktívan is hozzájárulunk a zsarnoki uralkodáshoz –, még súlyosabb bűn.

Nem tudok nem egyetérteni a fent említett kritériumokkal, a Mill-féle szabadságelv alapkövével, miszerint szabadnak lenni annyi, mint a másik szabadságát is tiszteletben tartani. Sőt, a filozófiai liberalizmus effajta megközelítése továbbnyúl, és a közösség jólétét abban látja, ha az egyének saját szintjükön képesek kiteljesedni, az állam megadja nekik azt a szabadságot és lehetőséget, hogy

AZ EGYÉNI KÉPESSÉGEIKET MINÉL SZÉLESEBB KÖRBEN KI TUDJÁK BONTAKOZTATNI.

Egy jó vezető ilyen (legyen az az állam feje, a családfő, vagy egy cég vezetője): felismeri az egyén kompetenciáit, és olyan szabadságkereteket szab meg, ami még egészséges mértékek között mindenkinek lehetővé teszi, hogy saját vágyait beteljesítse.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom azt, hogy ki a kártékony vezetés, majd a szerző és elvbarátai eldöntik. Megfosztva ezzel másokat attól a felelősséggel és energiabefektetéssel járó szabadságtól, hogy saját maguk döntsenek erről. Mindezt persze a "filozófiai liberalizmus" szellemében.

Állítottam én olyat, hogy nem áll szabadságában a tisztelt szerzőnek közzé tenni becses véleményét? Tegye, szíve joga.

Ha jól értelek, akkor a hölgy a bizonytalanok, nem szavazók, de a kormánnyal szerinte mégis elégedetlenek lelkiismeretére óhajt hatni a jó öreg babitsi vétkesek közt cinkos, aki néma erkölcsi érvelésével.

Aminek lényege mégiscsak az, hogy tehát szerinte aki ezt a kormányt támogatja, vagy csak hozzájárul a hatalomban maradásához, az erkölcsi értelemben ugyancsak vétkes. Ez is szerinte.

Summa summarum, a leosztás a következő: aki a kormány mellett van aktívan vagy passzívan, az rossz, aki ellene, az jó.

Ez lenne a "filozófiai liberalizmus"? Hogy erkölcsileg minősítünk embereket pusztán a politikai preferenciájuk, vagy a kormánybuktatási aktivitásuk hiánya miatt?

Kedves Dorina! Platón után olvasson egy kis Arisztotelészt is. Főleg a demokráciakritikáját.

Dicséretes dolog Platónt tanulmányozni, de talán némileg kevés ahhoz, hogy kiskegyed ebből a kényelmes korból elítélje a "fekete autós évek" társadalmának passzivitását. Annak a kornak a megértéséhez inkább történelmi tanulmányok olvasását javasolnám. Az "igazság" ügyében is célszerű továbblépni Platónon.

A Mandiner szerkesztőinek pedig azt ajánlom a figyelmébe, hogy szép dolog a barátság, de zsengéket nem kellene szemlézni, s kitenni a barátunkat annak, hogy könyörtelen kommentelők mindenféle otrombaságokat vágjanak a fejéhez.

http://www.c3.hu/~klio/klio141/klio041.pdf

Nem teljesen ezzel foglalkozik, de egyszer a kezembe került és ragyogóan szórakoztam azon, hogy mennyire aktuális ez a szöveg ma is... ( Ciceronak írta az öccse, akkor amikor a Konzuli címre pályázott. "Kampánystratégiai Kézikönyv", vagy 2000 éve született.)

"Az is bűnös és kártékony az állam számára, aki magatartásával közvetetten bebetonozza és csendesen elfogadja, valamint támogatja a kártékony vezetést. "

Kimaradt, hogy--az általam, általunk, néhányunk szerint...... kártékonynak tartott vezetést.

Egyébként átvitt értelemben a szavazókat szapulja.

Ogorognek nem mondanalak, inkabb egy masik, szinten okori nep tagjanak. Hogy kicsi vagy-e azt nem tudom, de okos nem az biztos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés