Válaszlépés

Szijjártó: Ukrajna elfelejtheti az európai integrációt

2017. szeptember 26. 9:59
Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben – nyilatkozta Szijjártó Péter, miután Petro Porosenko aláírta az új oktatási törvényt. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország blokkolni fogja Ukrajna előrelépését az európai integrációs folyamatban.

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt.

Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben” – fogalmazott a jogszabály aláírásával és az arra adott magyar reakcióval kapcsolatban a magyar diplomácia vezetője, aki Szingapúrban nyilatkozott, ahová az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként érkezett. Szijjártó Péter szavai szerint szégyen és gyalázat, hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt. A jogszabály a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is. A törvény alapján a nemzeti kisebbségeknek ötödik osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Porosenko elnök eddig arról beszélt, hogy Ukrajnát közelebb akarja vinni Európához, a mostani döntésével azonban „jó messzire távolodott Európától, éppen az ellentétes irányba tett egy hatalmas lépést” – mondta Szijjártó Péter. Petro Porosenko eddig európai Ukrajnáról beszélt – folytatta –, de „ezt gyakorlatilag innentől kezdve el is felejtheti”, tekintettel arra, hogy Magyarország minden létező fórumon, minden nemzetközi szervezetben, elsősorban az EU-ban, blokkolni fog minden olyan kezdeményezést, amely Ukrajnának kedvező lenne.

Most, hogy az EU-Ukrajna közötti társulási megállapodás, valamint az ukránok vízummentessége életbe lépett, az ukránok „azt az álmot dédelgetik”, hogy a keleti partnerség jegyében még tovább lépnek az európai integráció felé vezető úton. „Na, ezt most pont elfelejthetik” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelenleg zajló ülésén Magyarország meg fog vétózni minden olyan EU-s felszólalást vagy álláspontot, amely nem ítéli el Ukrajnát kellő erélyességgel és kellő határozottsággal.

(MTI)

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt a vizummentesseget is vissza kene vonatni, vagy legalabb alkalmazni szisztematikusan a hatarellenorzesnel az egyeb felteteleket.
Mert az egy dolog hogy vizum mar nem kell, de ha a belepo nem tudja hitelt erdemloen igazolni hogy rendelkezik fedezettel es szallassal (es majd ugy csinaljuk hogy semmi se legyen hitelt erdemlo, kiveve ha karpataljai magyar valaki), akkor a beleptetes megtagadhato.

Mondjuk aki folyekony magyarsaggal szol a hatarorhoz, es/vagy lathatoan magyar vagy ukranositott magyar csaladneve van...
Ra lehet azt bizni a hatarorre hogy eldontse kit szivat meg.

"már egy éve tudomása lett volna a formálódó törvényről"

azt nem hallottad hogy FEL ORAVAL a szavazas elott nyujtottak be modositokent a szobanforgo hetedik passzust ?
Kinek lehetett arrol tudomasa elore, ha maguk az ukrajnai ellenzeki partok se tudtak?

Ja, fájni fog. Úgy Mint Romániának az OECD? Szélkakas!
Azt meg, hogy:
"jó messzire távolodott Európától, éppen az ellentétes irányba tett egy hatalmas lépést” Magyarországra éppúgy igaz.
Köszönjük Szíjártó 'Kőkemény' Petike!

1. Nem tudom, hogy az epedaakrobata (KL) mit tett volna.
2. Nem vagyok a külügy helyében, de sajnos a szakembereket elzavarták a külügytől. Én nem vagyok szakember, ahogy a mostani apparátus sem.
3. Szarul érezném magam ott élő magyarként.

Na végre kimondta valaki a frankó! Soros...

Naív vagy. Majd ha megoldódik a katolikus liceum sorsa, akkor lehet támogatni, bár még mindig nem beszéltünk az autonómiáról (Gyulafehérvári ígéret!!!). Ígéret = 0.

Na végre. Végre egy kormánytag, mely nemzetközi fórumon is ki meri mondani, hogy mi a Magyar érdek, és hogy aki ezt nem tartja tiszteletben, akkor az olyannal nem haverkodunk.

Hát mit mondjak. A rendszerváltástól sok-sok évet kellett várnom ahhoz, hogy ezt megérjem. Kár ezekért az évekért.

"Mo-ot ma mar fel sem vennek az Eu-ba."

Dehogynem. Mindent megtennének, hogy az EU udvarban legyünk. Lásd pld. a nyugatellenes Szerbiát, akiket még nemrég a nyugat lebombázott. Még őket is akarják. Nem azért mert szeretik őket, hanem azért, hogy kivezessék a potenciális orosz érdekszférábol, csökkentsék az oroszbarát országok számát a világon. Ezért puccsolták meg Janukvicsot is Ukrajnában, és ezért akarják Grúziát a NATO-ban, ezért döntötték eg Kadhaffit, ezért kell a nyugat szerint mennie Asszadnak is, stb.

"A külügy (a kormány) soha nem szólt bele egy ország belügyébe sem, nem készített megalázó filmet egy országról sem, nem támadott napi szinten külföldi megrendelésre más országot egy sajtó cikket sem...., mint nálunk teszi a ballib a mocskos külföldi barátaik felhasználásával!"
Ha a narancs köd eloszlott a szemed elől, akkor próbáld átgondolni a következőket.
1. A kárpátaljai magyar képviselő Orbántól kért segítséget. Mo. ugye ukrán szempontból külföld. De ez természetes. Kitől mástól kérjen segítséget a nemzetiségi jogok érvényesítéséhez, mint a magyaroktól.
2. A ballib, vagyis az europapártiak pedig, mint mo-i kisebbség Európától kérnek segítséget az európai értékek eltiprása esetén. Ha az elsőt elfogadjuk, a másodikat is el kell fogadni.

Ha megszavazzátok (ha nem) Románi OECD-jét, elfelejthetjük a marosvásárhelyi gimnázium magyaroknak kedvező megoldását.

Ismétlem, majd ha a narancsköd eloszlott a szemed elől. Akkor talán tudunk értelmesen vitázni. Akkor.

"a jogallami normakra gondoltam, a demokratikus normakra, amelyek betartasa alapfeltetele az eu tagsagnak "

Igy van. Ezért Ukrajna nem lehet EU tag olyan törvényekkel, melyek csonkítják a kissebségek jogait. Igy aztán Szíjarto álaspontja tökéletesen logikus.

Countert kerestem, mert írtam neki és láttam, hogy megint birkóztok. Gondoltam, hogy már megnézem, hogy min. És jól is tettem.
Ha használja valaki így, az is rosszul használja.
Na, léptem, csá! :)

Porosenko egy nagy sumák. Mindenki tudja, hogy az oroszok ellen hozták ezt a kisebbségeik elleni oktatási törvényt.
Aki szelet vet, vihart arat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés