Ünnepi játékok

Vajdaságban virágzó magyar kultúra

2017. szeptember 24. 16:13

A délvidéki magyarok legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok idén Szent László és Arany János alakját helyezi középpontba.

A Szent László- és az Arany-emlékév jegyében szervezik meg az idén a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat, amelyet október elsején nyitnak meg Palicson, ahogy azt Sutus Áron, a szervező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke hangsúlyozta vasárnap az MTI-nek.

A vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatának a nyitóünnepsége ökumenikus áldáskéréssel kezdődik október 1-jén, vasárnap a Szabadka melletti településen, majd Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke mond nyitóbeszédet. 

A műsorban fellép a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett Verebes Krnács Erika előadóművész, Zsoldos Ervin verséneklő, Tóth Péter versvándor, a Talentum ifjúsági táncegyüttes, a tavalyi vajdasági gyermek-szólótáncverseny néhány díjazottja és a szabadkai Zeneiskola tagjai.  

A műsor keretében bemutatják a VMMSZ tiszteletbeli elnökének, Dudás Károly Magyar Örökség-díjas írónak a Nem éltünk gyöngyszigeten című kötetét, amely a szerző emberi sorsokat bemutató válogatott írásait tartalmazza.

„A vendégek megtekinthetik a fellépő térben kiállított kiállításokat: Móser Zoltán fotóművész Tiszta szívvel, erős kézzel című tárlata a Kárpát-medencében található Szent László-freskókat mutatja be, míg Nemes Fekete Edit kollázssorozatát Arany János élete, gondolatvilága és művei ihlették” – hangsúlyozta a VMMSZ elnöke. 

Az ünnepi játékok programsorozatának célja ráirányítani a figyelmet a művészetek minden területére. A rendezvénysorozat keretében rendezik meg minden év januárjában a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét Zentán, tavasszal megszervezik az amatőr színjátszók találkozóját, nyáron pedig a legnagyobb délvidéki népzenei és néptáncrendezvényt, a Durindót és a Gyöngyösbokrétát.

Emellett egész évben számos helyi és regionális kulturális programot szerveznek, és Sutus Áron elmondása szerint igyekeznek minél több tartalmat eljuttatni a szórványtelepülésekre. 

Az ünnepi játékok első seregszemléjét 1952-ben tartották, majd hosszú kihagyás után 1992-ben élesztették újra a hagyományt.

(MTI)

fénykép: Herédi Krisztián

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/118153

Ajánljuk még a témában