Katalán tüntetés: „Persze, hogy szavazunk!”

2017. szeptember 15. 9:44
A katalán szeparatisták a tarragonai bikaviadal arénában nyitották meg kampányukat annak ellenére, hogy a referendum megrendezését felfüggesztette az alkotmánybíróság.

Teltház előtt tartották meg az október 1-i katalán önrendelkezési népszavazás kampánynyitó rendezvényét a függetlenséget támogató pártok és szervezetek csütörtökön, a tarragonai bikaviadal arénában annak ellenére, hogy a referendum megrendezését felfüggesztette az alkotmánybíróság. A zsúfolási megtelt csarnokban négy hatalmas transzparenst is kifeszíttettek a szervezők ezekkel a feliratokkal: „Szervusz új ország!”, „Szervusz köztársaság!”, „Szervusz Európa!”, „Szervusz világ!” Ezek a szlogenek hétfőn debütáltak a katalán nemzeti ünnep alkalmából tartott barcelonai függetlenségi felvonuláson. A kampánynyitó két műsorvezetője többször ironizált azon, hogy a spanyol kormány a népszavazás megakadályozására törekszik, és az alkotmánybíróság döntésére hivatkozva illegális referendumról beszél. „Vezettél valaha illegális eseményt?” – kérdezte egyikük. „Remélem, ez lesz az utolsó ilyen” – válaszolt a másik.

A színpadon szórakoztató műsorszámok és politikai felszólalások követték egymást. A katalán parlament függetlenségi pártjai, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) és a Népi Egység (CUP) képviselői a referendum létjogosultságáról beszéltek, és a Spanyolországtól való függetlenedés támogatására szólítottak fel.

A felszólalók sorát Carles Puigdemont, katalán elnök zárta, aki elmondta: ezt a kampánynyitót akár kétszer is meg lehetett volna tartani, olyan sokan rekedtek kint az épület előtt. „Azt mondják nekünk, ne szavazzunk. Mit hisztek, mi történik október 1-én?” – kérdezte a közönségtől. „Szavazunk!” – kiabálta a tömeg. „Persze, hogy szavazunk!” – jelentette ki. A spanyol kormány a rendezvény előtt figyelmeztette a Tarraco Arena vezetését: bűncselekménynek minősülhet, ha engedélyezik a kampánynyitó megtartását. A referendumot előkészítő kampány szeptember 29-ig tart szerte Katalóniában.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, így is lehetne! (Lehetne a lófaszt, minket legyilkolnának!)

2019. március 15. 09:44
A magyar szeparatisták a kolozsvári focistadionban nyitották meg kampányukat annak ellenére, hogy a referendum megrendezését felfüggesztette az alkotmánybíróság.

Teltház előtt tartották meg az október 1-i erdélyi magyar önrendelkezési népszavazás kampánynyitó rendezvényét a függetlenséget támogató pártok és szervezetek csütörtökön, a stadionban annak ellenére, hogy a referendum megrendezését felfüggesztette az alkotmánybíróság. A zsúfolási megtelt csarnokban négy hatalmas transzparenst is kifeszíttettek a szervezők ezekkel a feliratokkal: „Szervusz új ország!”, „Szervusz köztársaság!”, „Szervusz Európa!”, „Szervusz világ!” Ezek a szlogenek hétfőn debütáltak a magyar nemzeti ünnep alkalmából tartott kolozsvári, vásárhelyi, udvarhelyi függetlenségi felvonuláson. A kampánynyitó két műsorvezetője többször ironizált azon, hogy a román kormány a népszavazás megakadályozására törekszik, és az alkotmánybíróság döntésére hivatkozva illegális referendumról beszél. „Vezettél valaha illegális eseményt?” – kérdezte egyikük. „Remélem, ez lesz az utolsó ilyen” – válaszolt a másik.

A színpadon szórakoztató műsorszámok és politikai felszólalások követték egymást. Az erdélyi magyar parlament függetlenségi pártjai, az ERMDSZ és a ERMPPképviselői a referendum létjogosultságáról beszéltek, és a Romániától való függetlenedés támogatására szólítottak fel.

A felszólalók sorát Kelemen Ármin Józsa elnök zárta, aki elmondta: ezt a kampánynyitót akár kétszer is meg lehetett volna tartani, olyan sokan rekedtek kint az épület előtt. „Azt mondják nekünk, ne szavazzunk. Mit hisztek, mi történik október 1-én?” – kérdezte a közönségtől. „Szavazunk!” – kiabálta a tömeg. „Persze, hogy szavazunk!” – jelentette ki. A román kormány a rendezvény előtt figyelmeztette a stadion vezetését: bűncselekménynek minősülhet, ha engedélyezik a kampánynyitó megtartását. A referendumot előkészítő kampány március 29-ig tart szerte Erdélyben.

(MTI)

Kivancsi leszek a madridi kormany is lesz-e olyan ejropeer mint a kijevi junta, rajuk kuldi e a tankokat...

Közöd? Már bocs. Ha a katalánok függetlenedni akarnak, majd lejátsszák a spanyolokkal. Ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés