Kommunizmus és bevándorlás

EP-elnök: A tagállamoknak sokat segítettünk, ideje szolidaritást tanúsítaniuk

2017. szeptember 13. 10:55

Valamennyi egykori kommunista EU-tagországnak tudnia kell, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca – mondta Antonio Tajani a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban szerdán megjelent interjújában. Az Európai Parlament elnöke szerint az EU sokat segített az egykor szocialista országoknak és most nekik kellene szolidaritást tanúsítani.

Szolidaritást kért az EU „egykori kommunista tagországaitól” a menekültek elosztásával kapcsolatban az Európai Parlament (EP) elnöke egy szerdai német lapinterjúban. Antonio Tajani a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a migrációs válság „nem egyetlen egy tagállam problémája”, és nem is tudja egyetlen ország, vagy egy néhány országból álló csoport megoldani. 

Arra a felvetésre, hogy Magyarország nem hajlandó elfogadni az Európai Bíróság döntését a menekültek elosztásáról, a konzervatív olasz politikus azt mondta, hogy az EP „erőteljesen síkraszállt azért, hogy Magyarországot bíróság elé állítsák kötelezettségének megtagadása miatt”. Hozzátette: „valamennyi egykori kommunista EU-tagországnak tudnia kell, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca”. Az EU sokat segített ezeknek a tagállamoknak a kommunizmus politikai és gazdasági következményeinek felszámolásában, így „máig sok pénzt kapnak" az uniós strukturális alapokból. „Most nekik is szolidaritást kell tanúsítaniuk” – tette hozzá.

Arra kérdésre, hogy el tudja-e érni érveivel Orbán Viktor magyar kormányfőt, aki ugyanúgy a jobbközép pártokat összefogó Európai Néppárthoz tartozik mint ő, az EP elnöke azt mondta, hogy folytatni kell a meggyőzésre irányuló munkát, „ami azt jelenti, hogy beszélnünk kell, beszélni, beszélni, beszélni”. Az Európai Néppárt „intenzíven tárgyal majd ezekről a kérdésekről, Orbánnal is” – mondta a pártcsoporthoz tartozó Antonio Tajani.

A magyar és a szlovák kormány 2015 decemberében fordult keresettel az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el néhány hónappal korábban. A keresetet múlt szerdán kihirdetett döntésében elutasította a luxembourgi székhelyű testület. Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy a bíróság ítéletét tudomásul kell venni, de ez nem ok arra, hogy Magyarország megváltoztassa bevándorláspolitikáját, és nem fogja engedni, hogy Magyarországot „bevándorlóországgá” változtassák.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/117625