A „liberális” kulturális diktatúra sunyiságáról

2017. szeptember 11. 12:27

Köntös László
reposzt
Így lesz a Lidlből is, miközben világnézeti ártatlanságáról beszél, a ma zajló kulturális háború messze nem ártatlan, aktív szereplője.

„A trükk az, hogy a világnézeti elkötelezettség hiánya, avagy az állítólagos világnézet-nélküliség is világnézet, s mint a Lidl esete is mutatja, tökéletesen alkalmas ideologikus háttér egy valójában keresztyénség-ellenes kulturális program megvalósítására.

Európában gyakorlatilag ez folyik. Szó nincs itt a kulturális sokszínűség valóságos elismeréséről és támogatásáról, legfeljebb az ideologikus retorika szintjén, aminek az a tartalma, hogy lehetőleg mindenféle identitáshagyomány, narratíva, történeti elbeszélés és világértelmezés, mindenféle kulturális szimbolika, simuljon bele ebbe az egyetemesen humanistának hazudott internacionalista testvériségbe, amelyben eltűnnek a sajátszerűségek, megszűnik a kulturális folytonosság, feloldódnak a világnézeti karakterek, s megszületik a világnézet nélküliség egyetemes világnézete azon az áron, hogy a nyilvánosság szintjén mindenki lemond önmagáról. Lehetsz te még jó keresztyén is, feltéve, ha leveszed a keresztet. Ez lenne az európai út, amely úgymond ledönti a kulturális válaszfalakat. De miután Európa kulturálisan alapvetően keresztyén meghatározottságú, a keresztyén szimbolika eltávolítása itt nem az óhajtott semlegességet és ideológiamentességet valósítja meg, hanem valójában a keresztyénséget diszkriminálja.

Ezzel persze hatalomra jut az úgynevezett világnézet nélküli világnézet, az ideológia nélküli ideológia, amely úgymond nem részrehajló. De az. A részrehajlás nélküli ideológia semmilyen világnézetet nem támogat, amelyik valamilyen hagyományos irányban elkötelezett, kivéve azt a világnézetet, amelyik semmilyen irányban nem elkötelezett. Ezzel valójában egy nagyon rafinált, nehezen átlátható, önmagát elrejtő hatalmi igényt és gyakorlatot valósít meg, amely képes arra, hogy a hagyományos érvelésektől eltérően úgy állítsa be magát, mint a jelenkor valamiféle ártatlan szereplőjét, amelynek semmi köze a régi identitások hatalmi harcaihoz. Úgymond felettük áll.

De nem létezik ideológia-nélküliség. Így lesz a Lidlből is, miközben világnézeti ártatlanságáról beszél, a ma zajló kulturális háború messze nem ártatlan, aktív szereplője. Ebből nekünk, keresztyéneknek semmi jó nem származik, ha ugyan észrevesszük ezt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a folyamat egy hosszú távú terv szerint zajlik. Pl európa alkotmányába nem vették bele a keresztény gyökereket!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés