A kormány nem teljesítette kül- és nemzetpolitikai kötelezettségeit

2017. szeptember 7. 8:31

Mesterházy Attila
MSZP
Nem segítette a magyar-ukrán kapcsolatok építését és erősítését az a tény sem, hogy Orbán Viktor nem ítélte el az Ukrajnát lerohanó Oroszországot.

„A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közleményben tiltakozott az ellen, hogy az Ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember 5-én elfogadta az új oktatási törvényt, amely megfosztja az országban élő nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, alapjaiban veszélyeztetve ezáltal a szülőföldön való megmaradásukat.

A közleményben foglaltakkal ellentétben a magyar kormány valójában nem állt ki a kárpátaljai magyarság mellett, mi több – a magyar-magyar párbeszéd intézményesített fórumain elhangzott kéréseink ellenére – elhanyagolta az ukrán vezetéssel, elnökkel, kormánnyal történő rendszeres és folyamatos tárgyalást és egyeztetést. Többször elmondtuk, hogy egy miniszterelnöki villámlátogatás és egy-két telefonbeszélgetés nem elegendő a nemzetpolitikai kérdések megtárgyalására.

Az MSZP több alkalommal is felhívta a figyelmet, hogy az értékelvű külpolitika háttérbe szorulásával a határon túli magyarok ügyének képviselete is látványosan a külgazdasági kérdések mögé került. A magyar diplomácia irányítói a létrejött kétoldalú találkozókon sem kívánták a nemzetpolitikai érdekeinket érvényesíteni, pusztán a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozták. Szijjártó Péter »közös sikertörténetekről« beszél a szomszédsági kapcsolatokban, miközben a határon túli magyarság helyzete egyértelműen romlik.

Nem segítette a magyar-ukrán kapcsolatok építését és erősítését az a tény sem, hogy Orbán Viktor volt az egyetlen európai politikus, aki nem ítélte el az Ukrajnát lerohanó Oroszországot.

Az MSZP szerint érdemben kellene végre foglalkozni a közvetlen szomszédjainkat érintő kapcsolatokkal, amelyben a kisebbségi magyar nemzeti közösségek szülőföldön való megmaradása és boldogulása, magyar identitásuk megőrzése prioritást élvez. Elvárjuk, hogy Magyarország a lehető legrövidebb időn belül minden szomszédunkkal közös kormányülés megtartását kezdeményezze, amelyeknek napirendi pontjai között szerepel a nemzetpolitikai kérdések megtárgyalása. Ezt elemi magyar nemzeti érdeknek tekintjük!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hihetetlen, hogy épp a szocik oktatják ki nemzetpolitikából a mostani kormányt.
Talán nosztalgiával gondolnak Kádár és Grósz elvtárs találkozóira?
Azokon aztán tényleg igazi szószólóra találtak a külhoni magyarok.

"A kormány nem teljesítette kül- és nemzetpolitikai kötelezettségeit"

Ez a kecske véleménye?

Az ész megáll! Az ukrán kormány hoz egy olyan döntést, amely ellen minden "haladó" és "európai" pártnak "demokratikus kötelessége" lenne fölemelni a szavát?

Erre mit tesz ez a levitézlett szocialista?

A magyar kormányt ekézi. Azt a magyar kormányt, amelynek egyik fő prioritása a nemzetpolitika, ellentétben az ekéző anyapártjával, amely a kettős állampolgárságról szóló népszavazáskor bemutatott szégyenletes kampányával írta be magát a nemzetpolitika könyvének legsötétebb lapjaiba.

Vastag bőr van Mesterházy képén.

Az olyan személy aki az MSZP-nek vezetésébe tartozott és a kettős állampolgárság megadás ellen mozgósított, az jobban tenné ha befogná a száját.
Lásd 2004. december 5.-i kettős állampolgárságról szóló népszavazást, melynek során az MSZP a 23 millió románnal riogatott.

Te se leszel mar hulyebb... Ha az oroszok lerohantak volna Ukrajnat, Kijev mar orosz varos lenne.

"Ukrajnát lerohanó Oroszország"

Jajj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés