Izraeliek a kalifátusért

Megfosztják állampolgárságuktól az Iszlám Államért harcoló izraelieket

2017. augusztus 23. 09:34

Megfosztják izraeli állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcoló zsoldosokat – jelentette szerdán az izraeli média.

Az izraeli belügyminisztérium megfosztaná az izraeli állampolgárságuktól azokat az izraelieket, akik az Iszlám Állam oldalán harcoltak Szíriában – jelentette az izraeli média. A belügyminisztérium már elindította a megfosztásra irányuló hivatalos eljárásokat.

A héten lép életbe Arije Deri izraeli belügyminiszter javaslatára március elején módosított állampolgársági törvényt, amely immár kiterjed azokra a személyekre is, akik nem Izrael területén, hanem az ország határain túl – így Szíriában, az Iszlám Állam oldalán harcolva – veszélyeztetik az izraeliek biztonságát. Arije Deri szerint ez komoly elrettentő erőt jelent azok számára, akik csatlakozni akarnak az Iszlám Államhoz.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat már átadta az illetékes hatóságoknak az érintett tizenkilenc izraeli állampolgár nevét tartalmazó listát. A rajta szereplők közül ketten muzulmán hitre áttért zsidók. Az egyikük egy huszonnyolc éves, Asdódban felnőtt, de az egykori Szovjetunióban született nő, a másikuk pedig egy harminckét éves, Lódban nevelkedett férfi, aki szintén a Szovjetunióban született. Mindketten felvették az iszlám vallást, és Szíriába utazásuk előtt arra kérték a belügyminisztériumot, hogy muzulmánként tartsák őket nyilván. A listán egy olyan izraeli arab muzulmán is szerepel, aki korábban az izraeli hadseregben szolgált, majd csatlakozott a dzsihadistákhoz. A többiek izraeli arabok Kelet-Jeruzsálemből és más arab településekről.

A Sin Bét listáján eredetileg húsz név szerepelt, de mire összeállították és továbbították a belügyminisztériumnak, egy izraeli szélsőséges már életét vesztette a szíriai harcokban. Az izraeli tévék híradásai szerint a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban összesen mintegy hatvan izraeli állampolgár küzdött az Iszlám Állam oldalán. Egy részük életét vesztette, a hazatérőket pedig bíróság elé állították, de állampolgárságuktól, illetve az ezzel járó társadalombiztosításuktól eddig nem fosztották meg őket.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/116547

Ajánljuk még a témában