Facebookos kitiltás

Megadja Gábor: Nincs értelme az alt-rightnak Magyarországon

2017. augusztus 23. 16:38

Letiltották a Facebookról egy időre Megadja Gábor eszmetörténészt, a 888 szerzőjét. Megkerestük Megadját, s kiderült: a kitiltás oka nem az volt, hogy alt-rightos posztokkal idegesítette a népet, hanem egy transzos poszt, amit egyébként szerinte viszonylagos empátiával kezelt. Ha már szóba került az alt-right, Megadja tömören összefoglalta róla a véleményét.

Ha jól értesültünk, letiltott téged az Facebook. Túl sok alt-right tartalmat osztottál meg?

Semmiféle „alt-right”-tartalmat nem osztottam meg – persze azt sem tudjuk, mi minősül annak, és még ha erről lenne is szó, akkor is a szólásszabadság korlátozásáról kéne beszélnünk. Felesék (444) Vay Blanka-sztoriját osztottam meg, magamhoz képest meglepő empátiával. Ez nem tetszett a feljelentgetőknek.

Milyen érzés letiltva lenni?

Az érzés amúgy nagyszerű, komolyan.

Mit gondolsz egyébként az alt-rightról, egyáltalán releváns Magyarországon az alt-right?

Az „alt-right” kifejezést Paul Gottfried használta talán először, hogy aztán a fehér nacionalista Richard Spencer nyúlja le. A jelző úgy járt, ahogy manapság az összes többi is: mindent jelent és semmit sem. Az egyetlen értékelhető összefoglaló Milo Yiannopoulos és Alam Boukhari tollából származik, és kérdéses, az abban leírtak érvényesek-e még egyáltalán. Magyarországon semmi relevenciája nincs, és lehet, már az Egyesült Államokban sincs.

Nemrég Jámbor András lamentált azon a Kettős Mércén, hogy a globálkapitalista Facebook letiltja. Van egy közös pont a radikális ballal?

Amennyiben a radikális baloldal hajlandó kiállni a szólásszabadság mellett, akkor van.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/116575

Ajánljuk még a témában