Gazdasági növekedés

GDP-körkép Közép-Európából

2017. augusztus 16. 14:48

Magyarország: 3,2 százalék, Szlovákia: 3,3 százalék, Románia: 5,9 százalék, Csehország: 4,5 százalék – ennyivel nőtt a GDP a második negyedévben.

Magyarország

A második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.  Ez elmarad az előzetesen várt 4 százalékos mutatószámtól.

A Portfolio szerint, ez alacsonyabb az előzetes várakozásoknál, de nincs ok az aggodalomra. Az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: a második negyedéves GDP adatot befolyásolta az ipari termelés kisebb mértékű növekedése, valamint, hogy visszaesett a mezőgazdaság termelése az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdasági termelést tekintve az idén átlagos évre számítanak, míg az előző év kimagaslóan magas volt – jegyezte meg a főosztályvezető. Hozzátette: a nem piaci szolgáltatások sem járultak hozzá a második negyedévben a GDP növekedéséhez, példaként a közigazgatást, oktatást és az egészségügyet említette.

Az év egészét tekintve teljesíthető a kormány 4,1 százalékos várakozása – olvasható a NGM közleményben. Kiemelik: 2017 első öt hónapjában 12,1 százalékkal emelkedtek a bérek, a kétszámjegyű növekedés pedig erősítette a piaci szolgáltatások gyorsulását. Az építőipari termelés és a lakásépítések felívelésében jelentős szerepet játszott az uniós forrásfelhasználás felfutása, illetve az otthonteremtési program által biztosított kedvezmények. Ezek a tényezők az év második felében még jobban támogatni fogják a növekedést.

Szlovákia

A második negyedévben a szlovák bruttó hazai termék (GDP) éves összehasonlításban 3,3 százalékkal nőtt. Az előző év hasonló időszakában a GDP növekedés mértéke 3,1 százalékos volt.

A második negyedévben a szlovák gazdaság növekedését leginkább a hazai fogyasztás erősödése segítette, a kiskereskedelmi forgalomban éves szinten 7,5 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ellenben lassult, 1,2 százalékosra mérséklődött az ipari termelés növekedésének üteme, ami az év első három hónapjában még 7,8 százalékos volt. Az NBS előrejelzése szerint a hazai fogyasztás a következő hónapokban is jelentős mértékben segíti majd a szlovák gazdaság bővülését. A vizsgált időszakban a várakozásoknak megfelelően alakultak a munkanélküliségi adatok, és javult a foglalkoztatottság is.

Románia

A második negyedévben a román gazdaság teljesítménye 5,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, negyedéves összevetésben a GDP növekedése 1,6 százalékos volt, az első féléves bővülés pedig   5,8 százalékot tett ki éves összehasonlításban – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A román kormány az idén 5,2 százalékos gazdasági növekedésre számít, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság túlzottnak tart. A növekedés fő hajtóereje továbbra is a fogyasztás, hiszen a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,8 százalékkal nőtt az első fél évben a tavalyi, több mint 13 százalékos bővülés után. Emellett az ipar is jól teljesít, amelynek termelése 8 százalékkal emelkedett a január-június közötti időszakban az egy évvel korábbihoz képest.

Csehország

A második negyedévben 4,5 százalékkal nőtt éves összehasonlításban a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban. A január-márciusi időszakban a bővülés 3 százalék volt – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában előzetes becslését. „A meglepően gyors növekedést valószínűleg a nagyobb ipari beruházások váltották ki, s jelentősnek mondható a szolgáltatói szektor hozzájárulása is” – kommentálta az adatokat Miroslav Novák, az Akcenta társaság elemzője. Szerinte minden jel arra mutat, hogy az idei éves gazdasági erősödés meg fogja haladni a három százalékot. 

Több elemző azon véleményének adott hangot, hogy a gazdasági növekedés nagyobb is lehetne, ha nem lenne hiány a szakmunkásokból. A csehországi munkanélküliségi ráta négy százalék, a legalacsonyabb az Európai Unióban. A cseh vállalkozók szövetsége és az ipari kamara nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy engedélyezze külföldi munkaerő nagyobb mértékű beáramlást.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/116225

Ajánljuk még a témában