„Lehet gúnyt űzni belőlünk, de...”

2017. augusztus 11. 06:12

Botka László
Heti Válasz

Lehet gúnyt űzni belőlünk, de húsz éve hallgatom, hogy ez vagy az a társaság betölti majd az MSZP hűlt helyét. Miközben tudok olyan balliberális pártról, amelyik valaha tényező volt, ma meg már nincs is. Interjú.

„Meséljen, miben reménykednek ma az MSZP-hívek? Hogy 2018 után is megmarad a pártjuk? Hogy Orbán Viktornak nem négyötöde lesz, csak kétharmada?

Nem állítom, hogy minden ellenzéki párt győzni akar, de az MSZP támogatói számára csak az a siker, ha véget vetünk az Orbán-rezsimnek. Ami ennél kevesebb, az nem eredmény. És lehet gúnyt űzni belőlünk, de húsz éve hallgatom, hogy ez vagy az a társaság betölti majd az MSZP hűlt helyét. Miközben tudok olyan balliberális pártról, amelyik valaha tényező volt, ma meg már nincs is. De hagyjuk ezt, a lényeg, hogy a szocialista szavazókon túl minden olyan választópolgárok jelöltje akarok lenni, aki elégedetlen a Fidesz-országlással.

Rossz hírünk van: lassan elemzői közhely, hogy a Botka-lufi kipukkadt, jöhet a B-verzió Karácsony Gergellyel.

Szögezzük le: Magyarországon a mindentől és mindenkitől független politikai elemző mint műfaj idejétmúlttá vált. Ha a nyilvánosság tudná, milyen szerződéseik vannak egyes politikai szereplőkkel, érthetőbbé válna sok stúdióbeli elemzői tépelődés – például a Botka-lufiról. Némely magát függetlennek mondó szakértő a beteljesülés reményében és megbízója kedvéért temet bennünket. Karácsony Gergely viszont olyan politikus, akivel érdemes lehet összefogni a választási győzelem érdekében.

Esetleg társ-miniszterelnökjelöltek lesznek?

Nem, de remélem, hogy Gergő és a pártja helyét is meg fogjuk találni a kormányváltó szövetségben.

Nem lett volna egyszerűbb egy előválasztáson letudni ezeket a csörtéket? Az MSZP azért nem lelkesedett az ötletért, mert állítólag a balos ellenzék belharcán röhögtek volna a fideszesek. Ehhez képest most a balos ellenzék belharcán röhögnek a fideszesek.

Elég sok választást nyertem ahhoz Szegeden, hogy ne féljek semmilyen megmérettetéstől. Ráadásul ismerem a szavazókat, tudom, hogy a pótcselekvések a legkevésbé sem érdeklik őket. Az előválasztósdit a lét és nemlét határán mozgó pártok találták ki; azok, akik a tévészerepléseik számából következtetnek a támogatottságukra. Vagyis egy ilyen projektnek kétféle kimenetele lehetett volna: ha jól megszervezzük, mind a 106 körzetben nyer az MSZP, ha rosszul, a Fidesz – a Kubatov-lista segítségével – meghekkeli az egész folyamatot. Előrébb lennénk?”

(A Botka Lászlóval készült interjú további részeit a Heti Válasz 2017. augusztus 10-i lapszámában találják.)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/115961

Ajánljuk még a témában