Székely furfang

András Mihály: Öngyilkos lesz az a párt, amelyik nem ismeri el a székelyeket őshonos népként

2017. augusztus 10. 09:38

Öngyilkosságot követ el az a párt a választások előtt, amelyik nem ismeri el a székelyeket Magyarországon őshonos népnek – mondja a Mandinernek András Mihály, a Székelyek Világszövetségének Dallasban élő elnöke, aki szerint két éven belül önrendelkezés lesz Székelyföldön. András Mihály hozzáteszi: a magyar pártok politikailag képzetlenek, ő talán az LMP-vel szimpatizál, az RMDSZ-t pedig csak UDMR-nek hajlandó hívni. András Mihállyal beszélgettünk, aki azt is elárulja, szerinte magyarok-e a székelyek.

Most akkor a székelyek magyarok vagy sem?  

Nem olyan egyszerű ez. Történelmi időket élünk. Ha most Nagy-Magyarországon élnénk, ezen nem kellene gondolkoznunk. Katonanép voltunk, önálló nép, amely a székely nemzettudata mellett a magyar nemzettudatát és a magyar nyelvét is őrizte.  

De ön szerint magyarok vagy sem? Hivatalosan egy magyar nyelvű, magyar tudatú népcsoport.  

A székely nép egy külön nép, de a magyar nemzet része, mint az osztrák és a német.  

Az osztrákok több okból kifolyólag sem tartoznak a német nemzethez. De ha már ezzel a hasonlattal élt: a bajorok és a szászok is németek. A legutóbbi román népszámláláson Székelyföldön is szinte mindenki magyarnak vallotta magát.  

Persze, mert az erdélyi magyar pártok és szervezetek erre buzdították őket, mondván, hogy ne osszák meg a magyarságot.

És nem lehet, hogy ebben van valami? Mégis mi értelme van külön népként kezelni a székelyeket? Így is egyre kevesebben vagyunk. 

Hogy a románok ne tudják azt mondani, hogy nem létezünk. A Székelyek Világszövetsége

nem szeretné ezzel kezdeményezéssel megosztani a magyar nemzetet csupán a székely nép jogi létezését mutatná ki a magyar nemzeten belül.

Nekünk van külön himnuszunk, külön zászlón, ami ráadásul a magyar parlament épületén is ott lobog. Ha már csak ebből indulunk ki, több mint valószínű, hogy a magyar kormány is elmismeri a különálló létezésünket.  

Ön honnan eredezteti a székelyeket?  

A szkíták leszármazottai vagyunk.  

A szkítáké?  

Ha minden igaz, igen.  

Sok olyan nép olvadt bele a magyarságba az évezredek során, akiknek eltérő felmenői voltak, majd asszimilálódtak és most magyarként léteznek.

Mi mindig is magyarnak vallottuk magunkat, de változnak az idők: most már szeretnénk külön népként székelyek lenni.  

Ez azért mégis csak elég megosztóan hangzik.  

Tudom, hogy bonyolult, de a magyarság Erdélyben való megmaradásának ez az egyetlen békés útja.  

Önökre sok helyen radikális székelyekként hivatkoznak. Ha nem jön össze az önredelkezés békés úton, akkor fegyveresen is kiharcolnák?  

Nem, ilyenről szó sem lehet. A Világszövetségben vannak olyan tagjaink, akik ezt támogatják, de már kértem a lemondásukat.

Miért akarják a székelyeket Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítani?  

Mi nem csak Magyarországon szeretnénk, hanem Romániában is. Azt akarjuk, hogy végre valahol hivatalosan is elismerjenek minket. Korábban a románokank is elküldtünk egy peticíót, 4090 aláírással, amelyben azt kértük a román kormánytól, hogy ismerjék el a székelyeket őshonos népcsoportként. Ők ezt nem akarják megtenni. Magyarország ellenben anyaországnak nevezi magát, még a parlamentre is ki van tűzve a székely zászló, mégsincs semmiféle hivatalos képviseletünk Magyarországon. Magát a székely szót is minden párt kampányra használja. Aki kedvel minket, azért, aki meg nem, az pedig azért. Jogosan használják a nevünket a magyarok, de akkor azt szeretnénk, hogy hivatalosan is ismerjenek minket el.  

Konkrétan miért lenne önöknek jó, ha hivatalosan elismernék a székelységet Magyarországon?  

Nekünk az a gondunk, hogy törvényesen sehol sem vagyunk elismerve népcsoportként. Mintha nem is léteznénk.

Ha már a románok nem is ismernek minket el, legalább az anyaország tegye ezt meg.

Ez hatalmas erőt adna a romániai székelyeknek. A lényeg, hogy ez az egész nem a formaiságról szól. Nem arról, hogy papíron hogyan ismernek el minket. Ez egy szép gesztus lenne a magyar kormány részéről. Mindegy, hogy milyen formában, de ha valahogy hivatalosan is kinyilvánítanák, hogy mi igenis vagyunk, létezünk, sőt, székelyként létezünk, akkor az nagy büszkeséggel töltené el a romániában élő székelyek szívét. A románok ugyanis igyekeznek belénk súlykolni, hogy mi kisebbségben vagyunk. Aki pedig kisebbségben van, az úgy is viselkedik: kisebbként. De mi nem vagyunk kisebbek! Igenis nagyok vagyunk! Abban segíthetne a magyar országgyűlés, hogy ezt a székelyek többsége el is higgye.  

Ezen túl lenne még bármilyen pozitív hozadéka?  

Nemzetközi szinten is előnyt tudnánk kovácsolni abból, ha elismernének minket Magyarországon honos népcsoportként. Tudnánk találni olyan országokat, akik mellénk állnak. A lenygelek és az amerikaiak is nagyon érdeklődtek.  

És miért pont most adták be a kezdeményezést?

Ebben volt egy kis furfang.  

Milyen furfang?  

Székely furfang.  

Nem inkább politikai furfang?  

Ezt valóban sokan mondják, hogy én politikai furfanggal működök. Őszíntén szólva tényleg van furfang.  

Na de mégis, miért most adták be, milyen furfangról beszél?

Azért adtuk be most, mert így az Országgyűlésnek még a 2018-as választás előtt szavaznia kell róla. Így mindenki színt fog vallani, akinek színt kell vallani. Ki fog derülni, ki az aki csak politikai haszonszerzésből kihasználja a székelyeket és ki az, aki valóban mellettünk áll. Nem vagyok egy nagy politikai elemző, de azt azért most megmondom:

az a párt öngyilkosságot követ el a választások előtt, aki a kezdeményezés ellen szavaz.  

Miért?

Mert arra a pártra nem fognak szavazni a székelyek.  

És mit gondol, meg fogja szavazni az Országgyűlés?  

Szerintem igen.  

Ehhez akkor az kell, hogy a Fidesz is támogassa önöket. Ki az, aki ön szerint a Székelyek Világszövetsége mellett áll?  

Erdélyben senki, az biztos.  

Lehet, hogy azért nem, mert sokak szerint több sebből vérzik a kezdeményezés. Például a székelyek nem beszélnek külön nyelvet, valamint a mai Magyarország területén nem is nagyon élnek székelyek.  

Ez nem igaz. Sok székely él a mai Magyarországon is, és még többen a székelyek leszármazottai. Fontos kiemelni, hogy mi, székelyek mindig is magyarnak vallottuk magunkat. Ezzel nem is volt gond addig, amíg Magyarország területén éltünk. Aztán Trianon után minden megváltozott, bár már a Magyar Királyság idején is külön statútummal rendelkeztünk. De visszatérve a kérdésre: biztos vagyok benne, hogy jelenleg több székely él Magyarországon, mint bolgár. A bolgárok márpedig honos nemzetiségnek számítanak.  

Akkor meglesznek az aláírások?  

Meg. Már most több százan jelezték, hogy alá szeretnék írni. Simán meglesz az ezer aláírás.

De még az MTA-nak is véleményeznie kell. Megtette már?  

Még nem. Először össze kell gyűlnie az elegendő aláírásnak.  

És mi a helyzet a nyelvi kérdéssel?  

Az nem kikerülhetetlen feltétel. Nem ez a legfontosabb tényező. Valóban említik pár helyen, de nem kötelező.  

Ön szerint a Fidesz önök mellett fog szavazni, ha összejönnek az aláírások?

Nincs kizárva, hogy nem szavazza meg a kormánypárt, de akkor színt kell valljon.

Most meg fogjuk tudni, ki kinek az oldalán áll. Korábban kértük a magyar kormányt, én is és Tőkés is, hogy vállaljon védhatalmi szerepet az erdélyi magyarok felett. Akkor azt mondták, hogy Magyarország nem avatkozhat bele egy másik ország belügyeibe. Bár utána Orbán Viktor a román választások előtt elment kampányolni az UDMR mellett. Egyik ország miniszterelnöke, a másik országban kampányol egy párt mellett. Ez nem számít beavatkozásnak? Mindenesetre most nem fogják tudni azt mondani, hogy nem tudnak segíteni, mert nem avatkozhatnak be egy másik ország belügyeibe, hiszen most kizárólag Magyarországon kell dönteni.  

Ez a forgatókönyv azért elég jól jönne pár ellenzéki pártnak. Például a Jobbiknak. Mit gondol a Jobbikról?  

Én Magyarországon egyetlen pártot sem tartok egy jólképzett politikai erőnek. Habár a Szél Bernadett vezette LMP hozzáállása és politikai érettsége tetszik. Nem szimpatizálok velük sem különösebben, de ők politikailag képzettek. A többiek vagdalkóznak, politikusaik pedig lopással és csalással kerültek hatalomra.  

És Szél Bernadették mit tettek eddig a székelyekért?  

Ők sem sokat, ez igaz. A Székelyek Világszövetségének tagjai közül többen a Jobbikkal szimpatizálnak, bár azt le kell szögeznem, hogy nálunk nincsenek pártkatonák. A Jobbik néppártosodásával valóban kicsivel több politikai érettséget mutat, olyan szélsőséges nézetekkel, amelyeket korábban vallottak, a 21. században már nem lehet kormányozni. A Világszövetségben néhányan azt mondják a Jobbik propagandájára, hogy igen, ez valóban jó lenne nekünk.  

Például mi?  

Például az, hogy számoljunk le Erdélyben azokkal, akik elárulták a magyar népet. Az UDMR-vel és a csatlósaival.  

Miért hívja mindig az RMDSZ-t UDMR-nek?

Romániában hivatalosan nincs is olyan, hogy RMDSZ. Csak UDMR van, és a viselkedésük miatt én is csak így hívom őket. Románul. Nyilván a szavazólapon is csak így vannak feltüntetve, pedig rengeteg székely egy szót nem tud románul. Az UDMR-nek ezért is van az a szlogenje, hogy szavazz a tulipánra, hogy a székely ember tudja, hová kell húzni az X-et. Egyébként nem is értené, mit jelent az UDMR.  

Ön szerint mi lesz a székelyek sorsa Romániában?  

Székelyföldön két éven belül önrendelkezés lesz.

Minden jobbra fog fordulni, ha a kommunizmust is megélt idősebb generáció nem áll szembe a fiatalabb generációval. A fiatalokat támogatni kell, mert amíg vannak, addig remény is van. A jövő a fiataloké, ők lesznek a magyarság vezetői, ha tetszik, ha nem. Természetesen az önrendelkezésünk elérése után független székelyként is védeni fogjuk a magyar nemzettudatunkat és a magyar nemzetet. Nem kívánunk megosztást Magyarországon sem, ezért nem tervezünk képviselőket sem küldeni a magyar Parlamentbe.

Mit üzen a magyar politikai pártoknak az országgyűlési szavazás előtt?  

A magyar pártoknak azt üzenem, hogy ne féljenek.  

Ön nem fél valamitől?  

Mitől félnék?  

Dallasban él. Nem lenne hatékonyabb otthon, Székelyföldön küzdenie az önrendelkezésért?  

Évtizedekkel ezelőtt el kellett hagynom Romániát, mivel antikommunista megmozdulásokért 20 évre ítéltek. 1988-ban kaptam politikai menedékjogot az USA-ban. Évente háromszor, négyszer így is otthon vagyok és most is azt tervezem, hogy hazaköltözök.

***

A Székelyek Világszövetsége honlapja szerint: „A Székelyek Világszövetsége (SZVSZ) nevű szervezet Székelyföld önrendelkezéséért jött létre. 1996-ban Amerika S.O.S. néven alakult meg, mint romániában bejegyzett civil szervezet. Székelyföldön 2012-óta működik a címbeli néven. Célunk hogy 2017-ben Romániában is bejegyezzük. Szeretnénk, ha ez az erkölcsileg tiszta szervezet, - az SZVSZ - lenne Székelyföld képviselete, elsősorban. Szeretnénk jó kapcsolatot ápolni minden székely önendelkezéssel foglalkozó szervezettel, hogy közös erővel tudjunk egy erős és erkölcsileg tiszta képviseletet nyújtani a székelységnek!”

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/115901

Ajánljuk még a témában