Közösség, háló

Az egyházak a minták a Facebook-vezér számára

2017. augusztus 2. 09:08

A régi egyházi közösségek mintája lebeg Mark Zuckerberg Facebook-alapító előtt: szerinte Facebook-közösségeknek kellene alakulniuk, akik önkéntes alapon végeznének tevékenységet a világban. A Facebook mesterséges intelligencia segítségével javasol egyre több lehetséges csoportot a felhasználóknak. Zuckerberg szerint a közösségépítés lesz a Facebook új küldetése.

A Facebook a hálózatépítő ereje által meg tudja szervezni az embereket – vallja Mark Zuckerberg. A közösségi háló alapítója június végén Chicagóban beszélt arról, hogy a régi egyházi közösségek mintájára a Facebook lehetne a jövő közössége.

Zuckerberg azt szeretné, hogy lokális vagy tematikus alapon szerveződjenek Facebook-közösségek, akik elvégeznék azt az önkéntes munkát, amit korábban az egyházi alapon működő közösségek végeztek. A tech guru szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent az emberek közösségi aktivitása, pedig sokan vannak, akik szeretnének új célokat és közösségeket találni maguknak. 

A jó pásztor

„Azok, akik templomba járnak, nagyobb valószínűséggel önkénteskednek és jótékonykodnak nem csak azért, mert vallásosak, de azért is, mert egy közösség tagjai” – mondta Zuckerberg. Szerinte a Facebook ezen tudna segíteni.

Arról is beszélt: „Egy egyház, egy templom nem áll csak úgy össze. Annak vagy egy pásztora, amely törődik a gyülekezet jólétével, biztosítva, hogy van élelmük és menedékük”. Szerinte ezek a vezetők kialakítják a kultúrát, inspirálnak, biztonsági hálót adnak és törődnek velünk.

Közelebb hozni a világot

Zuckerberg elmondta: a Facebook mesterséges intelligencia segítségével javasol a felhasználóknak egyre több csoportot, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Szerinte fél év alatt 50 százalékkal nőtt a csoportokhoz való csatlakozások száma.

„Ha mindezt meg tudjuk tenni, megfordítjuk a közösségek évtizedek óta tartó hanyatlását, megerősítjük a szociális hálózatainkat és közelebb hozzuk egymáshoz a világot” – vallja Mark Zuckerberg, aki szerint ennek érdekében meg is fogják változtatni a Facebook küldetését.

A Facebook 2004 februárjában indult el. Ma már több mint 20 ezer alkalmazottja és több mint kétmilliárd aktív felhasználója van világszerte.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/115530