Zenészek a zenetilalom országából

2017. július 30. 17:38

A Teheráni Szimfonikusokat hívták meg a Ravennai Fesztiválra, hogy olasz zenészekkel közösen játsszanak Verdit – írja az Euronews. A vendégzenekar azért is különleges, mert az iszlám forradalom során a zenét betiltották. A formáció két éve alapulhatott újjá Rohani iráni elnök engedélyével.

A huszadik alkalommal megrendezett Ravennai Fesztiválon a Teheráni Szimfonikusokat hívta meg, hogy olasz zenészekkel közösen Verdit játszanak Riccardo Mutti vezényletével. A program kiválasztása – hogy csak Verdit játszunk – jó döntés volt, mert Verdi univerzális. Az olasz költő, Gabriele d’Annunzio azt írta róla, amikor meghalt: Szeretetből sírt mindenkiért – mondta a döntés hátteréről Riccardo Muti.

Az iráni hatóságok csak az utolsó pillanatban adták meg a hozzájárulásukat. Rendkívül kalandos úton jött létre a koncert – mesélte Muti. – A nemzetközi politikai helyzet miatt és azért is, mert az iszlám forradalom során a zenét betiltották. A Teheráni Szimfonikusokat és a kórust két éve alapították újra, amikor az új elnök, Rohani engedélyt adott rá.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/115411

Ajánljuk még a témában