Migrációkutató Intézet: Változnak a dzsihadista terror céljai és eszközei

2017. július 27. 18:59
Az Európában történt dzsihadista merényletek ideológiai hátterének megértése nélkül nem lehet hatékonyan fellépni a terrorral szemben, illetve a rendvédelmi erők munkája önmagában kevés a tartós sikerhez – hívja fel a figyelmet a Migrációkutató Intézet.

A Migrációkutató Intézet szerint az elmúlt hónapokban elkövetett európai dzsihadista ösztönzésű merényletek esetében változás észlelhető a célpontok kiválasztásában és az elkövetési módban is. Az intézet csütörtökön megjelent, az MTI-hez is eljuttatott elemzésében azt írta: a merényletek egy része (London, Stockholm, Berlin vagy korábban Nizza) nem igényelt különleges technikai, logisztikai képességet, sem túl részletes végrehajtási tervet vagy bűntársakat, ami jelentősen nehezíti a megakadályozásukhoz szükséges információgyűjtést és a rendvédelmi szervek munkáját. Más merényletek (korábban Brüsszel, Párizs, legutóbb Manchester) viszont azt mutatják, hogy még mindig vannak olyan terroristák Európában, akik összehangoltabb és bonyolultabb támadásokat is képesek elkövetni.

Azt írták: az erőszakos radikalizálódás megelőzésében várhatóan továbbra is kiemelt szerepet játszik a másod- és harmadgenerációs (nyugat-európai) muszlim bevándorló hátterű fiatalok helyzete, mivel mind az al-Kaida, mind a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet évek óta toboroz ebből a körből, és az európai dzsihadista merényletek több elkövetője is közülük került ki. 

Az elemzésben felhívták a figyelmet arra, hogy a civil életeket követelő merényletek ideológiai hátterének megértése nélkül aligha előzhető meg a radikalizálódás és a terrorizmus. A Migrációkutató álláspontja szerint mivel a szalafita-dzsihadista ideológia széles körben képes toborozni, és felgyorsult a radikalizálódás folyamata, fontos lenne a több társadalmi szereplőt is mozgósító megelőző tevékenységre összpontosítani a rendvédelmi szervek munkája mellett.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Inkább tízezer ártatlan is menjen, minthogy egyetlen terrorista is maradjon!"

Valaha ezt az oroszok szokták csinálni. Az orosz cárok szokása volt a kellemetlen, nem szót fogadó embereket néhány évre, vagy akár örökre Szibériába űzni. A többszázezres nagyságred viszont csak Sztálin idején volt gyakorlat. Az Eu-ban ilyesmire soha nem találnak elég merészséget sem, de még politikai akaratot sem. Ez itt a legnagyobb baj. Ha legalább elméleti szinten politikailag ilyesmit kilátásba helyeznének, már az is sokat segítene. De még arra sincs merszük. Vagy talán volna, csak más az EU-s akarat ?

"Nem integrálódni, nem asszimilálódni jönnek, hanem hódítani Allah dicsőségére."

Ha kevesen vannak, asszimilálódnak, ha sokan, integrálódnak. Természetesen egymással integrálódnak. Mint az ételízesítésnél. Az egyik fűszer elnyomja a másikat és dominánsá válik, ha eltúlozzák.

A társadalom szakácsa a politika, az kotyvassza össze a közélet ízeit. Jelenleg, (lehet megrendelésre) a politika új ízeken dolgozik. Vannak tanácsadoik is. A társadalom szakácsainak tanácsadói közé tartoznak olyan emberek is, mint pld. Soros. De ő csak egy a sok közül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés