A kolozsvári zsinagóga

A magyarok rokon lelkek a zsidókkal

2017. július 22. 6:20

Szalma György
Mandiner
Természetesen szövetségesek vagyunk Izraellel: egy izraeli zsidónak nem kell elmagyarázni, mit jelent az ősi föld, mit jelent a saját földeden kisebbségben élni, ott üldözést átélni. Olyan sóvárogva nézni Jeruzsálemet, mint mi Kolozsvárt, Máramarosszigetet, Pozsonyt, Kassát, Beregszászt.

Se szeri se száma azoknak az írásoknak, amelyek az elmúlt napok eseményeire reflektálva azt elemzik, hogy mi végre van ez az új keletű barátság Izrael és Magyarország között. Mi lesz ennek a vége? Kitör a világbéke? Vége a magyarországi pártpolitikai antiszemitizmusnak? Miféle gyanús szövetség körvonalazódik? Miből fognak eztán élni azok, aki főállásban antiszemitázták a kormányt?

A legtöbb nemzeti érzésű ember szívesen gondol a zsidó államra, mint példára: lám ők megcsinálták, szeretik a nemzetüket, az országukat, szem előtt tartják az érdekeiket – és mindez sikerült nekik. Ilyen államot akarunk mi is. 

Minden reményünk megvan, hogy nekünk is ilyen országunk legyen, hiszen félig mi találtuk ki az övéket is.

Tudniillik Izrael egy kicsit magyar projekt is,

ne feledjük el, hogy egy budapesti hazánkfia – nevezett Herzl Tivadar – csapott a homlokára egy napon, és gondolta, hogy: Izrael, mekkora ötlet, megcsinálom!

Az első cionista kongresszustól azonban hosszú út vezetett a valódi államiság megteremtéséig. 

Egy maréknyi zsidó elhatározta, hogy lesz államuk – és lett. Nem mondtak le az Isten által nekik ígért földről. Ezek a pimasz zsidók nem mertek kicsik lenni, nem akartak hang nélkül beolvadni a népek tengerébe, nem gondolták, hogy a saját ország, illetve az ősi föld gondolata sérti a szomszéd népek érzékenységét. 

De miért példa ez nekünk, magyaroknak?

Azért, mert bámulatra méltó, ahogy a sivatagban létrehozták a modern Izraelt. A világ minden tájáról özönlöttek a zsidók, hogy részt vegyenek az új haza építésében. Gazdasági csodát csináltak a sivatagban. Nekünk, magyaroknak néha nehezünkre esik észrevenni, hogy a földi paradicsomban élünk itt, a Kárpát-medencében. Csak be kellene végre lakni rendesen, ez a hely be van nekünk rendezve hegyekkel, folyókkal; csak használni kellene, örömmel.

Életöröm, cselekvő szeretet, ez az eltanulandó attitűd.  

Izrael a demográfiai kérdést részben sajátjai hazahívásával, illetve a vallásos közösségek támogatásával oldja meg. Nem újdonság, hogy a vallásos közösségek nagyobb számban vállalnak gyermeket, mint a laikus többség. Itthon ez úgy történik, hogy a baloldal kampányt folytat a határon túliak ellen, nehogy 23 millióan Budapestre menjünk, nehogy lenyúljuk a nyugdíjat, sorba álljunk az SZTK-ban fogat tömetni. Egyes politikai alakulatok pedig mifelénk habzó szájjal rontanak neki mindennek, ami keresztény és hagyományos. Mindezt a humanizmus és a felvilágosodás nevében. 

A zsidók nem mondtak le a területeikről, nem fogadják el, hogy ők idegenek lennének az őseik földjén, a nemzeti összetartozás gondolata pedig teljesen természetes. Ők maguk határozzák meg, hogy ki számít zsidónak; és azokat, akik megfelelnek a mércének, nagy szeretettel várják. Mindenkit szeretettel várnak, de elsőbbség illeti meg a zsidókat. 

Zsidó demokrácia. Ezt a kifejezést főként politológusok használják, de nem nehéz kitalálni miről szól, a hangsúly mindkét szón egyformán erős.  A Zsidó Állam az egyetlen demokrácia a környéken, azonban annak mibenlétét magukra szabták, nem ültek fel annak a hantának, hogy demokrácia csak egyféle lehet.  

Zsidó lobbi a világpolitikában? Naná. De hát ki mondta, hogy az ördögtől való dolog?

Ki mondta, hogy nem tehetnek meg mindent a sajátjaik érdekében? Ki tiltja ezt meg nekik? A nemzetért való aktív cselekvés teljesen legitim. Fölösleges ezt démonizálni: utánuk kell csinálni, akkor majd egyből üdvös dologgá válik. 

A legtöbb zsidó szíve Jeruzsálemben (is) dobog (és sokaké Munkácson és Kolozsváron és Beregszászban és Budapesten is). Ennek kellene lennie a mi célunknak is. Hogy a világon szétszóródott magyarság és az anyaországiak szíve, ha nem is Budapesten, de együtt dobogjon. Ez nem olyan „kárpátiás-szirupos” hazafiság, ez a nemzeti érzésbe oltott praktikum.  

Izrael harcot folytat annak érdekében, hogy a világ elfogadja az önvédelemhez, megmaradáshoz való jogát. Legyen joguk a zsidóknak a szülőföldhöz, illetve azt elhagyva az ősi földhöz.

Mintha a saját sorsunkról írnám ezt: a megmaradáshoz, a kultúránkhoz való jogot szeretnénk mi is megszerezni.  Persze nem kell túldramatizálni, közel sem vagyunk olyan veszélyeztetettségnek kitéve, mint egy párizsi zsidó, aki egy kebabos mellett lakik, az országunkra sem fenekednek olyan erősen a szomszédjaink, mint Izraelre.

Természetesen szövetségesek vagyunk Izraellel: egy izraeli zsidónak nem kell elmagyarázni, mit jelent az ősi föld, mit jelent a saját földeden kisebbségben élni, ott üldözést átélni.

Olyan sóvárogva nézni Jeruzsálemet, mint mi Kolozsvárt, Máramarosszigetet, Pozsonyt, Kassát, Beregszászt.

Hatalmas ellenszélben érvényesíteni a nemzeti akaratot, a nemzeti érdeket. 

Talán egy kicsit kevesebb Bayerrel, több Sík Sándorral, Edith Steinnel hitelesebb lenne a pozitív viszonyulásunk, de ezután talán így lesz.

Izrael és a zsidók azonban nem egy és ugyanaz. Nekünk a zsidó ügy hazafias ügy kell, hogy legyen; nekünk tartozásunk van. Ne feledjük, a kisantant országai együtt sem végeztek olyan arányú „magyartalanítást” az elcsatolt részeken, mint amit a holokauszt idején önmagunk ellen elkövettünk. Kolozsvár lakosságának 16 százaléka volt zsidó vallású a második világháború előtt (a nagyváradi illetve a máramarosi zsidóságról nem is beszélve), ezt a jelentékeny magyar közösséget sikerült a „magyar” vezetésnek elpusztítania majdnem teljes egészében.

Persze a jövőre nézve vannak biztató jelek. A Mazsihisz, más zsidó szervezetek és a magyar kormány támogatásával pezseg a zsidó élet, anyaországban és határon túl egyaránt, Kolozsvár és Kárpátalja saját zsidó napokkal büszkélkedhet. 

Hazafias szempontból az antiszemitizmus magyargyűlöletnek számít. Keresztény szempontból ők az idősebb testvéreink. 

 

Összesen 242 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Keresztény szempontból ők az idősebb testvéreink. "

Jaja mint Abelnek Kain :)
De amugy nem rossz iras.

A több évszázadig elhanyagolt területből túl sikeres országot csináltak, amit az arabok megirigyeltek. Érdemes elolvasni a korabeli írásokat. Az arabok bevándorlása azután gyorsult fel, miután 1920-tól a terület gazdasági fejlődése felgyorsult, és kellett a munkáskéz. Az arabok hazugságpropagandája vérlázító, ennél már csak az a szánalmasabb, amikor a panelnyilasok aggódnak az arabokért a komcsikkal együtt.

"Egy maréknyi zsidó elhatározta, hogy lesz államuk; és lett."

Ezzel szemben egy maroknyi zsidó lobbizott, hogy legyen államuk, és a nagyhatalmak úgy döntöttek, hogy ez a nagyhatalmi érdekeket is szolgálná, és lett államuk.

A világ legősibb története.

kevesebb bayer? kevesebb zsidózás? sőt, just the opposite
fog menni az átállás? türelem, fog menni

Kinőhető, feltéve ha a Leon Uris összes után hajlandó lesz a témában mást is olvasni.

valahogy úgy.
immáron a mandineren is jönnek ezek a propagandacikkek, amiknek igazából 0 relevanciája van, tökéletesen lényegtelen dolgokról beszélnek, de legalább illenek a kormány kommunikációjába, és:
elterelik a figyelmet a valódi problémákról.

azért csinálja, mert retteg attól, hogy leváltják, és bármit megtesz ennek elkerülése érdekében.
ha így értetted amit írtál, akkor igazad van.

ez viszont semmilyen szinten nem menti fel. nem az a dolga, hogy hatalomban maradjon, hanem hogy az országot irányítva _szolgálja_ az embereket.
ezt pl. a minőségi oktatás és egészségügy támogatásával lehet, nem propagandával és látványsportba ölt százmilliárdokkal.

Nem kell! Ilyet sosem mondott Jézus.

Van egy kis szépséghibája ennek a cikknek. Ha nincs holocauszt, nincs visszaállítva a kétezer évvel ezelőtti Izrael állam.

Zsinagóg és Magor fia lennék? :)

Egy újságban pont elmegy és nem tartalmaz negatív irányt.
De ez: "Ne feledjük, a kisantant országai együtt sem végeztek olyan arányú „magyartalanítást” az elcsatolt részeken, mint amit a holokauszt idején önmagunk ellen elkövettünk."
így súlyosan félrevezető.
Járj utána és ki fogod deríteni, miért...
A bűn 10-es listáján:
Antant - Franciaország, Anglia, Oroszország - mellett USA 10/10 bűnpont. És ugyanennyi Németország.
Magyarország bűnpontjainak száma, a fájdalmas magyarországi zsidóüldözésekben: 10/2.
A MO-i zsidóság szomorú - és ma is felháborító, megmagyarázhatatlan (valójában nagyon is megmagyarázható) - sorsát az elmaradt Adriai-partraszállás és a túl késői, 44. június 9-i normandiai partraszállás pecsételte meg.

Tévesen Jézusnak tulajdonítják ezt a mondatot.
Jézus sem tartotta oda a másik arcát, hanem megkérdezte a szolgát, hogy "Miért ütsz meg, ha igazat szóltam"?

A 12 törzs összevonásával az Kr. e. 11. században alakult ki az egységes zsidó állam.
A magyar államot ugye tudod mikor. És akkor is magyar állam, ha épp a törökök, habsburgok, oroszok gyarmatai voltunk.

Ha megdobnak kővel... erre mondtam, hogy Jézus ezt nem mondta, nincs benne a Bibliában.
"Aki megüti a jobb arcodat, annak tartsd oda a másikat is! "
Ezt mondta, de nem tartotta oda, ugyanis ez nem azt jelenti, hogy arra biztat, hogy veresd szét magad.

"S ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira!"
A rossz visszafizetéséről van szó. "Szemet szemért" ezzel kezdődik Máté 5,38.
Vissza kell mennünk az ószövetségi törvényekhez, Kiv 21,24; Lev 24,20; MTörv 19,21 a bosszú védelmezte az egyént.
A legközelebbi rokon köteles volt bosszút állni. A szemet szemért a bosszúállást fékezi, mert csak annyit fizethet vissza, amennyit kapott.
Jézus ezt felülírja, mert a bosszú helyére kell lépnie a megbocsátásnak, nagylelkűségnek, szeretetnek. Hiszen minden erőszak újabb erőszakot vált ki. De Jézus nem tiltja az önvédelmet. A régi törvényt tökéletesíti. Szeresd úgy a másikat, mint magadat. Tehát mindenkinek joga van arra, hogy önmagát szeresse és a maga javát akarja. A megbocsátásban el kell mennünk a végsőkig.
Azért ne vedd szó szerint, mert Jézus kiélezett példákat hoz.
Pl. az arcul ütésnél, csak a balkezesekre vonatkozhatna, hiszen csak azok tudják megütni a jobb arcodat.
Az egy mérföldre cipelés a közmunkára vonatkozott, hiszen az ókori állam közmunkára foghatta az alattvalóit.

Az Ószövetség az Újszövetségben lesz nyilvánvalóvá, az Újszövetség pedig az Ószövetségben van elrejtve, nem szabad az egyiket a másiktól függetlenül szemlélni.

Az Ószövetség nagy személyiségeit, az Újszövetség előképeinek tekintjük, hiszen az ószövetségi kinyilatkoztatás előkészíti az újszövetségi kinyilatkoztatást, viszont az az újszövetségi kinyilatkoztatás aligha érthető az ószövetségi háttér nélkül.

Nem én diszlájkoltalak.

Így van. A babiloni fogságban, után keletkezett a nagyrészük.Most nem szemelgetünk.

A próféták jövendöléseiben nem hiszel? Az Újszövetség folyamatosan visszautal rá. Nem kiegészítésről van szó, mert arra nem volt szükség.

Mint ahogy az apostolok is. Nem ezért tűnik, hanem ez így van.

Mindkét vallás kánonjára gondolsz ugye?

Az első változatod a helyes.
Nem bosszúról van szó. Törzsekben éltek, mindent maguknak kellett lerendezni, előállítani.
Nem volt rendőrség, bíróság.

Nem kell szomorkodni. Jézus a bűnösökért jött, nem az igazakért

Az első nagy inkvizíciós perek olyan szekták ellen kezdődtek, amelyek erőszakkal léptek fel (donatisták), illetve amelyek a társadalom alapvető értékeit tagadták. Így a katarok eretneksége a XII.-XIII. században tagadta az élet értékét (tagjai nem egyszer egymást is megölték, így kifejezve a lélekvándorlásba vetett hitüket), tagadta a családot, a házasságot, a társadalmi és egyházi tekintélyt, s erőszakkal is szembeszálltak az állami tekintéllyel. Érthető volt tehát az államhatalom és az egyház tiltakozása ezek ellen. S nem véletlen, hogy az inkvizíció lényegileg a XII. században kezdődik, a keresztes háborúk korában, amikor az európai hatalmak kemény kézzel meg akarták akadályozni, hogy a külső ellenség – a mohamedán – mellett belső ellenség (a katar eretnekség) is támadjon rájuk.

Az inkvizíció legkeményebben Spanyolországban működött. Itt királyi kívánságra jött létre, de egyházi segédlettel (1480). Amikor tevékenysége nagyon véresre fordult, a pápa tiltakozott ellene. – Az esemény történeti háttere: Az Ibér félsziget keresztény lakossága mintegy 700 éven át arab-mohamedán elnyomás alatt élt. E korszakban az itt lakó zsidóság szabadságnak örvendett, s az arab vezető réteggel együtt nagy hatalomhoz, birtokokhoz jutott. Az arab elnyomás lerázása után a keresztény uralkodók veszélyeztetve érezték államukat a magas állami pozíciókban levő kikeresztelkedett arabok és zsidók részéről – akik, valójában nem váltak kereszténnyé, nem követték az ország keresztény elveit, illetve úgy tűnt, a korábbi elnyomó rendszer visszaállítására is törekedtek. Ez a történelmi-politikai feszültség szülte a spanyol inkvizíciót: hogy kiszorítsa az ál-keresztényeket a vezető állásokból. Egyfajta nemzeti önvédelem volt ez, másrészt a – mai fülünknek ugyan elfogadhatatlanul hangzó, de Konstantin óta Európában elfogadott “egy állam – egy vallás” felfogásra épült: vagyis, aki az Ibér félszigeten akar élni, az legyen keresztény.

És annak a háromnak, akik lájkolták ezt az ostobaságot, ki segít? :)

Akkor te még nem olvastad, sem az Ószövetséget, sem az Újszövetséget.
Az Ószövetség is Istentől sugallmazott írás nem tudtad?

Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában.
Ezért mondom nektek: ha igazságotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juttok be a mennyek országába. Mt 5,17-20

Kikéred, akkor meg is kaptad.
"Kikérem magamnak"

Csak ennyi? Ezért testesült meg, ezért halt meg Jézus?
Ennyit tudsz? Hát ez vajmi kevés!
"Jézust az Atya a zsidók tanítására küldte, hogy leszokjanak az agresszivitásukról, ..."
Akkor hozzád nem jött el Jézus, mert nem vagy zsidó? és az agresszívitásról sem szoktál le, ez utóbbit állíthatom.

A papjaink azért tanítják, mert ismerik, mert tanulják.
Azt azért ugye tudod, hogy az első keresztények, - több ezren -
zsidók voltak.
A mai zsidók zöme, nem ismeri az Ószövetséget, a vallását, ígyhát nem is tud aszerint élni.
Ha az IQ-juk ilyen alacsony, - szerinted - akkor mi félnivalód van, miért vagy féltékeny és irigy rájuk?

"Jézus tanításait pedig elutasítják."
Mert a te életedben központi szerepet játszik Jézus?
Ha ma voltál szentmisén tudod, hogy miről beszélek.

Ezt azért írjuk Franco javára.

Franco volt az egyetlen vezető, aki kiállt az 56-os forradalom mellett, és kész lett volna csapatokat küldeni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés