Így néz ki az igazi vajdahunyadi lovagvár belülről!

2017. július 20. 12:42
Kívülről biztos látta már a Vajdahunyadi várat (nem a városligetit, hanem az eredetit), most nézze meg velünk belülről is! Magasság, mélység, lovagterem és akasztófa is van!

Július elején jártunk Vajdahunyadon. Az impozáns kastély kívülről és belülről is lenyűgöző, ám a román műemlékvédelem jelenleg nagyjából csak az állagmegóvásra koncentrál, így olyan az egész épület, mintha egy lelakott, tessék-lássék módon kitakarított, toldozott-foldozott épületben járkálnánk.  Az eldugottabb részeken hajmeresztő mélységekkel és magasságokkal találkozunk, több helyen bele lehet látni a tetőszerkezetbe is. Nagyon romantikusak a vadregényes zugok, ám jobb volna mégis, ha egyszer rendesen helyreállítanák. Magyar feliratok hol vannak, hol nincsenek, hol rendesek, hol Google-translate-tel készültek, például a kínzókamrában.

A vajdahunyadi várat a Hunyadi-család építtette a 15. században, két ütemben. A 17. század elején az iktári Bethlen-család tulajdonába került a lovagvár, Bethlen Gábor jelentős átalakításokat hajtott végre rajta, és megerősítette a védműveket. 1725-től a kincstári uradalom hivatalai kaptak benne helyet. A várat utoljára 1784-ben használták katonai célra, amikor a vármegyei nemesség nagy része itt talált védelmet a Horea-felkelés elől.

1807-es látogatásakor I. Ferenc elrendelte felújítását, de a munkálatoknak 1818-ban egy villámcsapás okozta tűz vetett véget. A szabadságharc után a járási hivatalok is a várban működtek. 1854-ben ismét tűz pusztította.

A helyreállítást előbb Schulcz Ferenc, majd 1870 és 1874 közt Steindl Imre irányította. Ők a kor felfogása szerint egységesen gótikus stílusúvá igyekeztek „visszaalakítani” a várat. Egyes részeket megsemmisítettek vagy kiemeltek, és helyükre újakat toldottak be (ezeket a változtatásokat később részben kijavították). Steindl alakította ki a tetők mai formáját. Tudományos igényű restaurálása Möller István nevéhez köthető (1907–1913). 1956 óta ismét folyamatos helyreállítási munkák zajlanak a várban. 

Van még mit rendbe tenni:

Elengedhetetlen tartozék az akasztófa:

Balra a Hunyadi-palota, benne fennebb látható,alsó szinten található lovagteremmel és a felső szinten található Országház-teremmel, jobbra a Bethlenek által épített palota, szemben a Mátyás-loggia.

(fotók: Szilvay Gergely)

 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak halkan jegyzem meg, hogy ezzel a témával vigyázzunk, mert a román történészek még kikérik maguknak, és kisajátításnak minősítik.
Hunyadi János állítólag román származású - Hunyadi Oláh Jánosnak is hívták - melynek következtében még megtörténhet, hogy a román vezetés szerint Románia védte meg a törököktől Magyarországot és Európát.

Ügyes másolat, de meg sem közelíti az eredetit. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés