Kardiológiai intézet

Kórházigazgató: Nem a szállítás okozta a kislány halálát

2017. július 14. 10:09

A CT-re szállítás után elhunyt kislány súlyos szívfejlődési rendellenességgel született, az elmúlt években tízszer volt szívműtétje, de állapota egyre rosszabbodott. A kórházban magas szintű ellátást kapott, életét azonban nem lehetett megmenteni, ám ennek nincs köze sem a szállításhoz, sem a CT hiányához – mondta Ofner Péter, a karidológiai intézet főigazgatója.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben meghalt kislány állapotát nem befolyásolta, hogy egy másik intézménybe kellett átszállítani – mondta csütörtökön Ofner Péter.

Az intézet főigazgatója elmondta: a kislány súlyos szívfejlődési rendellenességgel született, az elmúlt években tízszer végeztek rajta szívsebészeti beavatkozást. Az utolsó műtét egy komplikált beavatkozás volt, a gyerek nem lett tőle jobban, keringési elégtelensége fokozódott, ezért műszívkezelést kapott és lélegeztetni kellett.

A nagy vérzés miatt a mellkasát pedig nem zárták vissza. De a a „nyitott mellkas” egy orvosi kifejezés, amely nem azt jelenti, hogy a betegnek szó szerint nyitva van a mellkasa. A bőrt összevarrják, az esetleges további műtétek miatt viszont a csontos vázrendszert nem kapcsolják össze – tette egyértelművé az orvos.

A kislánynál a nehéz operációt követő 16. napon idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, ezért koponya CT-re vitték. A szállítás egy rutin orvosi feladat, így azalatt semmilyen komplikáció nem volt. A vizsgálat során azonban kiderült, hogy a gyermek súlyos roncsoló agyvérzést kapott, amely miatt a műszívkezelést nem lehetett folytatni, sőt a véralvadásgátló-kezelést is abba kellett hagyni, ebben az állapotban pedig a kislány nem tudott támaszkodni a saját keringésére. Június 29-én hunyt el.

A főigazgató kijelentette: a CT a pontos állapot felmérését segítette, de az, hogy az intézetben van-e CT, nem befolyásolta a kislány sorsát.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/114714

Ajánljuk még a témában