Kik szavaztak Donald Trumpra? Most már tudjuk!

2017. július 13. 10:16

Balogh Gábor
Mindset Pszichológia

Azt a példát vesszük elő, amely Donald Trump szavazóit állítja középpontba és bebizonyítja, hogy a republikánus győzelmet közel sem egy 1×1-es képlet magyarázza.

Kőkonzervatívok:

Ekins kutatásában a legnépesebb csoportot a hűséges és stabil konzervatívok jelentették, akik összesen a Trump-szavazók 31%-át tették ki. Ők régóta a Republikánus Párt szavazói, biztos anyagi háttérrel rendelkeznek és inkább hagyományos értékeket vallanak. Jellemző még rájuk, hogy aktívan követik a politikát és bevándorlásellenesek. Általánosságban elmondható róluk, hogy kissé idősebbek, több köztük a férfi és magasabb társadalmi osztályba tartoznak, mint a Trump-szavazók másik négy csoportjának tagjai. Ekins elemzésében kitér arra is, hogy ebben a csoportban a legjellemzőbb a fegyvertartás.

Szabadpiac pártiak:

A második legnagyobb a szabadpiac pártiak csoportja, ahová az összes Trump-szavazó 25%-a tartozik Emily Ekins szerint. Ahogy a csoport neve is sugallja, a tagok a szabad piacban hisznek, azaz minél kevesebb állami beavatkozást, minél kisebb adókat szeretnének, a bevándorlás kérdésében pedig inkább liberálisok, hiszen jellemzően mindent a piaci teljesítménynek rendelnek alá. A kutatás rávilágít arra, hogy ebbe a csoportba olyan republikánusok tartoznak, akik inkább Clinton ellen szavaztak, mint Trumpra. Tagjai többnyire középkorú, közép-nyugati államokban élő férfiak, akik magasan képzettek és jól is keresnek.

Prezervacionisták

Az amerikai prezervacionisták – a maguk 20%-os arányával – a harmadik legnagyobb csoportot alkotják a Trump-szavazók között. Általánosságban elmondható róluk, hogy alacsonyabban iskolázottak és alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, mint más csoportok. A gazdagokat inkább, a szegényeket kevésbé adóztatnák meg. Több jóléti intézkedést szeretnének. Azon a véleményen vannak, hogy a politikai-gazdasági rendszerek rosszul működnek és háttérhatalmak irányítanak mindent. Szkeptikusak a szabad piaccal és a bevándorlással szemben is. Ekins szerint ők képezik Trump szavazói bázisát. Gyakorlatilag ők nyerték meg a választást, hiszen a demokraták baloldali jóléti intézkedései miatt korábban egyaránt szavaztak a Republikánus Pártra és a Demokrata Pártra.

Anti-elit csoport:

Az anti-elit csoport aránya 19% volt Ekins kutatásában az összes Trump-szavazóhoz képest. Gazdasági értelemben egyébként baloldali, tehát demokrata irányultságúak és jellemzően hisznek az összeesküvés elméletekben – háttérhatalmi irányítás a politikai és gazdasági rendszerben. Kissé fiatalabbak a többi Trump-szavazónál és érdekesség velük kapcsolatban, hogy 2012 még a demokratákat támogatták, 2016-ra azonban élesen elfordultak az establishmentet jelképező Clintontól.

Kiábrándultak:

Az ötödik Trump-szavazói csoportba a kiábrándultak tartoznak, 5%-al. A csoport tagjai nem követik a politikát, de szkeptikusak a bevándorlással kapcsolatban, az ideiglenes beutazási tilalmat is támogatják, aránylag fiatalok és több köztük a nő.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/114665

Ajánljuk még a témában