Goodbye, Mr. President?

Impeachment-beadványt nyújtottak be Trump ellen

2017. július 12. 22:27
Egy kaliforniai demokrata képviselő egy Trump elmozdítását célzó beadványt nyújtott be a Kongresszusnak. Az impeachment sikere szinte kizárt, hiszen azt még a demokraták is ártalmasnak tartanák az elnökség ezen szakaszában.

Kalifornia egy Demokrata-párti kongresszusi képviselője, Brad Sherman impeachment-cikket nyújtott be Donald Trump ellen szerdán – írja a The Hill. A Trump elmozdítását célzó kezdeményezés a tavalyi elnökválasztásba való orosz beavatkozás vizsgálatának akadályozásával vádolja az elnököt.

A demokraták megosztottak voltak a kérdésben, helyes-e politikailag impeachment-eljárást indítani az elnökség ezen szakaszában, végül Brad Sherman szerdai beadványával megtörte a jeget. A Kongresszusi képviselők többségének szavazata szükséges ahhoz, hogy az elnököt elmozdítsák pozíciójából. A beadvány sikere ez alapján erősen kétséges, hiszen az alsóházban a republikánusok 46 fős többségben vannak a demokratákkal szemben.

Brad Sherman az impeachment-cikk indokául James Comey FBI-igazgató elmozdítását is felhozta indokul, mondván, hogy az elnök ezzel akadályozta a választásokba való orosz beavatkozás ügyében az igazság kiderítését. A kaliforniai képviselő úgy fogalmaz, az impeachment-eljárás figyelmeztetésül szolgál majd Trumpnak, és egy olyan jogalkotói folyamatot indíthat el, melyben hosszú távon a republikánus képviselők is támogathatják az elnök elmozdítását.

Ha az impeachment-eljárás sikeres lenne, az alelnök, Mike Pence lépne Trump helyére. „Tizenkét évig szolgáltam Mike Pence alatt a Kongresszusban és semmiben sem értek vele egyet. Soha nem hittem volna, hogy olyan intézkedést fogok írni, ami a Fehér Házba juttatná őt” – magyarázta a demokrata honatya.

Indoklásul hozzátette: egy hosszútávú folyamatot akar elindítani, melynek a célja megóvni az országot a „hatalmi visszaélésektől, az igazságszolgáltatás akadályozásától és az impulzív, felelőtlen hozzá nem értéstől”.

Hiába azonban az erőfeszítés, még a demokraták sem álltak teljes mellszélességgel Sherman beadványa mögé. A jogalkotási szakaszban rajta kívül csak egy képviselő állt mögötte, a kaliforniai képviselő párttársai szerint pedig egy impeachment-eljárás ilyen hamar még ártalmas lehet a Demokrata Pártnak.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na bumm ! És akkor jön az alelnöke...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés