A G20 helyett inkább táncoltak Hamburgban

2017. július 6. 11:15

„Lieber tanz' ich als G20”, vagyis „Inkább táncolok a G20 helyett” névvel tartottak globalizációellenes-zenés-táncos demonstrációt Hamburgban. A G20-csúcs helyszínén a rendőrség szerint zavargásokra is lehet számítani.

Egyelőre többnyire békések a németországi Hamburgban a G20 csoport csúcstalálkozójára szervezett tüntetések, nagyobb rendbontás nélkül zajlott le az eddig legnagyobb, szerda este tartott demonstráció is, de a hatóságok továbbra is zavargásoktól tartanak.

Az „Inkább táncolok a G20 helyett” („Lieber tanz' ich als G20”) címmel meghirdetett szerda esti tüntetésen a rendőrség szerint 11 ezer, a Loveparade technozenei felvonulás hagyományaira építő demonstráció szervezői szerint pedig több mint húszezren vettek részt. A rendezvény röviddel éjfél előtt ért véget, utána néhányan palackokkal dobálták meg a rendőröket, hat embert előállítottak.

A pénteken kezdődő G20-csúcs alkalmából napok óta egymást követik a gloablizáció jelenlegi formáját elutasító nemzetközi és német civil szervezetek, szakszervezetek tüntetései. Erélyes hatósági fellépésre eddig egyszer volt szükség, kedd este egy engedély nélkül felállított sátortábor lebontásához paprikaspray-t vetettek be, egy másik helyszínen pedig vízágyút. Négy rendőr és egy vétlen kívülálló megsérült, öt tüntetőt őrizetbe vettek.

A vezető ipari államok és a legnagyobb feltörekvő országok, valamint az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport vezetőinek kétnapos tanácskozása alkalmából 29 nagyobb megmozdulást jelentettek be. A hatóságok szerint a legnagyobb kockázatot a csütörtök este G20 – Welcome to Hell címmel a találkozó helyszínének – a hamburgi nemzetközi vásár területének – közvetlen közelében tartandó demonstráció jelenti. 

Azt a tüntetést a kapitalizmust elutasító szélsőbaloldali csoportok szervezik. Állásfoglalásuk szerint nem akarnak rendbontást, de védekeznek, ha támadás éri őket. A megmozduláson várhatóan nagyjából tízezren vesznek majd részt, köztük több ezer olyan szélsőbaloldali, akiket veszélyesként, erőszakra hajlamosként tartanak nyilván. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/114316

Ajánljuk még a témában