LMP: Elvtelen a Fidesz külpolitikája

2017. július 3. 16:01

Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja Orbán esz-Szíszivel és Erdoğannal való találkozása okán kritizálta a kormány külpolitikai tevékenységét.

Az LMP megengedhetetlennek és Magyarország számára károsnak tartja, hogy a kormány ahelyett, hogy az Európai Unió védelmi és közös külpolitikájának erősítésére törekedne, egyre inkább katonai diktátorokat és emberi jogokat lábbal tiprókat fogad – reagált az ellenzéki párt elnökségi tagja arra, hogy hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Abdel-Fattáh esz-Szíszi, egyiptomi elnökkel.

Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja úgy vélte: nemcsak az a baj ezzel a látogatással, hogy elvtelen a magyar külpolitika, hanem az is, hogy ezek „béna dolgok”, amelyek miatt Magyarország nem fog pénzhez jutni. Érthetetlennek tartotta a látogatással kapcsolatos kormányzati „​sunnyogást”, szerinte az ország külpolitikája nem Orbán Viktor személyes utazási naptáráról kellene, hogy szóljon, hanem arról, hogy Magyarország milyen szövetségi rendszerben politizál.

A politikus feltette a kérdést, hogy az izraeli miniszterelnök közelgő magyarországi látogatása hogyan viszonyul ahhoz az „​eklektikus” magyar külpolitikához, amelyben az elmúlt időszakban volt iráni atommegállapodás, törökországi látogatás és találkozás az egyiptomi elnökkel.

A Jobbik köztársasági elnökkel szemben kezdeményezett megfosztási eljárásáról kérdésre válaszolva Ungár Péter elmondta: nem kaptak felkérést a Jobbik-frakciótól az ügyben, de ha ez megtörténik, akkor az elnökség dönt majd arról, hogy támogassák-e a kezdeményezést. Hangsúlyozta: Áder János „​nem most vesztette el köztársasági elnök jellegét”, de az a szomorú, hogy Jobbik csak akkor jött rá erre, amikor saját érdekei sérültek. Ezzel együtt az LMP egyetért azzal, hogy a plakáttörvény alaptörvény-ellenes, és nem lett volna szabad aláírnia az államfőnek – tette hozzá.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/114157