Ennyi volt

Csődbe ment az Országos Roma Önkormányzat

2017. június 28. 13:14

Az Országos Roma Önkormányzat csődöt jelentett közel egymilliárd forintos adóssága miatt – értesült a RomNet, az ORÖ elnöke ugyanakkor közölte: hamisak a csődről terjedő hírek.

Egy független könyvvizsgáló cég 2011-ig visszamenőleg átfogó ellenőrzéseket végzett az ORÖ-nál, és a 2016-os évre vonatkozóan olyan mértékű szabálytalanságokat és adósságokat tárt fel, amely miatt az működésképtelenné vált – tudta meg a RomNet. Bár a kormány 1,3 milliárd forintot elengedett a Híd a munka világába nevű botrányprogram 1,6 milliárd forintos adósságából, a maradék 300 millió forintra pedig részletfizetési megállapodást kötöttek, a pénzügyi adósságok mindezek ellenére továbbra is fennállnak.

Balogh János elnök csütörtökön 12 órára egy rendkívüli tájékoztatóra hívta össze az Országos Roma Önkormányzat mind a 46 képviselőjét a szervezet Dohány utcai székházába, mert a feltárt adósság miatt az önkormányzat fizetésképtelenné vált, ezért bejelentették a csődöt. Farkas Flórián korábbi elnöknek szándéka volt, hogy feloszlassa az ORÖ-t, ezért bízta rá a Lungo Dromos képviselők tiltakozása ellenére az elnöki tisztséget Balogh Jánosra, a baloldali kötődésű MCF elnökre.

Ha az Országos Roma Önkormányzat feloszlatja önmagát, akkor időközi választás kell kiírni – áll a Nemzeti Választási Bizottság korábbi közlésében. A választás költségeit – amely akár egymilliárd forint is lehet – a szervezetnek kell álnnia. A csőd bejelentésével azonban tovább működik a hivatal pénzügyi gondnok felügyelete mellett, hogy a törvényben meghatározott alapfeladatait el tudja látni.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke szerda délután közleményt adott ki, amelyben közölte: „Valótlan minden olyan állítás, amely szerint az Országos Roma Önkormányzat csődöt jelentene. Az Országos Roma Önkormányzat eddig is rendezte a fennálló adósságait, és ezután is határidőre és rendszeresen eleget tesz tartozásai rendezésének.” Balogh János szerint a sajtóban hamis, zavarkeltő hírek jelentek meg, de a szervezet a zavartalan működésben érdekelt.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/113862

Ajánljuk még a témában