A holokauszt áldozataira emlékeznek több városban is

2017. június 25. 9:15
Több városban is a deportálások 73. évfordulója alkalmából vasárnap megemlékeznek a holokauszt áldozatairól. Így Szegeden, Veszprémben, Kaposváron, Gyöngyösön és Békéscsabán is fejet hajtanak a politikusok és vallási méltóságok. Szegeden együtt emlékezik a főrabbi, az MSZP-s országgyűlési képviselő és a hittudományi főiskola rektora, és máshol is egy napra félreteszik az ellentéteket a pártok, felekezetek.

A holokauszt áldozataira emlékeznek a deportálások 73. évfordulója alkalmából több városban vasárnap.

Szegeden délelőtt az egykori téglagyári gettó bejáratánál emelt emlékoszlopnál tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést. Az ünnepségen B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő és Salamon István holokauszttúlélő, a hitközség alelnöke mond beszédet. A kegyetlenül halálba küldött munkaszolgálatosok, deportáltak emléke előtt az Új Zsinagógában gyászistentiszteleten hajtanak fejet, az istentiszteletet Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem rektora vezeti. A holokauszt szegedi áldozataira Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő és Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora emlékezik.

Veszprémben ugyancsak délelőtt emlékeznek meg a városból és környékéről elhurcolt és megölt zsidó vallású áldozatokról az önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség szervezésében. Beszédet mond Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester. A zsidó temetőben gyászistentiszteletet tartanak Verő Tamás főrabbi vezetésével.

Kaposváron is megemlékeznek a mártírokról a soá 73. évfordulóján. Az eseményen részt vesz Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester.    
Gyöngyösön a városi gettó 1944-es kiürítésének évfordulóján a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség emlékezik meg az áldozatokról. A szertartást Radnóti Zoltán főrabbi és Rudas Dániel kántor vezeti. Beszédet mond Horváth László országgyűlési képviselő (Fidesz) és Hiesz György polgármester (MSZP-DK-Együtt). 

A holokauszt békéscsabai és Békés megyei áldozatai deportálásának évfordulója alkalmából délután tart megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány. Emlékező beszédet mond Vantara Gyula (Fidesz), a város országgyűlési képviselője.

A tömeges deportálások 1944. május 15-én kezdődtek. Az Adolf Eichmann által irányított német egység a magyar közigazgatás és csendőrség aktív közreműködésével néhány hónap alatt 437 ezer vidéki zsidót hurcolt haláltáborokba. Auschwitzba napi négy szerelvény, összesen 147 vonat indult.

(MTI)

 

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg kell emlékezni a vészkorszak áldozatairól, de a világháború többi ötven milliójáról is.

Kegyelettel emlékezünk az ártatlan áldozatokra. Fiatalokra, gyermekekre, idősekre.

Csak azok tudnak kegyeletsértőek lenni, akik számára ismeretlen a családtagokhoz, szülőkhöz, gyermekekhez, idősekhez, embertársaikhoz fűződő szeretet, ragaszkodás, az emberi érzésvilág, a felelősségtudat.

E kérdésben nagyon egyszerű a választóvonal, vagy ember vagy, maradsz, vagy sem.

Nagyon helyes a megemlékezés. Sőt, még mélyebben és alaposabban kellene feltárni a holokauszt valódi okait!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés