Halálsoron a magyar származású amerikai elítélt

2017. június 13. 16:04

A két ember haláláért felelős virginiai William Morva kivégzését július 6-ára tűzték ki. Az '56-os menekült apától született Morvát már csak a virginiai kormányzó kegyelme mentheti meg a kivégzéstől.

Kitűzték a két ártatlan embert meggyilkoló William Morva kivégzésének időpontját – írja az Index. Az 1982-ben született William 2006 nyarán megszökött a börtönből – ahol betörések, rablási kísérlet és jogtalan fegyverhasználat vádjával ült előzetes letartóztatásban –; és menekülés közben kioltotta egy fegyvertelen őr, valamint egy védekezésre képtelen rendőr életét.

Mindössze hat tárgyalási nap után egyhangúlag hozta meg ítéletét az esküdtszék, a kivégzés időpontját pedig nemrég tűzték ki július 6-ára. Morva új ügyvédjei viszont téveszmés zavarokra hivatkoznak a 35 éves elítélt esetében, amit új vallomásokkal és friss orvosi leletekkel támasztottak alá.

A 24 évesen gyilkoló William megmentésére online petíciót és egy külön weblapot is indítottak támogatói. Morva mentális betegségére hivatkozva David O'Sullivan, az EU washingtoni nagykövete is levelet írt a virginiai kormányzónak, amiben hangsúlyozta: az EU meggyőződése szerint a mentális zavarban szenvedők kivégzése ellenkezik a széles körben elfogadott emberi jogi normákkal.

Morva számára bizakodásra adhat okot McAuliffe kormányzó gyakorlata, aki nemrég, április 20-án kegyelmezett meg egy halálraítéltnek, annak kivégzése előtt öt nappal.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/112984