Meghallgatás

Volt FBI-vezér: Oroszország beavatkozott az amerikai elnökválasztásba

2017. június 8. 22:40
Az amerikai szenátus bizottsága előtt a Donald Trump által elbocsátott James Comey volt FBI-vezér arról beszélt: nem fér kétség ahhoz, hogy Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba. Comey ugyanakkor leszögezte: Donald Trump ellen nem folyt vizsgálat az orosz szálak ügyében.

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója szerint nem fér kétség ahhoz, hogy Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba. 

Az FBI volt igazgatója a szenátus hírszerzési bizottsága előtti csütörtöki, nyilvános meghallgatáson, a szenátorok kérdéseire válaszolva fejtette ki álláspontját az orosz beavatkozásról, valamint Donald Trump elnökhöz fűződő viszonyáról. Comey hangsúlyozta: nem fér kétség ahhoz, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os elnökválasztási folyamatba, s az FBI 2015 nyarától tisztában is volt az orosz kibertámadások tényével. 

Mi az FBI-ban

A volt FBI-igazgató leszögezte: Donald Trump elnök nem akarta befolyásolni őt az orosz szálak vizsgálatában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormányzat többször is megpróbálta lejáratni őt és az FBI-t, azt állítva, hogy zűrzavar uralkodik a szervezetben. Comey sok tekintetben megerősítette szerdán nyilvánosságra került – a szenátus hírszerzési bizottságának előzetesen megküldött – nyilatkozatát, amelyben már jelezte, hogy Trump elnök nem próbálta meg befolyásolni az FBI Oroszországgal és az úgynevezett orosz szálakkal kapcsolatos nyomozásait. A nyilvános meghallgatáson Comey leszögezte: Donald Trump ellen nem folyt vizsgálat az orosz szálak ügyében. 

A volt igazgató elmondta: többször találkozott és beszélt telefonon Donald Trumppal, aki ugyan felvetette neki, hogy Michael Flynn, a lemondásra kényszerített volt nemzetbiztonsági főtanácsadó jó ember, de nem rendelte el a Flynn ellen folyó vizsgálat felfüggesztését. Ő viszont az elnök Flynnt dicsérő szavait úgy értelmezte. Hozzátette: a Fehér Ház Ovális Irodájában Trump elnökkel folytatott beszélgetésének Flynnre vonatkozó részletei meghökkentették Az egyik republikánus szenátor konkrétan fel is tette a kérdést, vajon Trump utasította-e őt a Fynn elleni vizsgálat felfüggesztésére. Comey szerint Trump ezt nem mondta, de mint hozzátette: „én utasításnak fogtam fel azokat”. A volt FBI-igazgató fontosnak tartotta leszögezni, hogy a Trumppal való találkozókat, illetve beszélgetéseket nem ő kezdeményezte. 

A lojalitás kérdése

Comey két alkalommal is hazugsággal vádolta meg a Fehér Házat és a kormányzatot. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat tisztségviselői többször is megpróbálták lejáratni őt és az FBI-t, azt állítva, hogy zűrzavar uralkodik a szervezetben. Amikor az egyik szenátor arról kérdezte őt: vajon minek tulajdonítja a május elején történt elbocsátást, Comey azzal válaszolt: valószínűsíti, hogy az Oroszország elleni vizsgálat lefolytatásának módja lehetett az ok. 

A meghallgatáson szóba került a sokszor emlegetett lojalitás kérdése is, vagyis az, hogy Trump elnök közölte Comey-val: ő lojális hozzá, és ezt várja el az FBI vezetőjétől is. Comey helyett az egyik szenátor szögezte le: az FBI igazgatója mindig politikai kinevezett, de az amerikai alkotmány értelmében független a Fehér Háztól. 

A meghallgatáson a volt igazgató kijelentette: ő személyesen soha nem állt kapcsolatban a sajtó munkatársaival, egyik barátját kérte meg a Trump elnökkel folytatott megbeszéléseiről készült feljegyzései tartalmának kiszivárogtatására a sajtónak. Hozzátette: úgy gondolta, magánemberként megteheti a nem titkosított feljegyzések tartalmának megosztását. Comey elmondta: ha Donald Trump rögzítette a beszélgetéseiket, örömmel venné, ha nyilvánosságra hozná őket. 

A meghallgatás helyi idő szerint csütörtökön délután zárt ajtók mögött folytatódott.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"nem fér kétség ahhoz, hogy Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba"

Ahhoz sem fér kétség, hogy az USA rendre beavatkozik pl. a mi választásainkba, sőt, anarchistákat fűtenek. Tehát már nem is választásokba dolgoznak bele, nem egy szerencsétlen Lúdas Mutyist dobnak át fél éves kiképzés után ( aki ha balhé van, "nem volt ott"), hanem választásokon kívüli (!) felforgató akciókat gerjesztenek.
Hidakra mász(at)nak, magánterületre hatolnak be, csöves monitorokat basznak be oda, középületeket szállnak meg, szerkesztőségekbe törnek be, tényfeltáró firkászokat fenyítenek be, lábbal tiporják a sajtószabadságot. Ezt itt. A szines meg arab "forradalmak", a majdanoztatás kicsit keményebbek. Örüljünk ha csak ilyen gulyásmarcik jutnak már nekik! Hogy Baynaut mi vitte rá, hogy végigcsinálja a szeretem a hazámat esztrádműsorra pár hónapig nem tudni. Egy Kecskeházy megette. Most valami francia ingatlanfejlesztőnél recepciós.
A kecskeszakállú meg vhol az mszp hátsó sorában üldögél.

Az amerikai politikai belharc kezd balkáni szintre emelkedni.

Az a vicc, hogy nem vicc..

Azon se lepődnék meg, ha Comey-nek a KGB-hez is lenne beágyazódása

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés