Trump miatt léphet elő nagyhatalomként Németország

2017. június 7. 11:12

Szalai Réka
Danube Institute
Trump lépései felbátorítják Németországot, hogy Európa vezető hatalma legyen, ezáltal pedig elkerülhetetlenül saját érdekeit fogja követni.

„A második világháború utáni (Nyugat-)Európa számára létfontosságú volt az Egyesült Államok által nyújtott katonai és pénzügyi segítség. A hidegháború ideje alatt egyszer sem kérdőjeleződött meg az euroatlanti együttműködés jelentősége, az 1990-es évek óta azonban jelentősen változott a nemzetközi rendszer, az Egyesült Államok és Európa kapcsolatát is próbára tették a közelmúlt eseményei. Az American Interest nevű konzervatív magazin szerkesztőjének, Jacob Heilbrunn cikke szerint Donald Trump elnöksége jelentős fordulatot hozhat a transzatlanti viszonyrendszerben. 

Hivatalba lépésekor Trump az Európai Unió darabokra hullásában reménykedett. Lehetséges viszont, hogy elnöksége éppen ellentétes hatást vált ki, és Európa inkább egységesebbé válik Amerikával szemben. Angela Merkel nemrégiben tett bejelentése fordulópontot jelenthet, ugyanis a német kancellár szerint Európa többé nem számíthat partnerként Amerikára, és »saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat«.

1945 óta minden amerikai kormányzat igyekezett a NATO-val és Németországgal közeli együttműködésben dolgozni. Ronald Reagan még a bitburgi temetőben is látogatást tett 1985 májusában – annak ellenére, hogy ott náci sírok is vannak – azért, hogy Helmut Kohl német kancellárral ne romoljon meg a viszonyuk; Kohl ugyanis 1983-ban támogatta őt a középhatótávolságú Pershing-rakéták telepítésének kérdésében.

Trump azonban más irányba tolja Németországot és Európát. Macron megválasztása óta úgy tűnik, Merkel próbálja feléleszteni a hagyományos francia-német tengelyt, amely közös katonai és gazdasági célokért küzd. Ez viszont azt mutatja majd, hogy Amerika befolyása és presztízse megfogyatkozott külföldön.

Donald Trump Európához és más térségekhez való viszonyulása azon a feltevésen alapszik, hogy egyedül ő rúghatja fel a játékszabályokat, és megszerezheti, amit akar. Ezzel az a probléma, hogy ezek a lépések felbátorítják Németországot, hogy Európa vezető hatalma legyen, ezáltal pedig elkerülhetetlenül saját érdekeit fogja követni; hiszen mégiscsak arról a nemzetről van szó, amelyik megalkotta a »Realpolitik« fogalmát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"ezáltal pedig elkerülhetetlenül saját érdekeit fogja követni."

... mert eddig nem azt kovette, hanem az amerikaiaket. Koszonjuk a beismerest Emese :)

Nem vagyok biztos abban, hogy a mérleg nyelve az EU hanyatlása, felbomlása tekintetében nem Trump felé hajlik. Ma még csend van Németországban és Franciaországban és csak akkor vesszük észre, hogy valami nincsen rendjén – gazdaság, költségvetés, szociális háló - ha mélyebbre ásunk.

Melyek lehetnek a kockázatok?

- Mindkét országnak piacra lenne szüksége, hogy növelni tudja a gazdaság teljesítő képességét, az exportját.
- Mindkét országra negatív hatást gyakorol a Brexit.
- Trump elképzelési az USA importjának a csökkentése. Többször felvetett felvetett, hogy a német export az USA-ban nagyobb, mint amennyi az USA-ból származó importja.
- Görög, olasz válság.
- Deutsche Bank problémája sincs megoldva véglegesen.
- Migráns kérdés.
- Kvóta téma.

Nem véletlen, hogy mostanában Merkel nem hozza szóba a kétsebességes EU-t. Helyette van az euró zóna megerősítése és ezen belül a kétsebességes megoldás. Ez utóbbinak a részletei azonban nem ismertek.
Úgy vélem, hogy a francia és németországi választások eredménye után lesznek még meglepetések.

Megennel-e egy 500ml-es levest ha beleontok nehany ml szart ?

Szeretném a német aranyat Fort Knox helyett újra a Deutsche Bundesbankban látni.

Szóval: szarban van az EU, mert eztán nem mondja meg (mindig) az USA, hogy mi merre hány méter, sőt a németek is febátorodnak.

Tűéles. Pengepontos.

A "kispicsa" csak egy úgymond szakfordító - cikkszemléző a Denyub Insztitútnál (kifejezetten Köszönet neki), Vedd észre túlélő ,hogy csak szemlézi Jacob Heilbrunn nevü amcsi konzi szakértő elemzőt: Aki szerint pedig

Németország bizonyára az "euroatlanti" vagy (mondhatnánk az amerikai?) érdekeket követte eddig, így tekintve a

Jacob úr figyelmeztető írása tehát arra irányul hogy ójajjj Németország esetleg a "Trump-anomália" miatt enyhébb értelemben valamiféle náculó vagyis a szerző olvasóit aggasztóbban önérdekvezérelt államiság irányba fordulna,

Érted -é már, te túlélő?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés