Maradnak

CEU-rektor: Nem fogunk bezárni, Budapest az otthonunk

2017. május 30. 13:50
A következő akadémiai évben minden tevékenységét Magyarországon fogja végezni a CEU – jelentette be Michael Ignatieff, az egyetem rektora. A CEU üdvözli, hogy múlt pénteken egyeztetett egymással Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott és New York állam vezetése. Enyedi Zsolt rektorhelyettes arról beszélt: az elmúlt hetek eseményei még inkább tudatosították bennük, hogy kötelezettségeik vannak a várossal és az országgal szemben. Maradniuk kell, ameddig csak lehet.

Minden tevékenységét Budapesten fogja végezni a Közép-európai Egyetem (CEU) a 2017/2018-as tanévben - mondta a felsőoktatási intézmény elnök-rektora kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Michael Ignatieff közölte, a CEU üdvözli a tárgyalások megkezdését Magyarország kormánya és New York állam vezetése között: tudomása szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott múlt pénteken telefonon felvette a kapcsolatot New York állam vezetésével. Megjegyezte ugyanakkor, hogy magával az egyetemmel továbbra sem hajlandó egyeztetni, de azt már előrelépésként értekli, hogy New York állammal elkezdődtek az egyeztetések.

Ignatieff megjegyezte: bár több testület is vizsgálja a lex CEU-t, nem várhatnak ezeknek az eredményeire. És bár a következő tanévben minden marad a régiben, az azt követő tanévre viszont nem vehetnek fel új hallgatókat a lex CEU miatt. Az az egyetem viszont, ami nem tud új hallgatókat felvenni, hanyatlásra van ítélve a rektor szerint. Hogy így mi lesz 2018 őszétől, arról viszont nem beszélt egyértelműen. „Nem fogunk bezárni. Budapest az otthonunk” – szögezte le Michael Ignatieff, hozzátéve: reményeik szerint mihamarabb olyan hosszú távú megállapodás fog születni, amely lehetővé teszi a CEU Budapesten maradását, öbe tett kézzel várni viszont nem fognak.

Kötelességük a maradás 

„Az elmúlt hetek eseményei még inkább tudatosították bennünk, hogy kötelezettségeink vannak a várossal és az országgal szemben. Maradnunk kell, ameddig csak lehet” – hangsúlyozta Enyedi Zsolt, az egyetem magyar ügyekért felelős rektorhelyettese. 

A sajtótájékoztatón elhangzott: konferenciát rendeznek majd az oktatás szabadságáról, melyen a törökök is jelen lesznek, díszvendégként pedig Mario Vargas Llosa perui író érkezik majd. A CEU diplomaátadójának díszvendége pedig Joachim Gauck, Németország volt elnöke, aki itt veszi majd át az Open Society díját. 

Nem mennek bele a „chicken game”-be

Az esetleges B-tervet firató kérdésre Ignatieff rektor úgy válaszolt: akkor se mennek el, ha a kormány még nagyobb nyomást helyez rájuk, nem fognak belemenni egy „chicken game”-be, de megjegyezte, hogy a kormány hozzáállása miatt mindenre fel kell készülniük. Egy másik kérdésre, ami azt firtatta, hogy mintha optimistább lenne most, mint korábban, a rektor azt mondta: most erősebb pozícióban vannak, mint voltak, mégpedig azért, mert nemet mondtak és ellenálltak. Az Altusz és New York közötti tárgyalások miatt optimisták, de csak visszafogottan.

Ignatieff  és Enyedi Zsolt is arra szólította fel a diákokat, hogy jelentkezzenek nyugodtan az egyetemre. Enyedi szerint hatalmas privilégium, hogy itt működhetnek, a diákok számára pedig Budapest a legvonzóbb egyetemi város a térségben. Hozzátette: nagyon robosztus intézmény a CEU, itt fog működni kettő, három, tíz és száz év múlva is.

(MTI / Index)

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Micsoda megkönnyebbülés! Ha nem lennének, ugyan ki szervezne Magyarországon családkonferencia ellenes konferenciákat?
Pótolhatatlanok.

Válaszok:
pollip | 2017. május 30. 15:04

Nyugalom gyerekek! Csak az szóljon hozzá, akinek saját gondolatai is vannak. A kormánypropagandát ismerjük. És lehetőleg az se szóljon hozzá, aki még életében nem tette be a lábát egyetemre... Megértésüket köszönjük:)

Válaszok:
Morgen | 2017. május 31. 8:54

Ha mégis költöznének, én nem fogom őket marasztalni.

Egyébként is ősztől lesz gender szak az Eltén is, úgyhogy nem kell nélkülöznünk a jó genderszakembereket a jövőben sem. Biztosítva van a jövőnk.

Helyes, de, ha ilyen jól érzitek itt magatokat, hogy ez az otthonotok, akkor mire ez a para? Mire föl volt ez a hetekig tartó cirkusz?
Ja, hogy jó volt fellármázni a világot, hogy itt milyen diktatúra van.
Hogy be akarják zárni az egyetemeteket. Pedig ezt, csak ti híreszteltétek, a kormány sosem mondta.

Válaszok:
Megtalálta | 2017. május 30. 14:11

Ez egy rohadt jó reklám volt nekik. A kutya nem ismerte a CEU-t külföldön, leszámítva persze azokat, akiket kifejezetten érdekel ez a téma, és persze a papírszerzés ebben a témakörben.

Szalmabab ervelesi hibaval kuzdenek.

Senki se akarta oket bezarni, de most majd jonnek mellveregetve hogy gyoztek.

Lehet hogy tenyleg nem artana bezarni...

Remek.

De ki akarja, hogy bezárjatok?! Hiszti.

Halandzsa, mint az egész eddigi kommunikációjuk.

Tessék?!

Te is felérsz egy Ignatieffel, ami a ködösítést és halandzsát illeti.

Persze , hogy marad a CEU : a rektor már alá is írta magával a szerződést !...

Ha eddig semmi nem történt volna, csak a családellenes konferencia, ez önmagában is kivívná a hatalmas unszimpátiát.

Demokráciának és pluralizmusnak nevezik, ha el tudunk viselni számunkra nem szimpatikus ideológiákat is. (Te ugye jártál egyetemre...)
Másrészt, miért nem hozzák nyilvánosságra a McDaniel College szerződését? Nyilván azt sem a szövetségi kormánnyal kötötték. Talán csak nem azért, amiért gondolom...?

Válaszok:
ottapont | 2017. május 30. 19:35
Morgen | 2017. május 31. 8:57

Csodálkoznék, mert Harvardnak írják...

A többi 27-re, nem vonatkozott?

Pármillió dollárt költöttek nemrég az épületükre, szóval ez is oka lehet a dolognak. Meg persze ki tudja, mennyit fektettek be az elmúlt 27 évben. Gondolom, már csak ezért sem akarózik nekik a költözés. Aztán az új helyen oktatókat toborozni...

Ja és persze olyan helyre érdemes csak költözni, ahol hasonlóan sokat lehet spórolni azon, hogy nem az Usa bérszínvonalán kell oktatókat fizetni.

Mindenkinek ott van az otthona, ahol a szülei eltartották-eltartják.
Ignatieffnek is ott, ahol az anyukája-apukája a kenyérhajra rákapatta...
" A CEU diplomaátadójának díszvendége pedig Joachim Gauck, Németország volt elnöke, aki itt veszi majd át az Open Society díját. "
Erre nincs semmiféle felhatalmazásotok.
Ilyenről még bűnöző-Magyar Bálinttal sem egyeztettetek.
Pontosan ezért kell eltakarodnotok, Joachim Gauckkal együtt, Soros bácsi mögött, libasorban.
Különben Lúdas Matyi hajt el benneteket a döbrögi vásárba... és azt nem köszönitek meg.
A pofátlan betolakodók előbb-utóbb eltipegnek, valagon rúgottan.

Az általad soha nem érzett, távozó kohógáz megfeküdte az agyadat, ez téged nem zavar?

Ez a "Vásárhelyi Marcsi-szindróma":
mocskos fasisztoid magyarok, de a világ minden pénzéért nem hagynám ott őket...

"„Nonszensz a férfi és a nő közötti házasság” – Gyomorforgató családellenes konferenciát tartottak a CEU-n"

http://pestisracok.hu/nonszensz-ferfi-es-no-kozotti-hazassag-gyomorforgato-csaladellenes-konferenciat-tartottak-ceu-n/

'Demokráciának és pluralizmusnak nevezik, ha el tudunk viselni számunkra nem szimpatikus ideológiákat is.'

A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata nem akar demokráciát. Nem akarják megtűrni az eszméiket kritizálókat, el akarják őket hallgattatni.
Az általuk kívánatos Nyílt Társadalom valójában diktatúra.

https://youtu.be/P8Kj-R4Ja08?t=19m18s

Mi nyugodtak vagyunk!
De:
Otthonotok Nektek a pokol!!!

Szeretnénk látni az "anya egyetemeteket" !!
Meg azt is, aki kompetenciával rendelkezik a létezéseteket illetően.

Akkor miért pattog CEU-ügyben? Álszent bagázs.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés