Maradnak

CEU-rektor: Nem fogunk bezárni, Budapest az otthonunk

2017. május 30. 13:50

A következő akadémiai évben minden tevékenységét Magyarországon fogja végezni a CEU – jelentette be Michael Ignatieff, az egyetem rektora. A CEU üdvözli, hogy múlt pénteken egyeztetett egymással Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott és New York állam vezetése. Enyedi Zsolt rektorhelyettes arról beszélt: az elmúlt hetek eseményei még inkább tudatosították bennük, hogy kötelezettségeik vannak a várossal és az országgal szemben. Maradniuk kell, ameddig csak lehet.

Minden tevékenységét Budapesten fogja végezni a Közép-európai Egyetem (CEU) a 2017/2018-as tanévben - mondta a felsőoktatási intézmény elnök-rektora kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Michael Ignatieff közölte, a CEU üdvözli a tárgyalások megkezdését Magyarország kormánya és New York állam vezetése között: tudomása szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott múlt pénteken telefonon felvette a kapcsolatot New York állam vezetésével. Megjegyezte ugyanakkor, hogy magával az egyetemmel továbbra sem hajlandó egyeztetni, de azt már előrelépésként értekli, hogy New York állammal elkezdődtek az egyeztetések.

Ignatieff megjegyezte: bár több testület is vizsgálja a lex CEU-t, nem várhatnak ezeknek az eredményeire. És bár a következő tanévben minden marad a régiben, az azt követő tanévre viszont nem vehetnek fel új hallgatókat a lex CEU miatt. Az az egyetem viszont, ami nem tud új hallgatókat felvenni, hanyatlásra van ítélve a rektor szerint. Hogy így mi lesz 2018 őszétől, arról viszont nem beszélt egyértelműen. „Nem fogunk bezárni. Budapest az otthonunk” – szögezte le Michael Ignatieff, hozzátéve: reményeik szerint mihamarabb olyan hosszú távú megállapodás fog születni, amely lehetővé teszi a CEU Budapesten maradását, öbe tett kézzel várni viszont nem fognak.

Kötelességük a maradás 

„Az elmúlt hetek eseményei még inkább tudatosították bennünk, hogy kötelezettségeink vannak a várossal és az országgal szemben. Maradnunk kell, ameddig csak lehet” – hangsúlyozta Enyedi Zsolt, az egyetem magyar ügyekért felelős rektorhelyettese. 

A sajtótájékoztatón elhangzott: konferenciát rendeznek majd az oktatás szabadságáról, melyen a törökök is jelen lesznek, díszvendégként pedig Mario Vargas Llosa perui író érkezik majd. A CEU diplomaátadójának díszvendége pedig Joachim Gauck, Németország volt elnöke, aki itt veszi majd át az Open Society díját. 

Nem mennek bele a „chicken game”-be

Az esetleges B-tervet firató kérdésre Ignatieff rektor úgy válaszolt: akkor se mennek el, ha a kormány még nagyobb nyomást helyez rájuk, nem fognak belemenni egy „chicken game”-be, de megjegyezte, hogy a kormány hozzáállása miatt mindenre fel kell készülniük. Egy másik kérdésre, ami azt firtatta, hogy mintha optimistább lenne most, mint korábban, a rektor azt mondta: most erősebb pozícióban vannak, mint voltak, mégpedig azért, mert nemet mondtak és ellenálltak. Az Altusz és New York közötti tárgyalások miatt optimisták, de csak visszafogottan.

Ignatieff  és Enyedi Zsolt is arra szólította fel a diákokat, hogy jelentkezzenek nyugodtan az egyetemre. Enyedi szerint hatalmas privilégium, hogy itt működhetnek, a diákok számára pedig Budapest a legvonzóbb egyetemi város a térségben. Hozzátette: nagyon robosztus intézmény a CEU, itt fog működni kettő, három, tíz és száz év múlva is.

(MTI / Index)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/112388