Az Orbán-rezsim egyik nagy hazugsága, hogy tabukat dönt le

2017. május 17. 14:35

Dezső András
Index
Ez az állammodell nemcsak hogy nem harcol a tabuk ellen, sőt, termeli is azokat, de rengeteg erőfeszítést is tesz azért, hogy védelmezze őket.

„Az az illiberális államideál, amelyben Orbán hisz és amelynek kiépítésén évek óta lázasan dolgozik, ugyan valóban lerombol bizonyos dolgokat, de ezek sokkal inkább alapértékek, mintsem tabuk. Sokkal több közük van az ízléshez és a szellemi színvonalhoz, mint a tabukhoz. Abban persze nem hazudik a rezsim, hogy ezek a dolgok le lettek rombolva. Ma már egyáltalán nem kínos, ha a köztelevízióban egy olyan rasszista exrendőr szakérti meg a világ nagy biztonságpolitikai kérdéseit, aki mögött sem elméleti, sem gyakorlati tudás nincsen, viszont remekül tud alkalmazkodni a kormányzati propagandához. Az sem számít szalonképtelennek már, ha egy vezető kormánypárti politikus provokációnak és színjátéknak nevezi, ha egy nyilvánvaló idióta megver egy nőt az utcán, csak azért, mert nem tetszik neki, hogy turistának nézik, és angolul szólnak hozzá. Ma már az is belefér, ha egy országos kereskedelmi televízió híradója állítja, hogy Soros György meg akarta volna ölni a saját anyját.

De a fenti esetekben nem tabuk dőltek meg, nem az egyenes, őszinte beszéd arat győzelmet a hazug és manipulatív politikai elit felett, hanem a rossz ízlés veri agyon baltával a jó ízlést. 
 
Orbán nem tabukat dönt le, ellenkezőleg: tabukat épít. Egyre többet és többet. Ez nem tudatos cselekvés, hanem annak az illiberális államnak a természetéből fakad, aminek felépítésében a kormányfő érdekelt. A illiberális politikai modell építgetésével párhuzamosan egyre több tabutéma lesz a közéletben. Olyan tabuk születnek nap mint nap, amelyekről „nem illik” beszélni, amelyeket kerülni kell a pártban éppúgy, mint a közmédiában vagy a pártsajtóban, rosszabb esetben még a munkahelyeken is. Ahogy Oroszországban is tabu Putyin valódi vagyona, úgy Magyarországon is tabu a kormányfő és környezetének tényleges vagyona. 

Miközben a kormányfő az egyenes beszéd fontosságát hangsúlyozza, olyan jelenségeket tagad, amelyeknek létezését még a legelvakultabb hívei sem vitatják, legfeljebb megbocsájtják neki: »Lehet, hogy strómanja van, de legalább a nemzet érdekében cselekszik.«

Ennek a politikának semmi köze nincs az intellektuális-politikai lázadáshoz, a valósággal való szembenézéshez, sem az innovatív gondolatokhoz. Csak a dolgok, a valóság tagadásához.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Dezső!

Nagy félreértésben vagy, Orbán nem tiltja meg neked és senki másnak, hogy arról papolj, amiről akarsz!

Egyet nem tesz, nem fogadja el a tematizálásotokat! Nagy különbség! Amit ti megszoktatok azon időkben, amikor kizárólag ti mondtátok meg, miről beszélünk és miről nem!

Ízlés, intellektus és innováció kizárólagos "európai demokrata", "baloldali" és "liberális" tulajdonságok.

Ízléses csak a magyarokat vagy a kereszténységet támadó művészet lehet, hiszen az "szarkasztikus", "finoman ironikus", és aki ezt nem érti, az egy mucsai tahó.

Intellektuális kizárólag a CEU-n végzett genderszakértő, a Kettős Mércén író társadalomkutató vagy a HVG-be publikáló sufnifilozófus lehet. Aki az ő intellektusukat megkérdőjelezi, az természetesen aluliskolázott vidéki.

Innovatív csak a folyamatosan megújuló "baloldal" lehet. Aki ezt nem tudja, az retrográd, vaskalapos populista.

Lajosmédia jól megszakért.

Ti nagyon nagy demokraták, mit is mondtatok nekünk 2002-ben?

Segítek ezt mondtátok: Ha sajtót akartok, vegyetek magatoknak!

Ki akadályoz meg benneteket, hogy eltartsátok a sajtótokat? Csak azt kapjátok, amit nekünk szántatok anno, amikor néhány százalékkal kevesebb szavazata volt a jobboldalnak. Akkor, ti demokraták, úgy gondoltátok, hogy az ország felének nem jár sajtó!
Egyébként az ATV? HIRTV, 444.hu, Index, az micsoda?

Válaszok:
Pelso | 2017. május 17. 15:58

Tudni illik, hogy mit illik, VISZONT AKI AKAR, MA IS BESZÉLHET, IRHAT ARRÓL, AMIRŐL ÉPPEN KEDVE TARTJA!
ÉS ÉS ÉS A LAPTULAJDONOS, HAGYJA.
De nektek nem ez fáj, hanem az, hogy hiányzik a kritikus tömeg a mutatványaitokhoz

Orbán vagyon annyira "nem tabu", hogy az "Mészáros Lőrinc vagyona". Tehát nem lehet kimondani, hogy a félkegyelmű gázszerelő Orbánnak gyűjti a pénzt, mert az egy tabu.

Én vásároltam az akkori jobboldali médiát.

Egyszerűen hazudsz, a posta még a terjesztést is próbálta akadályozni és a Heti Válasz, aminek szintén előfizetője vagyok, az sem kapott semmit Medgyessy idején, hiába próbálsz itt valótlanságokat állítani. A jobbos médiában pedig még véletlenül sem költött!

Miért, akkor az állami média független volt?

Ezt én kérdezhetném, mert ti vagytok azok, akik rá akarják erőltetni másokra az elmeroggyant elképzeléseiket!

A hozzád hasonló tetvek miatt lett Magyarország a leggyengébb gazella a 2008-as válságban, mert abban az időszakban, amikor egész Európa prosperált, nálunk a ti hülyeségeitekre ment a pénz!

Vegyetek magatoknak médiát, ha annyira akartok. Nekünk is ezt mondtátok 15 éve, rajta! Annyi a titka, hogy érvényes üzenteket kell közvetiteni. Ja, hogy ez nektek nem megy, mert ti hoznátok be millió szám a migráncsokat, de nem meritek nyilvánosan elmondani, no azzal nehéz szavazókat szerezni.
( Halkan jegyzem meg, a jobboldali média is egy olvashatatlan valami, a tiétek meg még inkább, így nem is értem, mit rinyáltok)

Na, ne röhögtess! Ezt kellene elfogadnom, mint tényt?

Ezek nem tények, hanem egy akármilyen akárki elemzése valamiről, amihez nem is gyártott semmilyen forrást. Az adatbázisok sem abból az időszakból valók, hanem a 2010 utáni időkből, ami alátámasztja a mondókáját. Ráadásul 2002-ben, az év első felében még Orbán volt kormányon, csak szólok. Vagyis az a bizonyos 50 millió egyáltalán nem a balliberálisok adománya a HV-nek. mIndkét politikai oldal egyértelműen azt kommunikálta akkor, hogy a jobbos médiumoknak kuss az állami pénzektől. És mivel abban az időben éppen ezért támogattam a jobbos sajtót, mert nem volt állami hirdetés támogatás , érzékeny is voltam rá.

Igen, ez egy nagyon jó meglátás.

Én annyiban egészíteném csak ki, hogy ők hozzászoktak ahhoz az állapothoz, hogy a sajtó az övék, ők alakítják a közbeszédet és ők tematizálnak, hogy miről beszéljenek az emberek.

Ma azonban az internet korában nekem is, fontosabb pár kommentelő véleménye, mint a cikkíróé. ezért vagyok még itt, mert Rajcsányiék miatt már régen nem látogatnám a Mandinert.( A trollokat meg lehet ikszelni, amit meg is teszek bőven ) Szerintem nagyon sokan mások is így élik meg. Az újságírók erre képesek csak, mint ez a Dezső. Nagyrészt semmire.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés