Visszavonulót fúj?

Orbán komoly kritikát kapott az Európai Néppárttól, kész változtatni a CEU ügyében

2017. április 29. 12:49

Külföldi tudósítások szerint Orbán Viktor ígéretet tett arra az Európai Néppárt vezetőinek szombati ülésén, hogy változtatni fog a lex CEU-n, hogy az egyetemnek ne kelljen elhagynia az országot. A Fidesz kizárása az Európai Néppártból viszont a szombati ülésen még nem volt téma.

Szombaton délelőtt ültek össze az Európai Néppárt vezetői, hogy  megtárgyalják a „magyar ügyeket” Orbán Viktorral, elsősorban a lex CEU-t, de mint az Joseph Daul, az Európai Néppárt elnökének közleményéből kiderül, az ülésen téma lehetett a civilszervezetek és a nemzeti konzultáció kérdése is.

A politico.eu élő tudósítása szerint Siegfried Mureșan, az Európai Néppárt szóvivője azt mondta: Orbán Viktor az ülésen elkötelezte magát amellett, hogy teljesíteni fogja az Európai Bizottság kéréseit, beleértve azt is, hogy a CEU nyitva maradhasson. Szintén az élő blogból derült ki, hogy a Fidesz kizárása az Európai Néppártból nem volt napirenden az ülésen.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a találkozót követően a Reuters szerint azt mondta: Orbánnak be kell fejeznie a külföldi egyetemekkel kapcsolatos nyomásgyakorlást, vagy azt kockáztatják, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát az Európai Néppárton belül. Weber szerint nagyon világosak voltak a mai találkozó során. Azt viszont nem árulta el, hogy szabtak-e határidőt Orbánnak. Csak annyit: most már Orbánon a sor, hogy változtasson a viselkedésén, és ezt várják is tőle.

Weber ugyanakkor pozitívan is szólt Orbán Viktorról, amikor Jaroslaw Kaczyńskivel összehasonlítva azt mondta róla: a lengyel miniszterelnökkel szemben Orbán a csapat tagja, vele tudnak beszélni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a budapesti intézkedések elfogathatlanok, az akadémiai szabadságot garantálni kell. Most már nála a labda, és ha jól reagál, akkor csapatjátékos, ha nem, annak viszont következményei lesznek.

Külön közleményt adott ki az Orbán-ügyről az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul is, amelyben viszont már nem csak a lex CEU, hanem a civilszervezetekről, illetve az „Állítsuk meg Brüsszelt!” szlogenű nemzeti konzultációról is szó esett. Daul közleménye szerint az Európai Bizottság értékelése és a civilekkel, valamint az akadémiai szereplőkkel folytatott egyeztetéseket követően arra jutottak, hogy az egyszerű párbeszéd már nem elég. Mint írja: a szombati megbeszélésen arra kérték a Fideszt és a magyar hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az Európai Bizottság kéréseinek teljesülése érdekében. A közlemény szerint Orbán megígérte, hogy így fognak tenni.

Daul közölte: egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg Orbán és a Fidesz felé arról, hogy nem fogadják el az alapvető szabadságjogok korlátozását, illetve a jogállamiság figyelmen kívül hagyását, ideértve az akadémai szabadságot és az egyetemek autonómiáját. Leszögezték: azt szeretnék, hogy a CEU nyitva maradjon, függesszék fel a határidőket, és kezdjenek párbeszédet az USA-val.

A civilek kapcsán azt írta Daul: azok egy egészséges demokrácia szerves részét képezik, képviselik a társadalmat, tehát tiszteletben kell őket tartani.

Az Európai Néppárt elnökének közleménye szerint a nemzeti konzultáción is nagyon felhúzták magukat, szerintük ugyanis elfogathatatlan annak EU-ellenes retorikája. Mint írja: a Fidesz által évek óta folytatott Európa-ellenes támadások elérték azt a szintet, amit már nem lehet tolerálni, hozzátéve, hogy a konzultáció ráadásul félrevezető is.

Daul emlékeztet arra is: az Európai Néppárt képviselői alapozták meg anno az EU-t, Orbán Viktort pedig nem kell külön emlékeztetni arra, hogy a döntések Brüsszelben a tagállamok kormányaival, köztük a magyar kormánnyal együtt és az Európai Parlament közreműködésével születnek, ahol szintén ott ülnek a magyar képviselők.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/111361