Weber nem érti Orbánt

A Néppárt frakcióvezetője is kritizálta Orbánt

2017. április 26. 20:02

A szerdai európai parlamenti vitában arra kérte Orbán Viktort a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetője, hogy fontolja meg és hajtsa végre az Európai Bizottság által javasolt módosításokat a lex CEU-val kapcsolatosan. Manfred Weber a nemzeti konzultációt Európa elleni hangulatkeltésnek nevezte, ugyanakkor azért pozitívumként említette, hogy Orbán mindig kész vitázni és akár változtatni is, míg például a román szocialista miniszterelnök nem ment el a romániai korrupcióról szóló vitára.

Az Európai Bizottság által javasolt módosítások megfontolására kérte a felsőoktatási törvény körüli vitában Orbán Viktort Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője szerdán az Európai Parlamentben rendezett vitában. „Az elmúlt 25 évben a Közép-európai Egyetem mindig is két diplomát adott ki Budapesten, a magyar diákok ennek előnyét élvezték. Nem értjük, hogy ezt az előnyt miért veszik el a diákoktól” – mondta.

A tudomány szabadsága az EU alapértéke, ezt be kell tartani és meg kell védeni. Az egyetem csak a munkáját végzi – mondta Weber, és arra kérte Orbán Viktort, hogy fontolja meg, hajtsa végre az Európai Bizottság által javasolt módosításokat.

Weber Európa elleni „hangulatkeltésnek” nevezte a Brüsszelről szóló nemzeti konzultációt. Hozzátette ugyanakkor: Orbán Viktor mindig részt vett a vitában, mindig reagált és sokszor változtatásokat eszközölt, míg például a romániai korrupcióról szóló vitára a szocialista miniszterelnök nem ment el.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/111271

Ajánljuk még a témában