Jobban teljesítés helyett lassú leszakadásban vagyunk

2017. április 25. 10:27
Lerohasztották az egészségügyet és bezárták az oktatást a XIX. századi KDNP-s rémálomba. Szép volt fiúk, köszi Orbán!

„Már csak az a kérdés, hogy ha ennyi területen nem sikerült előrelépést produkálni, sőt adott esetben öles léptekkel haladunk hátrafelé, akkor mégis mit tett(tek) Orbán Viktor kormánya(i) az elmúlt 7 évben a termelékenység javítása, a versenyképesség növelése, vagyis a magyar gazdaság jövője érdekében? Mármint azon kívül, hogy százmilliárdokért stadionokat építettek?

Ja igen! Államosítottak egy sor ágazatot (pl. nemzeti dohányboltok), ész nélkül szórták az Uniós milliárdokat képtelennél képtelenebb ötletekre (főleg a baráti kört kipárnázva susogó bankjegyekkel). Lerohasztották az egészségügyet és bezárták az oktatást a XIX. századi KDNP-s rémálomba. Napi gyakorlattá tették a korrupciót, a személyre szabott közbeszerzéseket, a különalkukat. Szép volt fiúk, köszi Orbán!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szerző SZDSZ-es makrogazdasági szagértő lenne?

Elolvastam a teljes szerzeményt. Szerintem nulla értéke van és amire hivatkozik annak semmi köze a versenyképességhez, a makrogazdaság hosszabb távú változásához.
Egy ország makrogazdaságának bemutatása több mutatón és 15-20 év időintervallumban történhet. Ebben beleértendő az előrejelzések is.
Ehhez kapcsolható az MNB 2017. márciusi MNB inflációs jelentése https://www.mnb.hu/letoltes/hun-ir-1.pdf
Továbbá a http://szamvarazs.blogspot.hu/2016/01/a-termelekenyseg-es-gazdasagi-novekedes.html linken olvasható iromány.
Ez utóbbiból kiolvasható, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormány és Simor által vezetett MNB "ámokfutása" hova juttatta a magyar gazdaságot. Sokkal súlyosabb a helyzet, ha a 2002-2010 közti adatokból levonjuk az állami beruházásokat - sztráda építés - és a lakásépítést, melynél mindkettő forrása hitel volt. A grafikonból jól látható, hogy 2002 után kezdtünk el lemaradni a visegrádi országoktól és az EU csatlakozás után (2005 évtől) a lemaradás drasztikusan növekedett.

Ami 2010 után negatívumként jelenik meg a magyar makrogazdaságban az a korábbi eredménytelen kormányzati munka következménye.

Jó lenne ha a Mandi elárulná, hogy kit rejt a KM-nél a B.F.
Netán a balfácán fószer rövidítése?

"Egészen pontosan idézi az MNB jelentését,"

Hol a linkje ahonnan idéz?

Nem inkább a környező országokat kellene figyelembe venni, ha az ország fejlődésének mértékéről-képességéről beszélünk ? - kérdezed.

Én meg azt kérdezem tőled és a szerzőtől is; Ha figyelembe vesszük az uniós csatlakozás utáni időszakot és ezzel vetjük össze a magyarországi teljesítményeket a környező országokéval akkor mit mutat?

Ugyancsak mit mutat a környező országok válságkezelése és a Bajnai szagértő rezsim válságkezelése, beleértve Simor András jegybankelnök az MNB 200 milliárdos veszteségének az előrejelzését is?

A szerző és a szerzeményéből kiemelt idézetek okoztok. Az ok pedig korábbi eredetű és a 2004-2010-es időszakra vezethető vissza.
Magyarország makrogazdaságának mutatóinak növekedése 2005-től lassult, a környező országoké pedig dinamikusan növekedett. Történt ez úgy, hogy Magyarország teljes külső adósságállmonnyá 8 év alatt megkétszereződött, a környező országoké pedig jóval a 60 % alatt maradt. Így a környező országok pénzügyi mozgástere sokkal nagyobb, mint amilyen Magyarországé. Ennek hatása jelenik meg abban amit idézel.
Az uniós támogatások átlagos támogatási intenzitása 50-60 % között van, így szükséges hozzá a saját forrás és a hitel is. Ugyanakkor az uniós támogatások címkézettek. Egy részüknél a beruházások hatás csak közép, hosszú távon érzékelhet. Ilyen az egészségügy, oktatás, környezetvédelem, infrastruktúra.
Ezekről azonban te és a szerző is elfeledkezik. Nem véletlen, mert nem az a cél, hogy a valóság felfedje, ok-okozati összefüggésbe vizsgálja a történéseket. Egyetlen célja van; a kormányzati munka leértékelése.

Válaszok:
Morgen | 2017. április 25. 11:45

Menj a francba!
Kérdés: A ballib mikor fizette volna vissza az IMF-kölcsönt, ha azt a Fidesz vette volna fel?
Mikor gondolt volna arra, hogy a nemzetközi nagytőke egyetlen célja a még nagyobb kizsákmányolás?
Minden további nélkül megnyirbálták volna a munkavállalók jogait , a családok lakáshoz jutásának feltételeit (amit meg is tettek a kedvezményes lakáshitelek felszámolásával) és a nyomor alatti szintre süllyesztették volna a nyugdíjasok és a rászoruló gyerekek , a tehetetlen öregek élethelyzetét.
Ezt biztosan megtették: szétzüllesztették az ország infrastruktúráját, emelték a rezsit , széthordták a körházakat , majd százezrével ebrudalták volna ki az utcára a devizahiteleseket.
Jobb, ha visszafogod magad, mert azt a bűnt, amit a ballib -most már a bal-lik támogatásával- elkövet, nem lehet nem észrevenni.

Ezt ő nem érti.

Válaszok:
Berecskereki | 2017. április 25. 12:03

Az MNB 2017. évi márciusi inflációs jelentéséből egy részt kiragadva tartalmazza az idézet. Hiányzik azonban a szövegkörnyezet, amely ok-okozati összefüggésben tartalmazza a problémát. Erről az előző hozzászólásomban ídéztem.
Nekem te ne keressél meg semmit, mert figyelemmel kísérem az MNB jelentéseit és összefüggésében veszem figyelembe.
A Berecskereki 2017. április 25. 11:18 hozzászólásomban a linket is megadtam.

Semmiről sem akarlak meggyőzni. Az érvelésemmel arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy te és a szerző nem összefüggésében, nem ok-okozati összefüggésben végzi az elemzést, a következtetést.

Netán ő lenne a szerző?

Ne szerencsétlenkedjél és főleg ne tereljél.
Nem a szoci kormányzásról van szó, hanem a 2005-2010-es alapokról és ezek viszonyulásának a környező országokéhoz.
Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy melyik kormány alatt történt és ki volt kormányon.

Ki rohasztotta le az egészségügyet?

Az egészségügy problémája nem most kezdődött, hanem már az 1980-as évektől fennáll. 1990 után 1998-ig közel 1000 milliárdot vontak ki az egészségügyből. Ezt azt is jelentette, hogy sorra elmaradtak a beruházások, pótlások, felújítások. Mindezt súlyosbította a 2002 után végrehajtott reformnak nevezett agymenés, melynek során több mint 26 ezer fővel csökkent a létszám az egészségügyben.

2001-ben még 144 ezer fő volt, 2010 a létszám 118 ezer főre csökkent, amely 26 ezer fő csökkenésnek felel meg. 2014 119.700 fő dolgozott.
Felhasznált forrás: http://tinyurl.hu/pq7W/

Na ja! Ez is olyan, mint a pécsi MSZP-s titkár, aki szerint a 2x2 lehet 3 és 5 is. Attól függően, hogy honnan nézzük.

Ne forcirozd vakhangyát, inkább küldjél neki egy szemüveget.

A cikkíró a kormányzati munkát elemzi. Így elvárható, hogy ok-okozati összefüggésben elemezze, elhagyva a körítést.

Ahogy kiemelhetném azt is, hogy a GDP növekedés azért csökkent, mert az EU-s pénzek nem jöttek be, magunktól 1,6 ra voltunk képesek 2016 utolsó negyedévében éves összehasonlításban. - írod.

Ez a példa jelen esetben nem áll fenn, mert nem egy rövid időszakról van szó, hanem 8+7 év időszakáról.
Továbbá a példa azért is rossza, mert az uniós támogatásoknál utófinanszírozás van. Így legfeljebb az uniós támogatások lehívása, leutalása az éves költségvetésben jelenik meg negatívumként, ha a költségvetésből fizettek előleget.

Csaba Nauner hozzászólásából a teljes cikkhez:
"Világbanki adatok szerint az osztrák és magyar egy főre jutó GDP összehasonlítása:
1994:39% 1998:39% 2002: 46,6% 2010: 52% 2015:53,5% 2016-ra CIA adatot találtam: 56,7%
Ebből nem látom a folyamatos és gyorsuló leszakadást.
Ugyanígy a versenytársak, mondjuk a magyar és Szlovákia egy főre jutó GDP-jének változása szintén Világbanki adatok szerint:
1994: 110 % 1998:98% 2002:109% 2010: 85% 2015: 88%
Itt se úgy tűnik, hogy az utóbbi években gyorsult fel a leszakadás."

Ha azt gondolod, hogy nálam számít ez az "érvelés", amit produkálsz, tévedsz.

Azért légy szorgalmas, az előző választások elvesztését is nagyban a trolloknak köszönheti a ballib.
Írjál még többet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés