Nem, Orbán Viktor nem zsarnok

2017. április 21. 06:14

Tibor Fischer
The Guardian

A Közép-Európai Egyetemet nem kívánják megbüntetni: éppenséggel az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot.

„Orbán sokak haragját váltotta ki az illiberális demokráciáról szóló beszédével. Szeretném hangsúlyozni a demokrácia szót ebben a kifejezésben, amelyet tajtékzó kritikusai rendre ignorálnak. Ugyancsak meg kell említenem, hogy a kortárs magyar szóhasználatban a »liberális« nem jelent sem »civilizáltat«, sem »felvilágosultat«, sem »nagyvonalút«, hanem a baloldaliság szinonímája. Elfogadom, hogy ez a baloldalellenes álláspont nem szerez támogatókat Orbánnak a Guardian olvasóinak körében, de bízom benne, hogy készek elfogadni, hogy valaki, akinek más a véleménye, nem nevezhető automatikusan nácinak. (…)

A felsőoktatási törvény módosítása, amely a legutóbb izgalmat keltett, 28 intézményt érint Magyarországon, amelyek közül 27-nek találtak  szabálytalanságokat a működésében (felületes adminisztráció, ami senkit nem lep meg, aki járatos az egyetemi világban). Egyet sem büntettek meg vagy zártak be.  

A magyar egyetemek sok akadémikusa, talán a túlnyomó többség helyteleníti a törvényi változtatásokat, amelyek szerintük rossz hatással lesznek a kutatásra, de a Közép-Európai Egyetemet nem kívánják megbüntetni: éppenséggel az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot. 
Ez az egész egyáltalán nem pusztán a szólásszabadságról vagy a kutatás szabadságáról szól. A CEU jogilag magyar egyetem. A módosítás után is ugyanúgy állnak ugyanazok az épületek, ugyanaz a kantin, ugyanazok a kurzusok folynak tovább, ugyanúgy lehet tovább elégedetlenkedni Orbán miatt, és a diákok továbbra is olyan papírt szerezhetnek végzettségükről, amelyet Európa-szerte elismernek. A kormány nem érhet el hozzájuk.

Ami nem folytatódhat egy új megállapodás nélkül, az az a gyakorlat, hogy a CEU kiadhat olyan diplomát, amit az Egyesült Államokban bocsátanak ki – az egyetemet New York államban jegyezték be – anélkül, hogy campusa lenne ott. Mostanáig ugyanis a CEU-diákok kettős játékot játszottak.

Nyilvánvalóan ez vonzó volt a diákok számára, de miután a CEU elveszti ezt a lehetőséget, az egyetem kevesebbet for érni a piacon. Ugyanakkor ha a CEU tényleg olyannyira a kiválóság központja, amennyire támogatói annak tartják, akkor bizonyára továbbra is képes lesz magához vonzani a diákokat. Mindez sokkal inkább a helyek és pénz kérdése, mintsem bármi másé.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/111070