Nem, Orbán Viktor nem zsarnok

2017. április 21. 6:14

Tibor Fischer
The Guardian
A Közép-Európai Egyetemet nem kívánják megbüntetni: éppenséggel az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot.

„Orbán sokak haragját váltotta ki az illiberális demokráciáról szóló beszédével. Szeretném hangsúlyozni a demokrácia szót ebben a kifejezésben, amelyet tajtékzó kritikusai rendre ignorálnak. Ugyancsak meg kell említenem, hogy a kortárs magyar szóhasználatban a »liberális« nem jelent sem »civilizáltat«, sem »felvilágosultat«, sem »nagyvonalút«, hanem a baloldaliság szinonímája. Elfogadom, hogy ez a baloldalellenes álláspont nem szerez támogatókat Orbánnak a Guardian olvasóinak körében, de bízom benne, hogy készek elfogadni, hogy valaki, akinek más a véleménye, nem nevezhető automatikusan nácinak. (…)

A felsőoktatási törvény módosítása, amely a legutóbb izgalmat keltett, 28 intézményt érint Magyarországon, amelyek közül 27-nek találtak  szabálytalanságokat a működésében (felületes adminisztráció, ami senkit nem lep meg, aki járatos az egyetemi világban). Egyet sem büntettek meg vagy zártak be.  

A magyar egyetemek sok akadémikusa, talán a túlnyomó többség helyteleníti a törvényi változtatásokat, amelyek szerintük rossz hatással lesznek a kutatásra, de a Közép-Európai Egyetemet nem kívánják megbüntetni: éppenséggel az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot. 
Ez az egész egyáltalán nem pusztán a szólásszabadságról vagy a kutatás szabadságáról szól. A CEU jogilag magyar egyetem. A módosítás után is ugyanúgy állnak ugyanazok az épületek, ugyanaz a kantin, ugyanazok a kurzusok folynak tovább, ugyanúgy lehet tovább elégedetlenkedni Orbán miatt, és a diákok továbbra is olyan papírt szerezhetnek végzettségükről, amelyet Európa-szerte elismernek. A kormány nem érhet el hozzájuk.

Ami nem folytatódhat egy új megállapodás nélkül, az az a gyakorlat, hogy a CEU kiadhat olyan diplomát, amit az Egyesült Államokban bocsátanak ki – az egyetemet New York államban jegyezték be – anélkül, hogy campusa lenne ott. Mostanáig ugyanis a CEU-diákok kettős játékot játszottak.

Nyilvánvalóan ez vonzó volt a diákok számára, de miután a CEU elveszti ezt a lehetőséget, az egyetem kevesebbet for érni a piacon. Ugyanakkor ha a CEU tényleg olyannyira a kiválóság központja, amennyire támogatói annak tartják, akkor bizonyára továbbra is képes lesz magához vonzani a diákokat. Mindez sokkal inkább a helyek és pénz kérdése, mintsem bármi másé.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Guardian legalább hajlandó tudomásul venni a tényeket, nem úgy mint jó néhány hazai média.

Német újságban is megjelent hasonló. Sokkal hosszabb, részletesebb, de pont ennyire tárgyilagos. Kár, hogy a hazai sajtóban nincs viszhanja.

Aki jól tud németül, azoknak ajánlom az alábbi cikket:

https://www.tichyseinblick.de/gastbeitrag/orban-gegen-soros/

"de bízom benne, hogy készek elfogadni, hogy valaki, akinek más a véleménye, nem nevezhető automatikusan nácinak. "

a husveti nyusziban is hiszel?

Hülyeséget beszélsz. A CEU-t a világ 300-350. egyeteme között tartják számon, a magyar labdarúgó válogatott a 30. hely körül áll, jobb klubcsapatink is benne vannak az első 200-ban.

Hadd kérdezzelek meg, mihez elengedhetetlen az amerikai diploma?

Miért probléma, hogy Fischer nem újságíró? Mert anyagilag nem elkötelezett egy lap, azaz a tulajdonos iránt, hanem a saját független véleményét mondja? Valójában írónak lenni nagyobb rang, mint újságírónak...

Azt azért magyarázza már meg nekem valaki, hogy miért baj az, ha egy magyarországi egyetem amerikai diplomát bocsát ki, 80%-ban nem magyar, jórészt balkáni és ázsiai diákoknak, akik valószínűleg nem tudnák azt megfizetni, hogy ezért az USA-ba költözzenek és ott éljenek évekig? És miért lett ez közel negyedszázad után probléma, mégpedig akkora, hogy minden józan érvet figyelmen kívül hagyva, rohammal kelljen törvényt módosítani? És mi szükség van arra, hogy egy politikailag jelentéktelen egyetem miatt lejárassuk Magyarországot a világban és ismét szembekerüljünk az amerikai kormánnyal? És miért éppen itt (a legártalmatlanabb és Magyarország számára még anyagi hasznot is hozó ponton) kellett frontot nyitni a kétségkívül igencsak problémás "Soros-hálózattal" szemben? Amely nyilvánvalóan már nem egy közel kilencven éves ember ideológiai homokozója, hanem a pénzügyi-nagyvállalati világhatalomé. És miért kell nekünk frontot nyitni, miért nem elégszünk meg azzal, hogy védekezünk és részleges szellemi-gazdasági autonómiát alakítunk ki magunknak?

Ennek a harcnak Magyarország nem állhat az élére, ezt csak az USA-ban és Nyugat-Európában lehet lejátszani. De ne legyen illúziónk, erre egy amerikaitorgyán nem alkalmas. És a leginkább harapófogóban lévő Franciaországban sem valószínű, hogy fordulat következik be. Ahhoz a jelenleginél nagyobb bajoknak kell jönniük.

Orbán ne rögtönözzön! Térjen vissza az "arisztokratikus" döntési modellhez, amikor még egy privilegizált politikusi kör előtt megjáratta az elképzeléseit. És térjen vissza ahhoz a feladathoz, amit vállalt: Magyarország gazdasági, demográfiai és kulturális felemeléséhez. Ne provokálja ki, hogy a globalista pénzügyi hatalom oldalba rúgjon bennünket, mert az nagyon fájdalmas lesz mindannyiunknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés