OGY

Fidesz: Soros egyeteme sem állhat törvények felett

2017. április 3. 16:47
Az ellenzéki pártok az MSZP-től a Jobbikig támadták a CEU körül történtekkel a kormányt. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt válaszolta: még „Soros György egyeteme sem állhat a törvények felett”.

MSZP: Politikai indíttatású a lex CEU

Hiller István (MSZP) az általa lex CEU-nak nevezett törvénymódosítási javaslatot bírálta, politikai indíttatásúnak nevezve az indítványt, amely szerinte megsérti az oktatás szabadságát, ezért azt követelte, vonják vissza. A kormány politikája szerinte úgy veszélyezteti a CEU működését, hogy annak valójában sem jogi, sem szakmai alapja nincs. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a széles körű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel bíró CEU magas munkaerőpiaci értékű diplomákat ad ki, márpedig a magyar felsőoktatásnak éppen a diplomaminőség, -elfogadottság az egyik legjelentősebb problémája.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára erre úgy reagált: a Soros-egyetem az előjogait félti, nem akarja betartani a jogszabályokat, a törvények fölött akar állni. A szóban forgó törvényjavaslat lényege szerinte, hogy egy külföldi egyetem akkor működhessen Magyarországon, ha erről nemzetközi szerződés rendelkezik, és ha a származási országban is tényleges felsőoktatási képzést folytat. A Soros-egyetem csak Magyarországon működik, mégis kiad amerikai diplomát is, ami nem fair a magyar egyetemekkel szemben – mondta.

Jobbik: Hiteltelen a CEU elleni harc

Szávay István (Jobbik) szerint egyedül pártja következetes Soros György magyarországi ténykedésének megítélésében, mert a Jobbikban, ellentétben a Fidesszel, senki nincs, akit Soros György finanszírozott volna. A Jobbik mindig is következetesen szemben állt azzal a szellemiséggel, ami a CEU-t uralja jórészt – hangsúlyozta, úgy fogalmazva: ha létezik Magyarországon „Soros-egyetem”, akkor létezik „Soros-párt” is, ez pedig a Fidesz. Ezért a politikus hiteltelennek tartja a CEU elleni ideológiai harcot, hozzátéve, hogy a Jobbik nem a CEU-t védi, hanem a „bolsevik típusú” hatalomgyakorlással nem ért egyet. Azt is felvetette, hogy a törvényjavaslat nyomán külhoni magyar egyetemek veszélybe kerülhetnek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt válaszolta: még „Soros György egyeteme sem állhat a törvények felett”. A kormány, ha kell, nyitott a tárgyalásokra az Egyesült Államokkal – tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy a Jobbik alelnöke pénteken még arról beszélt, hogy „Soros egyetemét” be kellene zárni. Szerinte a Jobbik „akut identitásválságban” van, „egy oligarcha fia kinézte magának a Jobbikot: »apu, vedd meg nekem a pártot«, apu erre megvette”.

LMP: valódi nemzeti konzultációt, népszavazást a paksi bővítésről!

Ikotity István (LMP) a kormány által meghirdetett nemzeti konzultációról beszélt, amelyre szerinte a kabinet hamarabb megadta a válaszokat, minthogy feltette volna a kérdéseket. Ám, mondta, a kormány és fizetett propagandistái szerint a paksi bővítés nem tartozik az állampolgárokra. Az LMP ezért azt kéri az emberektől, a valódi nemzeti konzultáció jegyében üzenjenek a kormánynak, hogy referendumot akarnak Paksról, egészítsék ki a kérdéssel a most kipostázott konzultációs íveket. Közölte: az LMP addig fog népszavazási kérdéseket beadni, amíg el nem fogynak a választási bizottság ellenérvei.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arra mutatott rá, hogy míg a 2014-ben atomstoppal kampányoló LMP-re 269 ezer állampolgár szavazott, addig a paksi bővítést pártoló kormányoldalra több mint 2,2 millió. Hozzátette, ha nincs Paks, akkor Magyarországnak vagy földgázt, vagy áramot kellene importálni. Szerinte az LMP azt akarja, hogy a magyarok fizessenek sokkal többet az áramért.

KDNP: A kormány ne fizesse ki a strasbourgi bíróság által kiszabott büntetést!

Hollik István (KDNP) közölte: pártja azt kéri a kormánytól, ne fizesse ki a strasbourgi bíróság által két bangladesi migráns ügyében az őket képviselő Magyar Helsinki Bizottságnak megítélt pénzt. „Ha most fizetünk, csak akkor kezdődik a migránsbiznisz”, és 40-50 milliárd forintot is kiperelhetnek a magyar családok zsebéből – fogalmazott. A politikus felháborítónak nevezte az ítéletet, ráadásul szerinte a Helsinki-bizottság, egy „Soros-szervezet”, Magyarország biztonsága helyett a másik oldalra állt. A strasbourgi bíróság határozatával túlterjeszkedett hatáskörén, jogalkalmazás helyett jogalkotást végzett – mondta.

Dömötör Csaba államtitkár szerint szintén elkeserítő, hogy a strasbourgi bíróság döntéseivel „elősegíti a migránsbizniszt”, sőt más ítéleteivel a „börtönbizniszt” is. A bíróság számos esetben életidegen döntéseket hoz, ezért meg kell reformálni a működését – közölte.

Fidesz: a Ház is mondjon véleményt a strasbourgi bíróságról!

Gulyás Gergely (Fidesz) a napokban kezdődött nemzeti konzultációról beszélt, kifejtve az abban szereplő öt témakört, a rezsicsökkentés megvédését, az illegális bevándorlást, a társadalmi szervezetek átláthatóságát, a munkahelyteremtést és az adócsökkentést. A rezsicsökkentést szerinte Brüsszel el akarja lehetetleníteni, a társadalmi szervezetek átláthatósága ügyében adott reakciókból pedig az látható – mondta –, a „hóhért akasztják”, a kormány javaslata ugyanis az, hogy azok is érvényesítsék magukra az átláthatóságot, akik ezt az államon számon kérik. A bevándorlás ügyében közölte: frakciója javasolja, hogy az Országgyűlés és illetékes bizottságai alakítsák ki véleményüket a strasbourgi bíróságnak a két bangladesi ügyében hozott ítéletéről, és tárgyalják meg a testület gyakorlatát.

Dömötör Csaba úgy reagált: az elhibázott bevándorláspolitikát jellemzi az elhibázott strasbourgi bíróság ítélet is. Szerinte a nemzeti konzultációs részvétel kiállás az ország függetlensége mellett.

(MTI)

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2017. április 3. 17:35

Az ifjú demokraták egyesülete tüntet a ceu-ért a transzparensek szerint :-)))))) és csupa öreg van a fényképeken:-))))))))))))))))))

http://valasz.hu/itthon/keresse-a-hibat-a-ceu-tuntetesrol-keszult-foton-123232

A jobbik nyilatkozata alapján vonta le a következtetést.

itt nem a törvények betartásáról van szó.
itt az új törvényjavaslatokról van szó.

No igen, csak az a kérdés, hogy mi vele a cél.
Mert ha Viktor a fejére akarja borítani a bilit, akkor jól csinálja.
Csak az a baj, hogy az ország is büdös lesz tőle...

Amúgy tényleg azt gondolják a fiúk, hogy így majd szóba fog állni Trump Viktorral???

Válaszok:
pollip | 2017. április 3. 18:22
pollip | 2017. április 3. 18:31

A habonyi szómágia: most az van kiadva ukázba, hogy kizárólag Soros-egyetemként lehet hívni, a valódi nevén nem. És a sor tahó bólogatójános lelkesen engedelmeskedik is.

Ilyen takony bolsevik patkányok utoljára az ötvenes években tobzódtak ennyire.

Nem csak gondolja!
Olyan szervezetet szolgál ki, amelyik annak állítja be.

Én nem így látom. Szerinted a ceus rektort megvédi a Trump, amikor Soros szervezte ellene a tüntetéseket?
Nincs alapja annak, hogy OV a ceu hátán akarna találkozni Trumppal, hiszen már tavaly szó volt a taliról.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2017. április 3. 22:08

Haha, a CEU-ért aggódó jobbikosok... :))))))))))))

LOL

Itt egy másik bibi:

Meglepő dolgot találtak a Soros-egyetem New York-i székhelyén
- -2017.04.03. 17:3160

Felkereste a CEU New York-i központját a Ripost tudósítója. Azt írják, látni akarták azt az épületet, ahova a budapesti Soros-egyetemet bejegyezték. Hivatalos adatbázisból kikeresték a pontos címet, ami

10019 New York, West 57th street 224.

Előkelő környéken találták meg az épületet, néhány háztömbnyire a Carnegie Hall-tól vagy a Central parktól. Mint írják, ezen a környéken csak milliárdosok laknak vagy bérelnek irodákat. Az egyetem székhelye a patinás Argonaut-palotában van bejegyezve, csakhogy ott nem találták meg a Central European University-t (CEU). Soros György milliárdos alapítványa, az Open Society közponját viszont, igen. A Ripost tudósítója hiába érdeklődőtt a CEU-ról, a biztonságiak még sosem hallottak róla.

Ez itt a Soros-alapítvány, az Open Society központja, nem a Soros-egyetemé

- derült ki.

A CEU székhelye tehát, anélkül, hogy akár a recepción tudnának róla, a Soros-alapítvány New York-i székhelyére van bejegyezve - írja a Ripost.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2017. április 3. 21:58

Nem is tudom, hogy liberálisék mit szólnának ahhoz ha pl. egy orosz milliárdos csak úgy nyitna itt egy egyetemet és pénzelne egy pár "civil" szevezetet.
Véleményem szerint a külföldről jövö pénz az adó ország befolyását erősíti.

Megnéztem, két területen ( közgazdaság és történettudomány) is hirdeti a CEU a "Doktori Iskoláját"...Az, hogy volna-e valami stikli mögötte azt nem tudom, de DI van.

OK! Én arra emlékszem, hogy annak idején (vagy 15 éve) nálunk mindig elkészült a disszertáció angol változata is vagy 20 papírkötésű példányban, a publikációk úgyis angolul mentek. Amikor a delikvens vendégkutatói helyet keresett, nagyon hatásos volt. ( Talán a svédektől lestük el.)

Miután Soros a CEU "gazdája" ez lenne a nagy leleplezés????

Nem tudom, hogy Trump személyesen mit szólna ehhez, de azért azt gondolom te is belátod, hogy ő az Egyesült Államok vezetöje.

Márpedig az ideiglenes ügyvivő ezt írta, nyilván nem saját ötletből vezérelve:
"Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a CEU működését Budapesten."

Ez pedig a hirado.hu-ról (!!!!) származik:
"Az amerikai külügyminisztérium azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem (CEU) működését - derült ki Mark Toner szóvivő pénteki közleményéből."

Gondolom azt is tudod, hogy Trump a külügyminisztérium gazdája, tehát nélküle nem jelenik meg egy ilyen nyilatkozat.

Szóval Viktor nagyon beletenyerelt a bilibe és nagyon fröcsög a fekália...

Válaszok:
Gregorius | 2017. április 3. 22:21

Ráadásul most akarnak szigorítani azzal, hogy egy föderatív államnál ( az USA ilyen, és van valami egyezmény New York állammal) előzetesen a szövetségi állammal kell megegyezni. Trump nagyon öntörvényű ember, nem biztos, hogy hajlandó lesz egy tárgyalásra, még akkor sem, ha egy megbízottja végzi. Egyre inkább úgy látom, hogy elsődleges az amerikai érdek, és csak másodlagos az, hogy ki képviseli. A CEU meg nem egy étterem nem lehet csak úgy mondjuk januártól bezárni, többszáz kétharmad részt külföldi hallgatója van.

Szerintem gyógyszert kéne cserélned, mert az eddigi már nem hat!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés