Orbán világában nem létezik az ellenzék

2017. február 11. 11:45

Reiner Roland
24.hu

A mai Orbán egyértelműen elit-, és értelmiség-ellenes: bár szavakban a liberális világrendet támadja, ténylegesen olyan konszenzusok felrúgását élteti, amit eddig a konzervatív körök is osztottak.

„A mai Orbán egyértelműen elit-, és értelmiség-ellenes: bár szavakban a liberális világrendet támadja, ténylegesen olyan konszenzusok felrúgását élteti, amit eddig a konzervatív körök is osztottak.

A demokrácia, a szólásszabadság, a szabad piac, a globalizáció, a modernitás önmagukban ugyanis nem kizárólag baloldali, vagy liberális értékek, ezek támadása pedig nem jobboldali politika.

Orbán Viktor hatalmát ma valójában az a legfeljebb alsó-középosztálybeli, a globális versenyből vesztesként kikerülő, biztonságában fenyegetett, gyakran konkrétan szegénységben élő választók tömege fenyegeti, akikhez ez a beszéd szólt és akikhez az ellenzék nem ér el. A Jobbik sikerét egyébként éppen az jelentette, hogy 2009-2010-ben meg tudta szólítani e szavazók jelentős részét, a néppártosodás mellett azonban nem maradt elég energia annak megakadályozására, hogy e választókat a Fidesz elkezdje megszerezni. A baloldali-liberális pártok pedig a 2010-es választás óta döntően a modernizációs központokba szorultak: inkább nagyvárosi, inkább képzett szavazóik nagyon tudatosan állnak szemben Orbán elképzeléseivel, ám a szavazótábor, amit ez az ideológiai keret tart össze, ma Magyarországon nem fog tudni választást nyerni.” 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/108871

Ajánljuk még a témában