Már nem akar halálbüntetést Marine Le Pen

2017. február 1. 13:55

A francia Nemzeti Front vezetője és elnökjelöltje már megelégszik a tényleges életfogytiglannal is, programjába is azt teszi bele.

A sokáig a halálbüntetés visszaállításával kampányoló francia Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje, Marine Le Pen szerdán visszavonta a két évvel ezelőtt megfogalmazott javaslatát. „Inkább a tényleges életfogytiglanit teszem be” a programomba – mondta a bevándorlásellenes párt elnöke az LCP és a France Info hírcsatornák műsorában. 

Marine Le Pen korábban azt ígérte, hogy elnökké választása esetén népszavazást ír ki a halálbüntetés visszaállításáról, amit személy szerint támogatna. „A halálbüntetésnek szerepelnie kell a jogi eszköztárunkban” – hangsúlyozta a pártelnök a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015 januárban elkövetett iszlamista merényletet követően. 

A népszavazás lehetőségét most sem zárta ki, amennyiben arra népi kezdeményezés indul, és összegyűlik a kiíráshoz szükséges 500 ezer aláírás. „A franciák 500 ezer aláírással bármilyen témában javaslatot tehetnek, ki fogom szélesíteni a referendum lehetséges mozgásterét” – mondta Le Pen az AFP francia hírügynökségnek. 

A Challenges gazdasági magazin megszerezte az FN elnökjelöltjének gazdasági programját is, amelyből szintén kikerült Le Pen két korábbi radikális javaslata, mégpedig a külföldi gyerekek ingyenes iskoláztatásának, illetve a külföldiek ingyenes orvosi ellátásának megszüntetése. „Ezek sokkolták a franciákat, ezért inkább lemondunk róluk” – mondta a lapnak Marine Le Pen környezete. 

Az elnökválasztási esélyeket mérő felmérések szerint Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke végezhet az élen az első fordulóban 25 százalékkal, s biztos résztvevője lehet a második fordulónak, ahol viszont a jelenlegi állás szerint a jobboldali Francois Fillon és a centrista Emmanuel Macron is legyőzheti. Marine Le Pen hivatalosan a hétvégén kezdi meg elnökválasztási kampányát. (MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/108567