Alapjövedelem

Benoît Hamon lesz a francia baloldal elnökjelöltje

2017. január 30. 07:02

A francia baloldal előválasztásán az első fordulóban is győzedelmeskedő, alapjövedelem bevezetését ígérő Benoît Hamon legyőzte ellenfelét, Manuel Valls volt kormányfőt. Ezzel leginkább a függetlenként induló Emmanuel Macron esélyei nőttek az elnökválasztáson, mivel Valls hívei valószínűleg rá fognak majd szavazni.

A szociálliberális kormánypolitikát nyíltan bíráló Benoît Hamon lesz a francia baloldal jelöltje a tavaszi elnökválasztáson. Az első részeredmények szerint a volt oktatási miniszterre az előválasztás vasárnapi második fordulójában részt vevő francia állampolgárok 58,65 százaléka adta a voksát – jelentette be a francia Szocialista Párt által rendezett előválasztás szervezőbizottsága.

A kormánypárt jobboldalát képviselő Manuel Valls volt miniszterelnök 41,35 százalékkal végzett a második helyen. A François Hollande államfő politikai örökségét vállaló jelölt veresége a szocialista táborban meglepetésnek számít. Valls azonnal elismerte vereségét és sok sikert kívánt volt riválisának az elnökválasztási küzdelemhez. A 7500 választókörzetből eddig 4300-ban dolgozták fel az eredményeket. A második fordulóban majdnem 2 millióan vettek részt, míg a múlt heti első fordulóban 1,6 millióan.

Hamon alapjövedelmet ígért

A kampányban a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésének javaslatával kitűnő 49 éves Hamon saját megfogalmazása szerint „kívánatos jövőt” javasol a franciáknak, a baloldalnak szerinte „hátat kell fordítania a régi megoldásoknak, amelyek tegnap sem működtek és a jövőben sem fognak”.

Másodszor rendezett minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia baloldal három hónappal az elnökválasztás előtt, amelynek első fordulóját április 23-án, a másodikat pedig május 7-én tartják. Hamonnak jelenleg nincs esélye bejutni a második fordulóba, a felmérések szerint csak az ötödik helyen végezhet az első fordulóban.

A szocialista politikus elmondta: szövetségre akar lépni a felmérésekben negyedik helyen álló, radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnal. Ez utóbbi azonban már előzetesen jelezte, hogy nincs szándékában visszalépni Benoît Hamon javára. Az ideológiai ellentét olyannyira méllyé és kibékíthetetlenné vált a népszerűtlen kormánypárton belüli irányzatok között, hogy elemzők szerint az előválasztás a Szocialista Párt sorsát is megpecsételheti.

Macron lehet a francia elnökválasztás meglepetésembere

A most induló kampányban az viszont jól látszik, hogy a francia választók új politikusoknak kívánnak esélyt adni. A novemberi jobboldali előválasztáson Nicolas Sarkozy volt államfő szenvedett vereséget, és volt kormányfőjét, François Fillont választották jelöltnek a konzervatív szavazók.

A felmérésekben eddig Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökével fej fej mellett az élen haladó konzervatív jelölt kampányát viszont gyakorlatilag felfüggesztette a sajtóban csak Penelope gate-nek nevezett gyanú, amely szerint Fillon felesége nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

François Fillon a vasárnapi kampánygyűlésen a vádak visszautasítása és felesége védelme mellett már a legtöbb támadást a felmérésekben jelenleg harmadik helyen álló, az elnökválasztáson függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere ellen intézte.

Hamon győzelmével a baloldalon jelentősen megnőttek Emmanuel Macron esélyei az elnökválasztáson, ugyanis a reformpárti Manuel Valls szavazói várhatóan hozzá pártolnak át az elnökválasztáson, és nem Hamont támogatják. A felmérések szerint az elnökválasztás első fordulójában jelenleg harmadik helyen álló 39 éves Macron az elmúlt hónapban tíz százalékkal növelte szavazótáborát, ő lehet a választás meglepetésembere, azaz Fillon botrányával, Hamon győzelmével és Valls vereségével az előválasztáson nyitottá válhat a tavaszi elnökválasztási küzdelem.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/108466