Román elnök: A többségnek nem szabad visszaélnie a jogaival

2017. január 25. 16:13

Egy demokratikus társadalomban az ellenzék természetes bírálatára nem tekintenek úgy, mint romboló elemre, nem értelmezik úgy, mint az elfogadás hiányát a demokratikus választások eredményeivel szemben, mondta Klaus Iohannis román államfő.

Demokratikus társadalmakra van szükség, olyanokra, amelyekben a többség nem él vissza jogaival - jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államfő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének plénumán a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres tudósítása szerint.

„Szilárd demokratikus társadalmakra van szükségünk, amelyekben a többségek nem élnek vissza törvény adta jogaikkal csak azért, mert többségben vannak; olyan társadalmakra, amelyekben tökéletesen működik a demokratikus intézmények közötti lojális és építő jellegű együttműködés elve. Egy demokratikus társadalomban az ellenzék természetes bírálatára nem tekintenek úgy, mint romboló elemre, nem értelmezik úgy, mint az elfogadás hiányát a demokratikus választások eredményeivel szemben” — jelentette ki a román államfő az ET Parlamenti Közgyűlésén.

Hozzátette: április 6-án Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács elnökével közösen nemzetközi konferenciát szerveznek Bukarestben a Velencei Bizottsággal együttműködve, amelynek témája a többség és az ellenzék demokratikus társadalomban betöltött szerepe lesz. Ez nagyon aktuális kérdéskör, ha szemügyre vesszük az egyes tagállamokban zajló eseményeket, érvelt Iohannis. Az államfő úgy vélekedett, tekintetbe véve az európai demokráciákban lezajló folyamatokat, erősíteni kell a Velencei Bizottság jelentőségét.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/108357

Ajánljuk még a témában