Lehet más

„Nincs bázisdemokrácia” – Csárdi Antal LMP-elnökjelölt a Mandinernek

2017. január 11. 11:20

Véget kell vetni az elkenések időszakának Csárdi Antal szerint. Az LMP társelnöki posztjára pályázó fővárosi képviselő – civilben zöldséges – szerint amikor kihívottja, a jelenlegi társelnök Hadházy Ákos nem zárja ki egyértelműen a levitézlett balos pártokkal való összefogást, azzal árt az LMP-nek és az országnak is. Szerinte édeskevés a korrupciózás, amit Hadházy tol. Az ávós tempót pedig ávós tempónak kell nevezni szerinte. De miért kívánkozik Csárdi egy bukónak tűnő csapat élére? Mi a gond Majtényi Lászlóval és a Jobbikkal? Mit tenne az oktatásüggyel? Leszokik-e a dohányzásról? Interjúnk.

Zöldpárt élére zöldségest? Ez a mottó? Ezért indul társelnöknek?

Nem.

Ugye azért nem bánja, ha zöldségesnek nevezzük?

Nem hát. Miért bánnám, ha egyszer zöldséges vagyok? Épp ideje a politikában is, hogy nevükön nevezzük a dolgokat. A zöldséges, az zöldséges. Azért indulok LMP-társelnökségért, mert látom, milyen helyzetben van az ország, az ellenzék...

És az LMP.

És az LMP is.

„Most van az utolsó pillanat”

 

Utóbbi elég rosszban, most a '18-as kiesésükre tippelnénk. Miért éri meg egy bukó csapat élére állni?

Nem bukó csapat. Semmi nem utal erre.

Az ellenkezőjére nem utal semmi. Schiffer András távozása óta kétszer tudtak témát adni. Egyszer, amikor sikeresen jelöltek alkotmánybírókat – de az még Schiffer ügye volt. Másodszor, amikor kiderült, hogy frakcióvezetőjük nem ismeri a házszabályt.

Jó. Épp azért indulok el, mert ha valóban változásokat akarunk, most van az utolsó pillanat. Egyetlen ellenzéki párt sem tudott eddig alternatívát mutatni a kormánnyal szemben. Mondjanak mondjuk egy DK-s javaslatot, amely arról szól, hogyan tudunk olyan országot építeni, amely a fiataltól a nyugdíjasig mindenkinek perspektívát mutat.

Meg sem próbáljuk. Csakhogy változtak a dolgok '14 óta az ellenzéki térfélen. Akkor a Fideszből kiábrándultaknak, akik szocikra sosem szavaznának, a Jobbikot viszont túl szélsőségesnek érezték, kapóra jött az LMP. Most viszont már a Jobbik sem nácul. Kinek kellenének önök?

Ha azt mondom, hogy nekem mostantól vállig érő, dús hajzatom van – attól még nem lesz vállig érő, dús hajzatom. Akkor sem, ha parókát veszek.

„Véget kell vetni az elkenések időszakának”

 

Vona csak parókát vett?

Ma is szerves részük az a szélsőséges elv, amit megalakulásuktól követtek. Lehet a felszínen cukisodni, de a vecsési szervezet elhatárolódik a pártelnöktől, amikor az üdvözletet küld Köves Slomónak...

Vona meg kipaterolja őket a pártból.

Nehezen tudom elképzelni, hogy a Jobbik közössége hirtelen, egy-két év alatt konszolidálódik. A bukó csapatozáshoz meg még annyit: 2013-ban egy százalékon mérték az LMP-t. Bejutottunk a parlamentbe. Saját erőből. Schiffer András hagyatéka is az, hogy az önállóságunkat, hitelességünket fel nem adva folytassuk.

Hadházy Ákos jelenlegi LMP-társelnök, akivel mérkőzik a posztért, feladná az önállóságot? Ez a törésvonal?

Nem mondom, hogy feladná, de tény, hogy véget kell vetni az elkenések időszakának. Az LMP és az ország érdekében is. Amikor Ákos olyanokat nyilatkozik, hogy beszélgetni kell a baloldali pártokkal, amikor nem zárja ki egyértelműen a velük való együttműködést, azzal árt az LMP-nek. Van egy sikeres irányunk, az önállóság és hitelesség, erről letérni botorság lenne, ráadásul az elveink feladása. Nyilvánvalóvá kell tehát tenni: nincs harmadik, a lejáratódott baloldali pártokkal közös út.

Még Majtényi László közös köztársasági elnöki jelölésében sem?

Az LMP egyelőre még gondolkodik saját jelöltekben, nincs értelme erről beszélni, amíg a tárgyalások le nem zárultak.

Mi a baja Majtényival? Túl összekötné önöket a szocikkal, ha mögé állnának?

Ahogy az alkotmánybírók megválasztásánál sem az alapján döntöttünk, hogy le fognak jobbosozni, most sem attól tartunk, hogy lebalosoznak.

Hát akkor? Köztársasági intézmények függetlensége, korrupció elleni küzdelem... mi vállalhatatlan Majtényi követeléseiből?

Azokból semmi, de mondok egy példát. Majtényi László szerint az Alkotmánybíróság illegitim. Mégis hogyan fordul majd az Alkotmánybírósághoz egy szerinte alkotmányellenes törvény esetén? Ahhoz az AB-hez, amely szerinte nem is legitim?

Sehogy. Mert elnök biztosan nem lesz. Szóval ön alatt biztos nem sodródna bele a párt egy '18-as balos összefogásba.

Száz százalék.

Ennyiben lenne tehát más, mint Hadházy, aki igen?

Mondom, nem állítom, hogy Ákos ilyesmibe vinné az LMP-t...

Akkor mit állít?

Hogy nyitottabb lenne a párt a levitézlett pártok felé, mint ha én lennék a társelnök.

Amikor Schiffer ávós tempót vetett a DK-sok szemére, Hadházy kvázi elnézést kért érte. Ön szerint is túltolta Schiffer?

Nem. Ha valami ávós tempó, az bizony ávós tempó. Ki kell mondani nyíltan. Tényleg néven kell nevezni mindent. A zöldségest is. Meg a gázszerelőt is.

„A Fidesz bárkit megtámad, aki őt bántja”

 

Nemrég Schiffer elmondta nyíltan, hogy a bázisdemokráciás hülyeségből lett elege. Abból, hogy befele kell magyarázkodnia, mit miért csinál, miközben a bőrét viszi a vásárra. Tényleg ezt akarja?

Az LMP-ben nincs bázisdemokrácia.

Nincs?

2009-2010 környékén még nagy hagyománya volt ennek, de a szakadás után lényegesen megváltozott ez a rendszer. Schiffer Andrással is vitatkozom ebben. Miért volna gond, ha a társelnöknek befelé is meg kell védenie az álláspontját? Én is ezt teszem most, ezért indulok. Verseny van bent és kint is. Ez így normális.

Hadházyt legalább támadja a Fidesz földmutyival. Tehát valami súlya van. Önnek?

A Fidesz bárkit megtámad, aki őt bántja. A legnagyobb dicséret, ami érheti Ákost, hogy megpróbálják lejáratni. Ez csak annyit jelent, hogy jól végzi korrupcióellenes munkáját. Csakhogy a korrupció mint téma nagyon nem elég. Meg kell tudnunk mutatni azt is, hogy nem egyes témákat és egyes szakpolitikákat képviselünk, hanem mindez összeáll egy nagy egésszé.

Fogalmazza meg ezt három szóban. Az LMP Csárdi-féle országvízióját.

Három szóra redukálni ezt azért...

Segítünk. „Polgári Magyarország”. Ez ráadásul csak kettő.

Jó. Akkor azt mondom: a fenntartható jólét Magyarországa.

Ez a „fenntartható” eléggé elcsépelt zöld szöveg, Hadházy is arról beszél mindig.

Azért hat unalmasnak, elcsépeltnek, mert mindenki környezetvédelmi fogalomként értelmezi, pedig nem az. Gazdasági, demográfiai kérdés is a fenntarthatóság. Churchill mondta, hogy az államférfi a következő nemzedékre gondol, a politikus csak a következő választásokra...

Ön tehát államférfinek tartja magát?

Azt mondom, hogy mi a következő nemzedékekre gondolunk.

„Nem elég kritizálni”

 

'18-tól parlamenten kívülről?

Én akár onnan is, igen. Az nem jó üzenet sem az országnak, sem a pártnak, hogy ha a Fidesz nyer, akkor annyi volt, otthagyom a politikát. Hadházy Ákos márpedig ilyeneket nyilatkozott. Én most sem vagyok parlamenti képviselő, számomra a politika nem addig tart, amíg „bent vagyunk”. Tudtuk már az elején, hogy nem lesz egyszerű és gyors menet, hogy mindazt, amit az LMP képvisel, sikerre vigyük. Parlamentből vagy parlamenten kívülről is képviselnünk kell tehát. Ha kiesünk - majd visszakerülünk. Ha pedig tudunk ajánlatot tenni Magyarország számára, nem is esünk ki. Ha megmutatjuk, mi hogyan csinálnánk. Kell, de nem elég kritizálni. Egy alternatív oktatási rendszert például két hónap alatt ki lehet dolgozni és be lehet mutatni.

Két mondata van rá. Milyen lenne?

Nem általánosan centralizált, amilyen a KLIK, de a forráshiányos kistelepülési iskolákat megyei fenntartásúvá lehetne tenni. Akik tudják működtetni az iskolájukat, azoknál meg ott kell hagyni az iskolát. A részletek kidolgozása persze nem az én asztalom, de ezt tartanám jó iránynak. Oda kell tennünk, hogyan működne a mi elképzelésünk szerint. Ehhez vagyunk most az utolsó órában. De még nem lehetetlen.

És leszokni a cigiről? Zöldpárt társelnökeként már nem lenne túl brandazonos a dohányzás.

Tudom. Azt is, hogy egészségtelen, hogy füstöl; de elég volt már a politikusokból, akik olyat ígérnek, amit nem tudnak betartani, nem? Tehát: társelnökként sem fogok leszokni. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/107867

Ajánljuk még a témában