Miro Cerar

Már a határon elutasítaná a migránsok belépését Szlovénia

2017. január 4. 19:13
A külföldiekről szóló törvény módosítására készül Szlovénia. Eszerint már a határon elutasíthatják az illegális migránsok belépését, kivéve, ha közvetlen életveszélyben van valaki, vagy gyerek. Egyébként a belépőket vissza fogják kísérni a határra és visszaküldik őket oda, ahonnan érkeztek.

Fokozott illegális bevándorlással néz szembe Szlovénia, a bevándorlók összetétele is változik, ezért olyanok is bejuthatnak az országba, akik kockázati tényezőt jelentenek – jelentette ki Miro Cerar kormányfő szerdán Ljubljanában, a nemzetbiztonsági tanács ülése után.

A miniszterelnök kiemelte: „fontos, hogy egész idő alatt éberek legyünk és figyeljünk, ragaszkodni fogok ahhoz, hogy a emberségesség mellett a kellő biztonságot is megteremtsük”. Hozzátette, hogy szinten tartják a korábban már bevezetett biztonsági intézkedéseket, mert Szlovénia fokozott terrorfenyegetettségnek van kitéve. Cerar úgy ítélte meg, hogy a migráció az egyik legnagyobb biztonsági kockázat az Európai Unióra nézve.

Szlovénia kész megvédeni a schengeni külső határokat, ugyanakkor ellenzi az övezeten belül a határok lezárását és a szigorításokat, mert azok politikai és gazdasági kárt okoznak – hangsúlyozta. A kormányfő jelezte, hogy a kabinet akár már csütörtökön is elfogadhatja a külföldiekről szóló törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a migránsok belépését már a határon elutasítsák. 

A módosítás szerint az a külföldi állampolgár, aki nem tesz eleget a feltételeknek, nem léphet be Szlovéniába. Amennyiben mégis illegális határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben kíséret nélküli 14 év körüli kiskorúakról van szó. 

A törvényt – amelyet már tavaly készült elfogadni a parlament –, azért nem szavazták meg eddig, mert vizsgálták annak alkotmányosságát. A módosítás célja, hogy egyensúlyt teremtsenek a biztonság és az emberi jogok tiszteletben tartása között. Cerar úgy értékelte: a törvényjavaslat mára elég politikai támogatottságot kapott. Szerinte e javaslat célszerű, megelőző jellegű, és az intézkedések alkalmazkodnak a körülményekhez. 

Az elmúlt majdnem másfél évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. 

A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akinek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.

(MTI)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ukrajnából max.

A törökök visszatartják a diplomásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés