Civilség

Feltételekkel lenne csak hivatalos államfőjelölt Majtényi László

2017. január 4. 15:54

Mivel hivatalosan a civilek nem, csak az országgyűlési képviselők jelölhetnek államfőt, ezért Majtényi László hozzájuk fordult a jelöltségére reagáló közleményében: azt kérte, hogy csak akkor támogassák őt, ha egyetértenek egy négy pontban összegzett állásfoglalásával.

Közleményben reagált Majtényi László a Facebookon arra, hogy főként baloldali civilek plusz az MSZP őt látnák szívesen államfőjelöltként. Majtényi leszögezte: a magyar közjogi rendszerben a jelölés nem a polgárok, hanem az országgyűlési képviselők feladata, az elnököt az Országgyűlés választja meg idén tavasszal. „Tisztában vagyok az esélyekkel, de azzal is, hogy az esetleges jelöltség lehetőségeket nyit meg és különös felelősséggel jár közös ügyeink megvitatásában” – tette hozzá.

Majtényi arra kérte „azokat a szervezeteket és személyeket, amelyek, illetve akik pozíciójuknál fogva a jelölés ügyében döntési helyzetben vannak”, vagyis a pártokat és országgyűlési képviselőket, hogy csak akkor támogassák őt, ha egyetértenek azzal a négy ponttal, amit a közleményében megfogalmazott. Azok pedig az alábbiak:

„1. Alkotmányos hagyományainkhoz visszatérve helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben független intézmények biztosítják a közhatalom gyakorlásának alkotmányos korlátait és alapvető jogainkat. Olyan alkotmányra van szükség, amelyet népszavazás erősít meg, kifejezi a társadalom vitában álló csoportjainak közös értékeit és békét teremt.

2. A demokratikus nyilvánosság intézményrendszerének teljes érvényesülésével és a szabad és tisztességes választásokkal biztosítani kell, hogy a választópolgároknak valódi lehetőségük legyen időről időre leváltani a kormányzati hatalom gyakorlóit. 

3. A szegénység elviselhetetlen. A Magyar Köztársaságnak gondoskodnia kell arról, hogy minden tagja emberhez méltó életet élhessen.

4. A korrupció maga alá gyűrte az államot. A polgárai által ellenőrzött állam a rendelkezésre álló legszigorúbb eszközökkel küzdjön a korrupció, különösen annak az állami intézményeket használó formái ellen.”

Eközben a Facebookon mozgalom is indult Majtényi elnökké választásáért.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/107688

Ajánljuk még a témában