Homo kadaricus

Bod Péter Ákos: A kádárizmus nem tűnik el könnyen

2016. december 14. 18:22

A kommunizmus velünk élő örökségéről tartott konferenciát a budapesti Danube Institute. Bod Péter Ákos a téma gazdasági vetületeiről, annak utóhatásairól beszélt. Szerinte a tervgazdaság hosszú árnyéka velünk van, a kádárizmus és a „homo kadaricus” embertípusa sem tűnt el közülünk. Tudósításunk.

A budapesti Danube Institute a kommunizmus velünk élő örökségéről tartott konferenciát. Az esemény témái között szerepelt a gazdasági örökség, amelyről többek között Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke fejtette ki nézeteit.

Bod Péter Ákos szerint a tervgazdaság hosszú árnyéka vetül ránk. A tervgazdaság abból az orosz-szovjet felzárkózási vágyból származik, amellyel a perifériáról akarták a fejlett világ mellé emelni a kommunista birodalmat. A '45 után hatalomra került kommunisták ezt akarták Közép-Európai országaiban is bevezetni. Több évtizedig tartó próbálkozás után azonban a kísérlet elbukott. A tervgazdaságot Bod szerint strukturális gyengeségek sújtották, mind a technológia, mind a fenntarthatóság, mind a fogyasztók elégedetlensége terén. Az erőltetett ipari fejlesztések mellett a pénzügyi mechanizmusokat elhanyagolták.

Homo kadaricus

Bod szerint a KGST elzárt maradt a Nyugattól, és a lemaradás 1989 után megbosszulta magát. Arról beszélt: Magyarországon 1956 után a fogyasztás engedélyezése, a szabályok enyhülése felé mozdultak el. Engedélyezték a kereskedelmet a harmadik világgal, de a versenyképesség így is elégtelen maradt. Hiába voltak erőltetett fejlesztések, a mennyiséget preferálták a minőség helyett. A hatvanas évek a liberalizációról szóltak, '68-tól pedig jött az új gazdasági mechanizmus. Megjelent piaci elemek, enyhültek az utazási korlátozások.

A közgazdász szerint ebben az időszakban megszületett a „homo kadaricus”. Ezt az embertípust úgy írta le, mint bizalmatlan, vallástalan kispolgárokat, akiket a fogyasztás érdekelt, és közben felületes nacionalizmus, rövid távú gondolkodás, szabálykerülés és államfüggőség jellemezte őket.

A nyolcvanas években már a Nyugatot próbáltuk másolni Bod Péter Ákos szerint. De az akkori mutatók és eredmények már talmi értékek voltak, a rendszer már nem volt fenntartható.

Hullámzó teljesítmény

Ugyanakkor Magyarország rendszerváltás óta megtett hullámzó teljesítményét Bod szerint jól mutatja, hogy gyakorlatilag annyit fogyasztunk most, mint a nyolcvanas években. Emlékeztetett arra, hogy míg Lengyelország a rendszerváltozás évei óta folyamatosan növekszik, addig Magyarországon fel- és lefelé ívelő szakaszok váltakoztak, és most nem csak Csehország, hanem Szlovákia is előttünk jár. Magyarország most kapaszkodik vissza a 2008 előtti fejlettségének szintjére.

„A kádárizmus nem tűnik el könnyen” – folytatta előadását Bod Péter Ákos. Szerinte ma is sokan függnek az államtól, pénzügyileg nem erős és nem is képzett eléggé a középosztály. A populista politizálás eluralta a közéletet, voksokat vesznek a pártok a győzelemhez. Eközben alacsony a bizalom a piac, a tőke és a politikum irányában.

Bod szerint a magyar társadalom nagy része a rendszerváltás után eltelt időszak vesztesének érzi magát. A paternalizmus, a korrupció és a normaszegés normája velünk maradt, a társadalmi problémák megoldatlanok maradtak – vont mérleget Bod Péter Ákos.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/107156

Ajánljuk még a témában