Transparency: A korrupció és a bevándorlás hasonló súlyú probléma

2016. november 16. 12:26

A magyarok szerint egyre súlyosabb probléma a korrupció – mondta a Transparency International Magyarország szerdai sajtótájékozatóján Martin József Péter ügyvezető igazgató. A Transparency közvélemény-kutatása alapján a magyarok közel azonos súlyú problémaként kezelik a korrupciót a bevándorlás kérdésével, viszont a hajlandóságuk csökken a korrupció jelentésére. Az Európai Bizottság képviselője, Zupkó Gábor hangsúlyozta, hogy a korrupció az ország versenyképességét is rontja. A Magyarországról szóló idei EU-s jelentés hamarosan elkészül.

A magyarok szerint a korrupciós helyzet folyamatosan romlik, és több mint felük elégtelennek tartja a kormány intézkedéseit – mondta Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten.

A TI Globális korrupciós barométerének adatait ismertetve Martin József Péter kiemelte: a magyar társadalom tehetetlennek érzi magát a korrupcióval szemben, amely erősíti a passzivitást és a bizalmatlanságot. Az igazgató kifejtette, hogy a felmérés szerint az állampolgárok mintegy harmada úgy véli: a politikai szféra korrupt.

A magyarok szerint ugyanakkora probléma a korrupció és a bevándorlás

A magyarok a korrupciót (28 százalék) és a bevándorlási válságot (29 százalék) csaknem egyformán súlyos problémaként értékelik – mondta a Transparency magyar vezetője. Az „utcai korrupció” elsősorban az egészségügyben van jelen, a hálapénz formájában, és az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők közül minden ötödik válaszadó (22 százalék) fizetett hálapénzt az ellátásért.

Martin József Péter arra is kitért, hogy Magyarországon tovább csökkent a korrupció jelentésének hajlandósága, bár míg az idősebb generációk különösen passzívak, a fiatalok inkább tennének a korrupció ellen. A válaszadók túlnyomó többsége szerint a korrupció ellen az átlagember nem tehet semmit, csak 14 százalékuk gondolkodik erről másként – mutatott rá.

A korrupció a versenyképességet is csökkenti

A Transparency Globális korrupciós barométere az egész világra kiterjedő közvélemény-kutatás, amely az állampolgárok korrupcióval kapcsolatos tapasztalataira fókuszál. A felmérésben 42 európai és közép-ázsiai országban csaknem 60 ezer válaszadó véleményét vizsgálták, Magyarországon 1501 embert kérdeztek meg 2015 decembere és 2016 májusa között.

A sajtótájékoztatón Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője hangsúlyozta: a korrupció nemcsak a közbizalmat ingathatja meg, hanem erőteljesen befolyásolja a versenyképességet és a befektetői szándékokat. Mint mondta, néhány éve az EU tagállamai felkérték a bizottságot, hogy minden évben értékelje a tagállamok gazdasági helyzetét, így az uniós testület minden évben készít országjelentéseket és ajánlásokat tesz, hogy mit lehetne javítani. E munka keretében jövő héten brüsszeli tisztviselők érkeznek Budapestre, hogy előkészítsék a következő jelentést – közölte.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/106214

Ajánljuk még a témában