Transparency: A korrupció és a bevándorlás hasonló súlyú probléma

2016. november 16. 12:26
A magyarok szerint egyre súlyosabb probléma a korrupció – mondta a Transparency International Magyarország szerdai sajtótájékozatóján Martin József Péter ügyvezető igazgató. A Transparency közvélemény-kutatása alapján a magyarok közel azonos súlyú problémaként kezelik a korrupciót a bevándorlás kérdésével, viszont a hajlandóságuk csökken a korrupció jelentésére. Az Európai Bizottság képviselője, Zupkó Gábor hangsúlyozta, hogy a korrupció az ország versenyképességét is rontja. A Magyarországról szóló idei EU-s jelentés hamarosan elkészül.

A magyarok szerint a korrupciós helyzet folyamatosan romlik, és több mint felük elégtelennek tartja a kormány intézkedéseit – mondta Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten.

A TI Globális korrupciós barométerének adatait ismertetve Martin József Péter kiemelte: a magyar társadalom tehetetlennek érzi magát a korrupcióval szemben, amely erősíti a passzivitást és a bizalmatlanságot. Az igazgató kifejtette, hogy a felmérés szerint az állampolgárok mintegy harmada úgy véli: a politikai szféra korrupt.

A magyarok szerint ugyanakkora probléma a korrupció és a bevándorlás

A magyarok a korrupciót (28 százalék) és a bevándorlási válságot (29 százalék) csaknem egyformán súlyos problémaként értékelik – mondta a Transparency magyar vezetője. Az „utcai korrupció” elsősorban az egészségügyben van jelen, a hálapénz formájában, és az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők közül minden ötödik válaszadó (22 százalék) fizetett hálapénzt az ellátásért.

Martin József Péter arra is kitért, hogy Magyarországon tovább csökkent a korrupció jelentésének hajlandósága, bár míg az idősebb generációk különösen passzívak, a fiatalok inkább tennének a korrupció ellen. A válaszadók túlnyomó többsége szerint a korrupció ellen az átlagember nem tehet semmit, csak 14 százalékuk gondolkodik erről másként – mutatott rá.

A korrupció a versenyképességet is csökkenti

A Transparency Globális korrupciós barométere az egész világra kiterjedő közvélemény-kutatás, amely az állampolgárok korrupcióval kapcsolatos tapasztalataira fókuszál. A felmérésben 42 európai és közép-ázsiai országban csaknem 60 ezer válaszadó véleményét vizsgálták, Magyarországon 1501 embert kérdeztek meg 2015 decembere és 2016 májusa között.

A sajtótájékoztatón Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője hangsúlyozta: a korrupció nemcsak a közbizalmat ingathatja meg, hanem erőteljesen befolyásolja a versenyképességet és a befektetői szándékokat. Mint mondta, néhány éve az EU tagállamai felkérték a bizottságot, hogy minden évben értékelje a tagállamok gazdasági helyzetét, így az uniós testület minden évben készít országjelentéseket és ajánlásokat tesz, hogy mit lehetne javítani. E munka keretében jövő héten brüsszeli tisztviselők érkeznek Budapestre, hogy előkészítsék a következő jelentést – közölte.

(MTI)

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Összefoglalnám az EU-s jelentést:
Csökkent a demokrácia, a sajtószabadság.
Nőt a rasszizmus, az antiszemitizmus és a szélsőjobb!

korrupció romba dönti az országot. Mennyi pénz folyt el magánzsebekbe, ami miatt a V4-ek is 5-6 évvel elhúztak tőlünk. Ez tehát nemzeti katasztrófa.
2. Bevándorlás? Nem hallottam róla, csak a kötvényesekről, akik ugye veszélytelenek. Talán inkább kivándorlás!!! Na az a másik nemzeti katasztrófa.

Igen, a valóságtól.

Martin József Péter ismert balos újságíró . "A" korrupció olyan téma , amit minden felelősség nélkül lehet nagyítani , mert úgysem tud az olvasó mindennek utánajárni , elég gyanút meglengetni , egy kicsit sakkozni az állítólagos "tényekkel" , szinte tetszés szerint láttatni és eltakarni momentumokat , kívánt érdek szerint hangsúlyozni illetve hanyagolni tartalmakat stb. Minden politikai párt hordoz korrupcióvá maszkírozható eseteket ...

A válsz gomb nem működik, de én sem vagyok kivételes, csak rájöttem, hogy ha a nevedre kattintok elvisz az összes hozzászólásodhoz. Ott viszont lehet rá válaszolni.

Soros elég sikertelenül próbálta jó sok pénzért befolyásolni az amerikai elnökválasztást és főleg kiszemelt elnökjelöltjét, alapítványa lehetne visszafogottabb.

Ezt nem ide szánták, hanem a Clintonné gépezete alá akarták tolni.

Akkor tájékoztass, hány migráncs vándorolt be hozzánk? Nem kell pontosan, csak kerekítve. Persze a kötvényeseken kívül.

Az a bajotok, hogy mindenki, aki a demokráciát számon meri kérni bálványotokon, az ellenség, az dögöljön meg, az hazaáruló, stb. Csakhogy, lesz majd egyszer egy tisztességes, valódi polgári (és valódi keresztény) kormány, aki MINDEN bűnözőt elszámoltat. Értitek? MINDET!

Az Eredményjelző Tábla állása, ma, a korrupció növekedésekor:

" Másfélszeresére nőtt a magyar állam vagyona

Hétezermilliárd forinttal nőtt a magyar állam vagyona a 2010-es kormányváltás óta, a köz tulajdonában álló ingatlanok, ingóságok, társaságok és más vagyonelemek együttes értéke jelenleg meghaladja a 17 ezer milliárd forintot"
Ilyen korrupciót kívánok Magyarországnak ma, holnap, sőt: örök időkre.
Akkor Magyarországnak nemcsak múltja, - de a tönkretevőink, az ellenünk dolgozók szemében ez főbenjáró bűn: - jövője lesz.
Isten áldja Magyarországot, míg a ma ismert a korrupciója!

mindenki hazudik [Hozzászóló kiszűrése] 2016. november 16. 17:08

"@OberEnnsinnen

Te otvaros kreten, az megvan hogy az allam vagyona az allamositas miatt nött? Eljutott a söpredek agyadig ez a teny hogy az allam ketpofara vasarol ingatlanokat, reszvenyeket, lakasokat, ingatlanokat.... ????"

Igen, igen, egyem a lelked, drága ember, ezt írod!
"az allam ketpofara vasarol"
no de 7000, azaz hétezer milliárdért?
Akkor ez az állam valamit nagyon tud, ha ennyi költőpénzt talált, miközben kihúzta a csődből az országot, az önkormányzatokat, a hiteleseket (vagy utóbbiakat legalább megmentette a hajléktalanság rémétől), jut a határokon túliakra, stadion, színház, általános infrastruktúrára stb.
Ami bizony újabb 7000 milliárd körül mozog, cca 14 ezer milliárd..
EGY ÉVI GDP, 6 ÉV ALATT, ENNYI PÉNZT TALÁLT-TERMELT KI A HAVEROKLOPNAK KORMÁNYA.
Azaz: Ha Orbánék megtalálták, ez valahol megvolt addig is! Ennyit loptak Gyurcsányék, amikor mint tudjuk, a szakemberek kormányoztak bennünket.

"A korrupció és a bevándorlás hasonló súlyú probléma a magyarok szerint"

Ezért vontunk védőfalat mindkettő ellen.
Zéró tolerancia, és akkor csak néha csúszik át, nem ezresével.

Egy pillanatra se zavarjon, hogy a te pénzedből mások élnek, méghozzá nagyon jól...

Szerinted a lakosság hány százaléka esetében van terror kockázat Franciaországban és hány százalék ugyanez Magyarországon??

"...Franciaország déli részén, ahol hagyományosan legnagyobb a (keresztyén) templomok száma, ma több a mecset, mint a templom..."

"...A francia lakosság születési aránya 1.9, a muszlimoké 8,1 százalékos, aminek következtében a húsz évnél fiatalabbak 30 százaléka ma már muszlim. A nagyobb városokban, mint Nizza, Marseille vagy Párizs, ez az arány eléri a 45 százalékot is. Húsz év múlva minden ötödik franciaországi lakos iszlám hitű lesz, a borúlátók pedig attól tartanak, hogy negyven év múlva Franciaország iszlám köztársasággá válik..."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés