Land of the free and home of the brave

Fűről, pornóról és halálbüntetésről is szavaznak kedden Amerikában

2016. november 7. 15:29

A botrányos jelöltek mellett a sokszínű referendumok is napirenden vannak az Egyesült Államokban. Kedden az elnökválasztással egybekötve számos javaslatról tartanak népszavazást Amerika-szerte. Több államban szavaznak a marihuána legalizálásáról, a minimálbér megemeléséről és a halálbüntetésről. Ugyanakkor felmerült a klímaváltozás, az egészségügy, vadászat és halászat, valamint a pornószínészek biztonságának kérdése is.

Kedden lesz az amerikai elnökválasztás, de a Kongresszus tagjairól, kormányzókról, állami képviselőkről és számos más kérdésről is szavaznak az Egyesült Államokban. A The Guardian foglalta össze, hogy milyen kérdésekben tartanak népszavazást adott államokban az elnökválasztással együtt.

Több államban döntenek a marihuána legalizálásáról, a minimálbér felemeléséről, halálbüntetésről vagy éppen arról, hogy kötelező legyen-e a pornószínészeknek az óvszerhasználat. A kérdések között ezen felül szerepelnek a vadászat és halászat alkotmányba foglalása és a klímaváltozáshoz kötődő szabályozások.

Napenergia és füstadó

Floridában a tetőkre helyezhető napkollektorok szabályozásáról fognak szavazni. Az „Első Kiegészítés” nevű javaslat az állam alkotmányát úgy változtatná meg, hogy a háztartásokat napkollektorai által előállított áram a villamoshálózatnak való eladásának szabályozását szigorítsa. A javaslatot zöld szervezetek támadták, mivel szerintük az „őszintétlen” és csupán „felszínesen támogatja” a napenergiát.

Washingtonban az Egyesült Államok első szénadójáról döntenek a választók. A javaslat szerint 25 dollár adót kéne a széndioxid tonnájaként fizetnie a kibocsátóknak.

A legősibb foglalkozás és a munka ára

Kaliforniában egy javaslat arra kötelezné a pornószínészeket, hogy a filmek forgatása közben használjanak óvszert. A javaslatot maguk a pornóiparban dolgozó művészek is ellenzik, mivel szerintük a mostani protokollok kellő védelmet biztosítanak. Továbbá azzal érvelnek, hogy a szabályozás csupán a feketegazdaságba és Nevadába száműzné a szereplőket.

A legősibb foglalkozásokról is szavaznak Indiana és Kansas államban. Ahhoz a tizennyolc államhoz akarnak csatlakozni, melyek már az alkotmányukba foglalták a halászatot és vadászatot, mint elidegeníthetetlen alapjogokat. A kezdeményezést támogatja Indiana kormányzója és a republikánusok alelnökjelöltje, Mike Pence is. 

A minimálbér megemeléséről szavaznak Washingtonban, valamint Arizona, Colorado, Maine államokban. Dél-Dakotában arról szavaznak, hogy a 2014-ben megszavazott minimálbér emelés vonatkozzon-e a 18 év alatti fiatalokra is.

Zöld államok

Vörös és kék államokról beszélünk, de kedden az egész nyugat zölddé válhat” – írja a The Guardian. Nyugat-Amerikában Kalifornia, Arizona, Nevada államokban, valamint  Maine és Massachusetts államokban fognak szavazni a marihuána „rekreációs célból” való használatának legalizálásáról. Négy államban a marihuána „orvosi célú” használatáról szavaznak. 

Washingtonban, Oregon, Colorado és Alaszka államokban a rekreációs célú marihuána használata törvényileg már engedélyezett. A legnagyobb tétje a Kaliforniai döntésnek van, ugyanis a már meglévő 2,7 milliárd dolláros marihuána-piac 6,4 milliárdosra nőhet.

Colorado: rabszolgaság és egészségügyi reform

Az Egyesült Államok alkotmányának 13. kiegészítése eltörölte az alkotmányt, de Colorado alkotmányának szövegezésében még mindig van erre egy kivétel. Ugyanis az állami alkotmány megtiltja a rabszolgaságot és a nem önkéntes szolgálatot, viszont ez alól kivételt képez valamilyen bűncselekmény büntetéseként kirótt szolgálat.  

Bernie Sanders hatását jelzi a ColoradoCare nevű egészségügyi reformtervezet, amiről szintén kedden fognak szavazni. A 36 milliárd dolláros rendszer az állam összes lakosának egészségügyi biztosítást nyújtana, amit egy tíz százalékos munkáltatói adó fedezne. A tervezetet ellenzik a középvonalas demokraták és az egészségügyi magánszolgáltatók.

Halálbüntetés

Három államban fognak szavazni kedden a halálbüntetésről. Kaliforniában, ahol az Egyesült Államok halálbüntetéseinek negyede történik, két kérdést is feltesznek. Az első a halálbüntetés eltörléséről szól, míg a másik éppen a folyamat, különösen a fellebbezések elbírálásának felgyorsításáról.

Nebraskában a halálbüntetés visszaállításáról döntenek, amit 2015-ben töröltek el állami szinten. Oklahomában a halálbüntetés mellett való kiállás megerősítéséről szavaznak, mivel az állam legfőbb ügyésze 2015-ben egy elrontott méreginjekciós kísérlet után felfüggesztette a halálbüntetéseket. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/105798