Megbukott a baloldali előválasztás

2016. november 4. 18:46

Balpárt
Közlemény

Ki kell mondani: az előválasztási kezdeményezés lényegében megbukott bukott politikusok destruktív hozzáállása miatt. Új alapokon kívánunk egy erős baloldalt felépíteni.

A Párbeszéd Magyarországért párt meghívására vettünk részt egy előválasztási koncepcióról való egyeztetésen. Azért mentünk el, mert támogatói voltunk egy koncepciónak, amellyel lehetett volna esély Orbán Viktor leváltására.

Sajnos a megbeszéléseken lényegében szó sem volt az előválasztásról, ott a legtöbb tárgyaló fél arról beszélt, hogy ez a kezdeményezés elsősorban egy új választási összefogás. A 2014-es kudarcból a résztvevők láthatóan semmit sem tanultak, fel sem merült bennük, hogy személyek, programok valódi ütköztetése révén erősödhet a baloldal.

A Balpárt felállt az asztaltól, és elköszönt az előválasztási megbeszélésen résztvevő pártoktól, mert Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos számára nemkívánatossá vált a jelenlétünk. Az igazság az, hogy mi az első percben közöltük azt a minimumot, amely szükséges ahhoz, hogy bármiféle megbeszélést folytassunk egy előválasztási keretrendszer megteremtéséhez. Ez a minimum egy olyan emberi értékhez kapcsolódik, hogy amint lehetőség nyílik rá, lebontjuk a kerítést a határainkról.

Ez a minimum egyes „baloldali” pártoknál a maximumot jelentette.

A Balpárt büszkén vállalja baloldaliságát. Harcol a szegényekért, harcol a száműzöttek és elnyomottak érdekéért, és nem fogunk beállni piszkos háttéralkukba, a baloldali eszmeiséggel ellentétes ügyeket képviselni, csak mert néhány fővel növelni szeretnénk szimpatizánsaink körét. Ki kell mondani: Az előválasztási kezdeményezés lényegében megbukott bukott politikusok destruktív hozzáállása miatt.

A Balpárt immár nem az előválasztásra, hanem a következő országgyűlési választásokon való indulásra készül. Képviselőjelölteket már most tudunk állítani Óbudán, Újpesten, Angyalföldön, Erzsébetvárosban, Józsefvárosban, Kőbányán, Miskolcon, Szegeden és Szentesen és előreláthatólag jelen tudunk lenni Nógrád, Vas, Békés és Baranya megyékben is. Célunk, hogy a választásig valamennyi választókörzetben meg tudjuk magunkat mérettetni. Nem vagyunk egyedül, készülünk arra, hogy asztalhoz ültessük azon baloldali szervezeteket, amelyek új alapokon kívánnak egy erős baloldalt felépíteni.

A megbeszélésünkre meghívjuk a Párbeszéd Magyarországért párt képviselőit is, mert bízunk abban, hogy az együttműködésünk a spanyol Podemoshoz vagy a lengyel Razemhez hasonló politikai szerveződés megjelenését és megerősödését is eredményezheti. 

*

A Balpárt közleménye a baloldali előválasztás kapcsán.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/105752

Ajánljuk még a témában