Szélbalos sztárfilozófus áll ki Trump mellett

2016. november 3. 21:45
Slavoj Žižek szerint bár Trump is rémisztő, az igazi veszélyt Hillary Clinton jelenti, így ha szavazhatna, ő Trumpra voksolna az amerikai elnökválasztáson.

Ha amerikai lenne, kire szavazna? – tettel fel a kérdést a Channel 4 News riportere Slavoj Žižek szlovén szélsőbaloldali filozófusnak, aki rögtön rávágta, hogy Trumpra. Indoklása szerint ugyan Trump is rémisztő, de szerinte az igazi veszélyt Hillary Clinton jelenti, mégpedig azért, mert egy lehetetlen koalíciót épített maga mögé. Ennek kapcsán megjegyezte: egyetlen dologban értett egyet teljesen Trumppal, hogy amikor Bernie Sanders bejelentette, hogy támogatja Clintont, az Trump szerint olyan volt, mintha valaki az Occupy Wall Street mozgalomból támogatná a Lehman Brothers-t. 

Žižek tovább fejtegetve gondolatait elmondta: minden társadalomban íratlan szabályok vannak arról, hogyan működik a politika, és hogyan építsünk konszenzusokat. Trump ezeket rúgta fel. A filozófus szerint ha Trump nyerne, akkor a republikánusoknak és a demokratáknak is vissza kellene térniük az alapokhoz, újra kellene gondolniuk magukat, és talán történne valami.

A filozófus szerint ha Trump nyer, attól még Amerika nem válik diktatórikus állammá, nem fogja bevezetni a fasizmust, de lehet egy nagy ébredés az eredménye, és új politikai folyamatokat indíthat be.

Mindeközben Žižek tudja, hogy van ebben veszély is: nem csak a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok miatt, hanem mert Trump nyíltan megmondta, hogy szélsőjobboldali személyt jelölne a Legfelsőbb Bíróságba. Ugyanakkor úgy látja, hogy még ezzel együtt is Hillary Clinton a legveszélyesebb, mivel szerinte Clinton egy hidegháborús figura, aki bankokhoz kapcsolódik, miközben úgy tesz, mintha progresszív lenne.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Onnan tudom, hogy közel lehet a világvége, hogy egy filozófusból sztár lehet.

:DDD

Ezen jót röhögtem.

Egyébként igaza van, Hillary tényleg egy hidegháborús figura. Amit Oroszországgal csinál, az kőkemény hatalmi politika, csak most nem Európa közepén húzódik a vasfüggöny, hanem a keleti végeken.

Nagyon szuper, de a matematika és logika nem a filozófiából jön, továbbá egy filozófus szart se tud matekból és logikából, ami esetleg hasznos lehetne egy mérnöki vagy informatikusi pályán. Hogy az ókori filozófusok publikáltak tudományágakban is, az kb. annak köszönhető, hogy ők tudtak írni-olvasni, ergó csak ők foglalkozhattak a témával, az analfabéták nem.

A modern filozófus egy dologhoz ért, és az a duma, kb. ennyit tudnak felmutatni, mert hasznuk a zéró felé konvergál a társadalomban.

Van az ugy hogy valaki annyira balra tolodik hogy atesik az igazsaghoz...

Van az ugy hogy valaki annyira balra tolodik hogy atesik az igazsaghoz...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés